Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski: Clinton on vahvoilla vaaleissa Trumpia vastaan

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastasi tiistaina suorassa lähetyksessä lukijoiden kysymyksiin Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Miksi Hillary Clinton haluaa presidentiksi? Onko Donald Trumpilla mahdollisuus voittaa vaalit?

Ulkomaat
 

Tiistaina Yhdysvalloissa käytiin kuusi esivaalia, joiden on määrä vahvistaa Hillary Clintonin valinta demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi marraskuussa käytäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Vaaleissa Clintonia vastaan asettuisi republikaanien Donald Trump, jota vastaan Clinton näyttäisi tällä hetkellä olevan vahvoilla, arvioi HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski HSTV:n suorassa lähetyksessä tiistaiaamuna.

”Se johtuu demografiasta. Trumpilla on suuria vaikeuksia kahden äänestäjäryhmän kanssa. Toinen on naiset ja toinen on latinot. Varsinkin latinojen äänestäjäryhmä on kasvanut vaali vaalilta, ja osuus republikaaneja äänestäneistä latinoista on laskenut vaali vaalilta”, Saarikoski kertoo.

Republikaanit ovat pyrkineet vetoamaan entistä enemmän vähemmistöihin, mutta näissä vaaleissa Trump on tehnyt kaikkea muuta, Saarikoski huomauttaa.

”Hän on vedonnut pikemminkin valkoisiin äänestäjiin kuin vähemmistöihin. Ellei Trumpin kannatus vähemmistöjen ja naisten keskuudessa nouse, niin Clinton on kyllä etulyöntiasemassa.”

HSTV:n lähetyksessä Saarikoski vastasi lukijoiden kysymyksiin Yhdysvaltain presidentinvaaleista.

Lukijat kysyivät muun muassa syitä sille, miksi jo kerran presidentin puolisona Valkoisessa talossa ollut Clinton ylipäätään haluaa presidentiksi.

Saarikosken mukaan päätöksen taustalla on pitkä kokemus politiikasta sekä senaattorina että ulkoministerinä. Clinton on myös ajanut intohimoisesti demokraattien asioita läpi elämänsä.

”Hänellä varmaan on herännyt sen aikana käsitys siitä, että hänellä on annettavaa ja vaikutettavaa Yhdysvaltain politiikkaan, ja myös realistinen arvio, että hänellä mahdollisuus tämä kisa voittaa”, Saarikoski arvioi.

Jos Clinton valitaan vaaleihin Donald Trumpin vastaehdokkaaksi, on äänestyksessä vastakkain kaksi Yhdysvaltain politiikan inhokkia.

Molemmat ehdokkaat ovat olleet kyselyissä erittäin epäsuosittuja, tosin täysin vastakkaisista syistä.

”Clinton on ollut politiikassa monta kymmentä vuotta. Pahimmat Clintonia kohtaan osoitetut syytökset liittyvät siihen, että häntä pidetään epäluotettavana ja korruptoituneena vanhan eliitin jäsenenä”, Saarikoski sanoo.

”Jatkuva skandaalien jono lisää mielikuvaa, että hänessä jotain vikaa varmasti on.”

Trump puolestaan on Yhdysvaltain modernin historian epäsuosituin presidenttiehdokas, joka on vihastuttanut kansaa muun muassa valheellisilla ja halventavilla kommenteillaan.

”Trump on showmies ja esiintyjä, ja tärkeintä on se eliitinvastainen asenne. Hänen kannattajansa haluavat miehen jolla on asennetta ja joka liioittelee ja näyttää, että saa asioita aikaiseksi. Siinä yksityiskohdat tai faktat eivät ole niin tärkeitä”, sanoo Saarikoski.

Yksi lukijoiden kysymyksistä koski myös ehdokkaiden uskonnollisuutta. Saarikosken mukaan on poikkeuksellista, että näissä vaaleissa uskonto on ollut niin vähän esillä.

”Perinteisesti uskovaiset äänestäjät ovat vaikutusvaltainen ja vaaleihin vaikuttava ryhmä. Perinteisesti he ovat äänestäneet republikaaneja, mutta näissä vaaleissa kukaan ehdokkaista ei edusta evankelisia kristittyjä, eikä kukaan pääehdokkaista puhu uskostaan kovin paljoa.”

Pelkästään Clintonin valinta demokraattien ehdokkaaksi olisi historiallista, muistuttaa Saarikoski.

Jos Clinton ylittää rajapyykin, hänestä tulee ensimmäinen pääpuolueen presidenttiehdokkuuden voittanut nainen Yhdysvaltain yli 200 vuoden historian aikana.

Demokraattien ehdokkaaksi mielivän Bernie Sandersin kampanja tuskin loppuu, vaikka Clinton voittaisikin esivaalit. Sanders on vannonut jatkavansa kisaa heinäkuun puoluekokoukseen asti, Saarikoski muistuttaa.

”Sandersin strategia on taivutella supervalitsijamiehiä taakseen sillä perusteella, että mielipidemittausten mukaan hän voittaisi vaaleissa Trumpin selvemmin kuin Clinton. On kuitenkin epätodennäköistä, että supervalitsijamiehet siirtyisivät Sandersin taakse”, Saarikoski sanoo.

Esivaalit käytiin tiistaina Kaliforniassa ja viidessä muussa osavaltiossa. Niiden uskotaan ratkaisevan Clintonin valinta demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kuudessa osavaltiossa on jaossa yli 800 valitsijamiestä. Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2383 valitsijamiehen tuki.

Maanantaina Clintonilta puuttui virallisten laskujen mukaan 28 valitsijamiestä.

Uutistoimisto AP kertoi kuitenkin jo maanantaina, että Clintonilla on tukenaan tarpeeksi valitsijamiehiä ehdokkuuteen.

AP perusteli tietoa sillä, että tarpeeksi moni uutistoimiston tavoittama supervalitsijamies oli viikonlopun aikana ilmoittautunut Clintonin tueksi.

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaa lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista
HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaa lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista
Voiko Donald Trump oikeasti päästä presidentiksi? Miksi moni inhoaa Hillary Clintonia? HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaili lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista. Toimittaja: Sami Sillanpää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat