Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston tähtiuimarin lievä raiskaustuomio kuohuttaa USA:ssa – ”Vankeusrangaistus vahingoittaisi olympialaisista haaveilevan urheilijan elämää”

Ulkomaat
 

Tammikuussa 2015 kaksi Stanfordin yliopiston jatko-opiskelijaa Kaliforniassa keskeytti raiskauksen kampuksella. He huomasivat myöhään yöllä nuoren miehen tajuttoman ja puolialastoman naisen kimpussa roskasäiliön takana ja ottivat tämän kiinni.

Verekseltään napattu 20-vuotias mies oli uintistipendillä opiskeleva urheilija, joka yli vuoden kestäneessä oikeudenkäynnissä todettiin syylliseksi kolmeen törkeään seksuaaliseen pahoinpitelyyn. Nuorukaista uhkasi pahimmillaan jopa 14 vuoden vankeusrangaistus, mutta viime viikolla hänet tuomittiin vain kuuden kuukauden ehdottomaan ja kolmen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Puolentoista vuoden takainen tapaus on noussut tällä viikolla jälleen otsikoihin Yhdysvalloissa tyrmistyttävän tuomion vuoksi.

Tapauksen huomioarvoa on nostanut uhrin oikeudessa antama tunteikas vetoomus, joka on levinnyt lehdissä ja internetissä ja nostanut syytöksiä oikeuden puolueellisuudesta.

Tuomari perusteli ratkaisuaan sillä, ettei tekijällä ollut aiempia tuomioita, ja pitkä vankeusrangaistus saattaisi ”vahingoittaa vakavasti” olympialaisista haaveilevan urheilijan elämää. Nuoren miehen isä totesi oikeudessa, että hänen poikansa elämä on jo pilalla ”20 minuutin harkitsemattomuuden vuoksi”, The Washington Post kertoi.

Raiskauksen uhriksi joutunut 23-vuotias nainen puhui tuomionluvussa oikeusprosessin epäkohdista ja sen itselleen ja perheelleen aiheuttamasta lisäjärkytyksestä. Pitkä ja tunteikas lausunto oli suurelta osin osoitettu suoraan raiskaajalle, joka ei ole osoittanut katuvansa tekoa.

”Et tunne minua, mutta olet ollut sisälläni, ja siksi olemme täällä tänään”, uhri aloitti kertomuksensa, jonka muun muassa Buzzfeed-sivusto julkaisi tuoreeltaan.

Uhri kertoi tapahtumista omasta näkökulmastaan ja kärsimyksistään paitsi raiskauksen, myös oikeudenkäynnin johdosta.

Sekä uhri että raiskaaja olivat tapahtumailtana juoneet runsaasti alkoholia kotibileissä, eikä naisella ollut muistikuvia itse rikoksesta. Oikeudessa puolustus pyrki kyseenalaistamaan hänen muistinsa, maineensa, sukupuolimoraalinsa ja jopa vaatetuksensa.

”Sain kuulla että minut raiskattiin, ja koska en muistanut tapahtunutta en voisi todistaa, etten halunnut sitä. Se väänsi minua, satutti minua ja melkein rikkoi minut”, nainen kuvaili.

Hän totesi tuomion kertovan siitä, että tuomari pitää raiskaajan hyvinvointia hänen omaa turvallisuuttaan arvokkaampana. Valkoisen akateemisesti ansioituneen tähtiurheilijan ei pitäisi hänen mukaansa selvitä etuoikeutetun taustansa vuoksi lievemmällä rangaistuksella.

Uhrin 12-sivuinen kirje raiskaajalleen on levinnyt laajalti verkossa ja eri viestimissä. Uutiskanava CNN:n toimittaja esimerkiksi luki koko tekstin suorassa lähetyksessä maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat