Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpajuoksu hankalimmaksi maaksi – perheen­yhdistämisen vaikeuttaminen sulkee laillisen reitin Eurooppaan

Useat Euroopan maat rajoittavat mahdollisuutta perheenyhdistämiseen. Se uhkaa sulkea laillisen reitin haavoittuvimmilta ryhmiltä.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Syyrialainen Zaher Khouja puhui Idomenissa jumissa olleen vaimonsa Nisreen Mansourin kanssa Walbachissa Saksassa maaliskuussa.
Syyrialainen Zaher Khouja puhui Idomenissa jumissa olleen vaimonsa Nisreen Mansourin kanssa Walbachissa Saksassa maaliskuussa. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Syyrialainen Zaher Khouja pakeni Saksaan viime vuonna. Ideana oli, että vain perheen isä riskeeraisi henkensä vaarallisella matkalla Turkista Saksaan. Vaimon ja pojan oli tarkoitus tulla perässä laillista reittiä perheenyhdistämisen kautta, hän kertoi HS:lle maaliskuussa.

Suunnitelma vaikeutui viime vuoden lopussa. Kun Eurooppaan oli saapunut vuodessa yli miljoona turvapaikanhakijaa, yhä useampi maa alkoi miettiä keinoja vähentää tulijoiden määrää.

EU-maat kiristivät rajavalvontaansa, osa maista rakensi aitoja, ja helmikuussa koko Balkanin pääreitti suljettiin tulijoiden edestä. Kiistellyn Turkki-sopimuksen myötä merireitti Kreikan saarille on hiljentynyt verrattuna alkuvuoteen.

EU on sanonut haluavansa lopettaa laittoman maahantulon ja salakuljettajien bisnekset. Tilalle unioni sanoo kehittävänsä laillisen maahantulon väyliä.

Ensinnäkin, osana pakolaissopimusta EU-maat lupasivat ottaa Turkin pakolaisleireiltä sen verran syyrialaisia kuin heitä käännytetään takaisin Kreikan saarilta.

Toisekseen unioni keskustelee parhaillaan mahdollisuudesta rahoittaa pohjoisen Afrikan maita, jotta ne voisivat ottaa takaisin laittomasti Eurooppaan pyrkiviä ja estää salakuljetusta. Osana suunnitelmaa Eurooppaan otettaisiin ihmisiä suoraan lähtömaista, Die Welt -kertoo.

Siksi näyttää ristiriitaiselta, että moni Euroopan maa tukkii samaan aikaan jo olemassa olevaa laillista väylää: perheenyhdistämistä.

Ruotsin hallitus kaavailee parhaillaan lakimuutosta, joka kiristäisi väliaikaisen oleskeluluvan saaneiden perheenyhdistämistä. Tanska ja Saksa päättivät uusista rajoituksista alkuvuodesta.

Suomessa keskustelu perheenyhdistämisestä kiihtyi sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat kertoi, että nelihenkisen irakilaisperheen äiti ja toinen lapsista olivat saaneet Suomesta käännytyspäätöksen.

Suomessa eduskunta käsittelee parhaillaan ulkomaalaislain muutosta, joka vaikeuttaisi perheenyhdistämistä entisestään.

Jos uusi laki astuu voimaan, turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten pitää anoa perheenyhdistämistä kolmen kuukauden sisällä oleskeluvan saamisesta. Muuten heihin sovelletaan tulorajaa, jossa esimerkiksi yksin tulleelta alaikäiseltä edellytettäisiin 2 000 euron tuloja vanhempien saamiseksi maahan. Toissijaista suojelua saaviin toimeentuloedellytystä sovellettaisiin heti.

”Hakemuksen jättäminen kolmen kuukauden määräajassa on äärimmäisen haastavaa ja usein jopa mahdotonta”, Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko kertoo sähköpostitse.

Jo nykylaissa perheenyhdistäminen on ollut heikoimmassa asemassa oleville liki mahdotonta. Vuonna 2012 tehdyn lakimuutoksen myötä omaisten pitää itse jättää hakemus lähimpään Suomen edustustoon maailmalla. Lähin lähetystö ei välttämättä ole lähellä. Afganistanilaisten on pitänyt mennä Intian Delhiin ja syyrialaisten Turkkiin Ankaraan.

Syyrian ja Afganistanin kaltaisissa maissa henkilöpapereiden tai virallisten käännösten saaminen on vaikeaa. Lisäksi syyrialaiset eivät yleensä saa tällä hetkellä Turkkiin viisumia, joten laillinen maahantulo hakemuksen jättämistä varten on vaikeaa.

”Kaikki edellä mainittu on myös todella kallista, ja jos ainoa rahoittaja on siinä vaiheessa usein erittäin pienituloinen perheenkokoaja Suomessa, voi hanke kaatua rahanpuutteeseenkin”, Rummakko sanoo.

Viime vuonna 986 henkilöä sai Suomeen oleskeluluvan sillä perusteella, että heidän kansainvälistä suojelua saanut omaisensa haki perheenyhdistämistä. Tämän vuoden tammi–huhtikuussa vastaavia perheenyhdistämisiä on Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan tehty sata.

Perheenyhdistämisen vaikeuttamisessa on kyse pitkälti siitä, minkälaisen mielikuvan Suomi haluaa tulijoille antaa. Perustelu on kirjattu myös lakiluonnokseen ulkomaalaislain muuttamiseksi.

”Tavoitteena on karsia perheenyhdistämistä koskevasta lainsäädännöstä sellaisia vetotekijöitä, joiden pohjalta Suomi näyttäytyisi muita pohjois- ja EU-maita houkuttelevampana turvapaikanhakumaana”, lakiluonnoksessa kirjoitetaan.

Oleellinen sana on vetotekijä. Moni EU-maa haluaa välittää viestin, että turvapaikanhakijoiden kannattaa mennä muualle. Käynnissä on kilpajuoksu hankalimman maan maineesta.

”Esimerkiksi Ruotsiin tuli paljon ihmisiä, koska heidän perheenyhdistämiskäytäntönsä oli vapaampi kuin muualla”, sanoo Migration Policy Instituten Euroopan-varajohtaja Hanne Breirens puhelimitse Belgiasta. ”Nyt he halusivat korjata tämän.”

Taustalla vaikuttaa Euroopan aiempaa nyrpeämpi suhtautuminen turvapaikanhakijoihin. Maahanmuuttoa vastustavat oikeistopopulistit ovat lisänneet suosiotaan ympäri mannerta.

Voiko siis sanoa, että eurooppalaiset tukevat kiristyneitä rajoituksia?

”Ehkei voi puhua koko Euroopasta, mutta tutkimusten mukaan äärioikeiston ja oikeistopopulistien nousu vaikuttaa valtavirtapuolueiden maahanmuuttopolitiikkaan”, Beirens sanoo.

Perheenyhdistämisen vaikeutuminen koskee myös perheitä, joista osa on jo Euroopassa. HS:n Saksassa tapaaman Khoujan vaimo Nisreen Mansour odotti aluksi Turkissa miehensä turvapaikkapäätöstä. Sitten tuli tieto, että virallinen tie Eurooppaan saattaa vaikeutua.

”Lähdimme, kun kuulimme että perheenyhdistämistä vaikeutetaan ja rajoja on alettu sulkea”, Mansour sanoi HS:lle maaliskuussa Idomenin pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa.

Mansour otti mukaan kaksivuotiaan poikansa Baselin, maksoi salakuljettajille ja selvisi hengissä vaarallisen merimatkan Turkista Kreikkaan. He jäivät jumiin Kreikkaan, kun reitti kohti pohjoisempia Euroopan maita suljettiin.

Euroopassa on valtava määrä vastaavassa tilanteessa olevia perheitä, sillä viime vuonna tulleista valtaosa oli miehiä. Nyt Eurooppaan pyrkii entistä enemmän naisia ja lapsia, joista monen puoliso tai isä saapui Eurooppaan jo aiemmin.

Beirensin mukaan perheenyhdistämisen vaikeuttaminen uhkaakin osua kaikista haavoittuvimpiin ryhmiin eli naisiin ja lapsiin.

”On mahdollista, että Eurooppaan pääsevät fyysisesti ja taloudellisesti vahvimmat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat