Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini huolestui järjestöjen hankaluuksista Venäjällä: ”Laki ulkomaisista agenteista on ongelmallinen”

”Jo pelkästään se on hyvä asia, että Suomi jatkaa perinnettä tavata virallisten tahojen lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan edustajia”, puheenjohtaja Rodion Suljandziga ulkomaiseksi agentiksi julistetusta Pohjoisen alkuperäiskansojen tukikeskuksesta sanoi.

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Ulkoministeri Timo Soini on vieraillut Venäjällä.
Ulkoministeri Timo Soini on vieraillut Venäjällä. Kuva: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Moskova. Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps) kaksipäiväinen vierailu Moskovassa päättyi tiistaina kansalaisjärjestöjen tapaamisiin.

”Laki ulkomaisista agenteista on ongelmallinen”, Soini luonnehti ennen järjestötapaamisia pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ministeri keskusteli viiden Venäjällä toimivan järjestön kanssa, joista kaksi on lisätty agenttilistalle. Laki listaa agenteiksi järjestöt, jotka saavat ulkomaista rahoitusta ja joiden toiminta on määritelty poliittiseksi. Lain takia järjestöt ovat suurissa vaikeuksissa: ulkomaista rahoitusta ei uskalleta ottaa vastaan ja agenteiksi nimettyjen yhteistyö venäläisviranomaisten kanssa on vaikeaa.

Lisäksi Soini tapasi oppositiopoliitikkoja: entisen pääministerin ja Parnas-puolueen johtajan Mihail Kasjanovin ja Jabloko-puolueen perustajan Grigori Javlinskin.

”He olivat hyvin huolissaan sekä sisäisestä että ulko- ja turvallisuuspoliittisesta kehityksestä. [– –] Tapaaminen antoi ymmärtää, ettei tämäkään maa ole monoliitti”, Soini totesi.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla ristiriitaisena pidetyn lakimuutoksen, jossa tiukennettiin agenttilain poliittisen toiminnan määritelmää, mutta vapautettiin hyväntekeväisyysjärjestöt lain piiristä.

Poliittiseksi toiminnaksi on määritelty esimerkiksi osallistuminen mielenosoitukseen ja vaalitarkkailu. Arvostelijoiden mukaan käytännössä mikä tahansa valtajärjestelmästä poikkeava käsitys voidaan lain mukaan tulkita poliittiseksi.

Soini tapasi turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia auttavan Graždanskoje Sodeistvije -järjestön ja Pohjoisen alkuperäiskansojen tukikeskuksen edustajat, jotka molemmat on julistettu agenteiksi.

”Jo pelkästään se on hyvä asia, että Suomi jatkaa perinnettä tavata virallisten tahojen lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan edustajia”, puheenjohtaja Rodion Suljandziga Pohjoisen alkuperäiskansojen tukikeskuksesta sanoi puhelimitse Soinin tapaamisen jälkeen.

”Vaihdoimme mielipiteitä ihmisoikeustilanteesta ja kansalaisjärjestöjen asemasta. Ongelmia riittää agenttilain takia”, hän jatkoi.

Järjestö yrittää säilyttää yhteistyön suomalaisten kanssa, mutta se ei ole enää järjestötasolla mahdollista yhtä laajalti kuin ennen.

”Yritämme sen sijaan pitää yllä suhteita ihmisten välillä”, Suljandziga totesi.

Pohjoisen alkuperäiskansojen joukossa on suomensukuisia kansoja, joiden yhteistyön Soini otti esimerkiksi hyvästä Suomen ja Venäjän välisestä ruohonjuuritason vuoropuhelusta tiedotustilaisuudessa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa maanantaina.

Soini mainitsi myös ensi viikolla Lahdessa pidettävän Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin. Sielläkin näkyy Venäjän linja rajoittaa kansainvälistä kansalaistoimintaa, sillä Venäjä lähettää kansojen delegaatteja huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina.

Soini tapasi myös ihmisoikeuksia puolustavat kansainväliset järjestöt Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin sekä ympäristöjärjestö Greenpeacen.

”Laki on sellainen, että vallanpitäjät voivat kohtuullisen vapaasti käyttää toleranssia, mikä on ulkomainen agentti ja mikä ei”, hän jatkoi.

Soini korosti, että on Suomen ulkopoliittisen linjan mukaista ottaa aina ihmisoikeudet ja kansalaisjärjestöjen asema esiin ulkomaanvierailuilla. Venäjälläkin kansalaisjärjestöjen toimintaa tarvittaisiin, hän totesi.

”Kaikki poliittinen ajattelu ja kansalaismielipide ei kanavoidu suoraan tällaisen poliittisen järjestelmän kautta”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat