Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tiivistää yhteistyötä Afrikan maiden kanssa hillitäkseen siirtolaisuutta

Siirtolaisuuden syihin ja reitteihin vaikutetaan kahdeksan miljardin euron panostuksella.

Ulkomaat
 
ISMAIL ZITOUNY Reuters
Välimerellä kiinni otettuja siirtolaisia pidettiin Tripolin satamassa Libyassa tiistaina. Libya on yksi yhdeksästä maasta, joiden kanssa EU aikoo sopia syvemmästä yhteistyöstä siirtolaisuuden rajoittamiseksi.
Välimerellä kiinni otettuja siirtolaisia pidettiin Tripolin satamassa Libyassa tiistaina. Libya on yksi yhdeksästä maasta, joiden kanssa EU aikoo sopia syvemmästä yhteistyöstä siirtolaisuuden rajoittamiseksi. Kuva: ISMAIL ZITOUNY Reuters

Euroopan unioni pyrkii hillitsemään Välimeren yli saapuvaa siirtolaisuutta syventämällä yhteistyötä Afrikan maiden kanssa.

EU esitteli tiistaina uuden pakolaissuunnitelman, jossa esitetään yhteensä kahdeksan miljardin euron panostusta kehitysapuun siirtolaisten lähtö- ja kauttakulkumaille viiden seuraavan vuoden aikana.

Vastineeksi avusta maiden odotetaan sitoutuvan yhteistyöhön siirtolaisuuden hillitsemiseksi. Ensimmäisten kumppanimaiden joukossa ovat ainakin Jordania ja Libanon, sen jälkeen Niger, Nigeria, Senegal, Mali ja Etiopia sekä Tunisia ja Libya.

Jordania ja Libanon ovat tärkeitä kauttakulkumaita sotaa käyvistä Lähi-idän maista eli Irakista ja Syyriasta lähteville pakolaisille. EU on kuitenkin huolissaan Afrikan maista lähtevästä siirtolaisuudesta pitkällä aikavälillä.

Brittilehti The Guardian kertoi maanantaina suunnitelman sisältävän mahdollista yhteistyötä myös Eritrean ja Sudanin kanssa.

Ihmisoikeusaktivistit ja poliitikot ovat vastustaneet yhteistyötä näiden maiden kanssa, sillä Sudanin presidenttiä syytetään sotarikoksista ja Eritrean hallintoa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

EU aikoo myös lisätä Afrikka-rahastonsa pääomaa miljardilla eurolla, joista 500 miljoonaa pyydetään jäsenmailta.

”Olemme valmiita lisäämään taloudellista ja operationaalista tukea sekä investoimaan pitkäjänteiseen taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen – – parantamaan ihmisten elämää ja purkamaan siirtolaisuuden aiheuttajia”, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini tiedotteessa.

Mallia antaa EU:n ja Turkin viime talvena laatima sopimus, jossa unioni lupasi taloudellista tukea ja poliittisia myönnytyksiä vastineeksi siirtolaisuuden rajoittamisesta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet maaliskuussa voimaan tullutta sopimusta, joka on jo vähentänyt Turkin kautta alueelle saapuvaa siirtolaisuutta huomattavasti.

Osana sopimusta Turkki suostui ottamaan vastaan kaikki sen kautta Kreikan saarille kulkeutuneet siirtolaiset. Kaksi siirtolaista on jo vedonnut EU:n tuomioistuimeen sopimuksen kumoamiseksi, uutistoimisto AFP kertoi tiistaina. EU on osannut odottaa oikeustoimia kiisteltyä sopimusta vastaan.

EU:n tuomiostuin antoi tiistaina päätöksen toisessa siirtolaistapauksessa. Oikeus päätti, etteivät EU-maat voi vangita siirtolaisia laittomasta rajanylityksestä Schengen-alueen sisällä, AFP kertoi.

Päätös liittyy tapaukseen, jossa ghanalainen nainen yritti matkustaa Belgiasta Britanniaan toisen ihmisen passilla, mutta jäi kiinni Ranskassa. Ranskan lain mukaan EU:n ulkopuolisen maan kansalainen voidaan tuomita vuodeksi vankeuteen laittomasta maahantulosta.

Pidätys oli tuomioistuimen mukaan vastoin EU:n lakia, joka sulkee pois sen kanssa ristiriidassa olevan kansallisen lain. Niin sanotun palautusdirektiivin mukaan EU:n ulkopuolisen maan kansalaista ei voi vangita laittoman rajanylityksen vuoksi, vaan ainoastaan palauttaa lähtömaahan ”mahdollisimman lieviä pakkokeinoja käyttäen”.

Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrät ovat jälleen kasvaneet hiljaisen talven jälkeen. Välimereen on hukkunut tänä vuonna lähes 3 000 ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kertonut, että vuodesta 2014 lähtien yli 10 000 siirtolaista on hukkunut yrittäessään Välimeren yli Eurooppaan, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat