Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlantilaiset huolestuivat Brexitistä – jos Britannia lähtee EU:sta, saarelle saatetaan vetää tiukempi maaraja

Brexit voi tuoda tarkastukset Irlannin tasavallan rajalle sekä nakertaa Pohjois-Irlannin rauhaa ja kaikkien taloutta.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Pohjois-Irlannin Newryssä asuvat Breige ja Martin McEvoy pelkäävät, että EU-ero eristäisi Pohjois-Irlannin pussin perälle. He uskovat, että ainakin raja-alueella äänestetään EU-jäsenyyden jatkon puolesta.
Pohjois-Irlannin Newryssä asuvat Breige ja Martin McEvoy pelkäävät, että EU-ero eristäisi Pohjois-Irlannin pussin perälle. He uskovat, että ainakin raja-alueella äänestetään EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Kuva: Conor O'Leary

Osa irlantilaisistakin pääsee äänestämään

 Valtaosa Irlannin saaresta kuuluu Irlannin tasavallalle, jossa elää noin 4,6 miljoonaa asukasta.

 Noin 1,8 miljoonan asukkaan Pohjois-Irlanti on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

 Britit äänestävät EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina eli 23. kesäkuuta.

 Äänioikeus on myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvilla irlantilaisilla sekä maltalaisilla ja kyproslaisilla ja muilla Kansainyhteisön kansalaisilla.

Newry–Dundalk. Jossain tässä se valtionraja kulkee, mutta missä? Ei näy kylttiä ei tolppaa, raja-asemasta tai aidasta puhumattakaan.

Vaikea sanoa, seisooko Irlannin tasavallan vai Yhdistyneen kuningaskunnan maaperällä. Näkyy vain smaragdinvihreää ruohoa, jota täplittävät märehtivät lehmät.

Sitten tulee vinkki: Rajan näkee siitä, kun vanhan maantien asfaltin sävy muuttuu. Irlannin tasavallan puolella asfaltti on vähän tummempaa kuin Pohjois-Irlannin puolella. Se on uusittu viimeksi.

Tulevaisuudessa rajanylitys Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä voi käydä nykyistä vaikeammaksi.

Jos Britannia päättää erota EU:sta, syntyy Irlannin saarelle uusi EU-raja. Muutos voi johtaa rajakontrollin tiukkenemiseen.

Britannian EU-eroa ajava Brexit-leiri vakuuttelee, että lähtö EU:sta ei vaikuttaisi arkeen Irlannin saarella. Näin väittää myös konservatiivihallituksen EU-vastainen ministeri Theresa Villiers, jolle Pohjois-Irlannin asiat kuuluvat.

Muut ovat huolissaan.

”Useimmat täällä äänestävät EU-jäsenyyden puolesta. EU-eron seuraamukset arveluttavat”, kertoo Warren McIntosh, joka hoitaa omaa kahvila-alan yritystään Newryssä.

Newry on noin 30 000 asukkaan pikkukaupunki eteläisessä Pohjois-Irlannissa, lähellä Irlannin rajaa.

Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana vuodesta 1971 aina 1990-luvun loppuun Newryn alueella tapettiin noin 50 ihmistä. Brittiarmeija lähti kaupungista vasta 2007. Hieman aiemmin oli purettu vartiotornit.

Nykyään on rauhallista, jopa uneliasta. Raja-alueen asukkaat eivät rajaa juuri ajattele.

”Minulla käy vakioasiakkaita etelästä [Irlannin tasavallan puolelta]. Itse käyn usein Dundalkissa [tasavallan puolella] suosikkikiinalaisessani”, McIntosh sanoo.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan ylittää päivittäin yhteensä noin 18 000 työntekijää ja noin 5 000 opiskelijaa.

Kukaan ei kysele papereiden perään. Britannia ja Irlanti eivät ole Schengenissä, vaan liikkumisen mutkattomuus perustuu kahdenväliseen sopimukseen.

Rajan vaihtumisen huomaa yleensä vain siitä, että valuutta vaihtuu. Pohjois-Irlannissa maksetaan punnilla, Irlannin puolella euroilla. Rajan tuntumassa näkyy rahanvaihtopisteitä.

”Jos EU-ero tulee, Pohjois-Irlanti jää eristyksiin pussin perälle. Brexit olisi huono niin taloudelle, maanviljelylle kuin kaikelle muullekin”, Newryssä asuva Martin McEvoy sanoo.

Conor O'Leary
Warren McIntosh hoitaa omaa Retro-kahvilaa rajakaupunki Newryssä Pohjois-Irlannissa. Hänellä on ”etelästä” eli Irlannin tasavallan puolella asuvia vakioasiakkaita. ”Sen kuulee aksentista, mistä kukin on kotoisin.”
Warren McIntosh hoitaa omaa Retro-kahvilaa rajakaupunki Newryssä Pohjois-Irlannissa. Hänellä on ”etelästä” eli Irlannin tasavallan puolella asuvia vakioasiakkaita. ”Sen kuulee aksentista, mistä kukin on kotoisin.”

Pohjois-Irlanti on saanut paljon EU-rahaa. Alueen viljelijät nojaavat unionin maataloustukeen. Noin 80 prosenttia maataloustuotteista menee vientiin ja EU:hun.

Myös Pohjois-Irlannin rauhanprosessi nauttii EU:n rahallista tukea. Pohjois-Irlanti saa EUtukia eri projektien kautta 3,5 miljardia euroa 2014–2020.

Rahahanat sulkeutuvat, jos Britannia valitsee EU-eron.

Mutta pelissä ei ole vain raha. Britannian ja Irlannin EU-jäsenyys on luonut neutraalit puitteet vuosikymmenien työn vaatineelle Pohjois-Irlannin rauhanprosessille. Brexitin myötä voi vaarantua myös jo muutenkin hutera rauha.

Britannian EU-skeptisissä piireissä EU:n ansiolle PohjoisIrlannin rauhantakaajana ei haluta antaa paljoa arvoa. PohjoisIrlannin saamat hyödyt EU-jäsenyydestä eivät muutenkaan juuri näy julkisessa keskustelussa.

Mielipidemittausten mukaan pohjoisirlantilaisten selvä enemmistö haluaa jäädä EU:hun.

”Katolilaiset ovat jäsenyyden kannalla, ja protestantit vastaan”, kärjistää Newryssä asuva John Coffey.

Tilanne ei ole aivan näin yksioikoinen. Brittimieliset unionistipuolueet ovat jakautuneet Brexitin suhteen. Katoliset nationalistit ovat pääsääntöisesti EU-jäsenyyden jatkon kannalla.

Britannian entinen Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Peter Mandelson sanoo, että Brexit iskisi Pohjois-Irlannin talouteen kipeästi ja kovaa. Viime aikojen hyvä kehitys vaarantuisi.

Mandelsonin mielestä saaren vapaa liikkuvuus ei voisi jatkua nykyisen kaltaisena.

”Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välille syntyisi maaraja. Tulisi raja- ja tullivalvontaa”, työväenpuoluelainen Mandelson arvioi ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa maanantaina.

Irlannin tasavallan johtavat poliitikot pääministeri Enda Kenny etunenässä ovat varoittaneet Britanniaa EU-eron riskeistä.

Viesti pitää kuitenkin muotoilla diplomaattisesti. Irlantilaiset eivät halua antaa vaikutelmaa, että he ovat neuvoskelemassa brittejä.

”Irlanti toivoo, että Britannia säilyy EU:n vahvana ja keskeisenä jäsenmaana”, Lontoossa viime viikolla vieraillut Kenny muotoili.

Jos Britannia eroaa, menettää Irlanti samalla myös vahvan liittolaisen EU-pöydissä. Britannian EU-ero iskisi myös talouskriisistä juuri toipuneen Irlannin talouteen. OECD:n tuoreen raportin mukaan Irlanti on erityisen herkkä Brexitin haitallisille seuraamuksille.

Britannian ja Irlannin välisen kaupan arvo on 1,2 miljardia euroa viikossa. Jos tavaroiden ja palvelujen esteetön kulku vaarantuu, kärsitään siitä kummassakin maassa.

Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Tytär tahtoo jäädä EU:hun, poika sanoo erotaan, isä ei tiedä mitä äänestää. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O’Leary, leikkaus: Janne Järvinen

Brittien kansanäänestys onkin puheenaihe myös Dundalkin kaupungissa Irlannin tasavallan puolella.

Runsaan 30 000 asukkaan Dundalkissa väreilee samanlainen kesäinen uneliaisuus kuin rajan takana Newryssäkin. Välimatkaa kaupunkien välillä on parisenkymmentä kilometriä.

”En usko, että britit eroavat. Ja Irlantihan ei aio missään tapauksessa EU:sta lähteä”, miettivät paikalliset Damien Lawless ja Marie Murphy.

Pariskunta rentoutuu Grace -vauvansa kanssa kaupungin keskusaukiolla. Aukion kunnostus on EU:n osarahoittama. Siitä on kylttikin puistossa muistutuksena.

Lawless ja Murphy käyvät pohjoisessa silloin tällöin, mutta eivät kovin usein:

”Punta on liian vahva. Ostokset tulisivat kalliiksi.”

Conor O'Leary
Vasemmalla avautuu Pohjois-Irlanti, oikealla Irlannin tasavalta. Valtionrajan vaihtuminen näkyy vain asfaltin värisävyn muuttumisena. Irlannin tasavallan tietyöjoukot ovat olleet viimeksi asialla vanhaa maantietä kunnostamassa.
Vasemmalla avautuu Pohjois-Irlanti, oikealla Irlannin tasavalta. Valtionrajan vaihtuminen näkyy vain asfaltin värisävyn muuttumisena. Irlannin tasavallan tietyöjoukot ovat olleet viimeksi asialla vanhaa maantietä kunnostamassa.
Pohjois-Irlannissa riittää omikin huolia

Pohjois-Irlannin hallinnoiminen on monimutkainen yhtälö.

Vuoden 1998 rauhansopimus takasi alueelle laajan itsehallinnon. Käytännössä itsehallinto on ollut usein katkolla, kun riitelevät osapuolet eivät ole mahtuneet samaan pöytään.

Pohjois-Irlannin poliittinen kartta jakautuu karkeasti ottaen kahteen: brittimielisiin protestanttisiin unionisteihin sekä irlantilaismielisiin katolisiin nationalistiin ja tasavaltalaisiin.

Jälkimmäisten tavoite on Pohjois-Irlannin liittäminen Irlannin tasavaltaan.

Toukokuun aluevaaleissa brittimielinen Demokraattinen unionistipuolue DUP säilyi suurimpana puolueena. Toiseksi suurin on edelleen Sinn Féin, jolla on menneisyys terrorijärjestö IRA:n poliittisena siipenä.

Hallituspaikat jaetaan d’Hondtin menetelmällä suhteessa edustajahuonepaikkoihin. Kaikilla suurimmilla puolueilla on oikeus päästä hallitukseen. Vallanjako on PohjoisIrlannin rauhansopimuksen kulmakiviä.

Tänä keväänä maltilliset kakkospuolueet järjestivät yllätyksen, kun ne eivät lähteneetkään enää mukaan hallitustyöskentelyyn. Puolueet olivat pettyneet, sillä ne tunsivat itsensä syrjäytetyiksi päätöksenteossa.

Pohjois-Irlannin hallituksen muodostivat näin DUP ja Sinn Féin. Hallitusta johtaa DUP:n Arlene Foster, ja SF:n Martin McGuinness on hänen varamiehensä. Oikeusministeriksi löytyi riippumaton unionisti.

Vapaehtoiseen oppositioon jäivät Ulsterin unionistipuolue UUP sekä nationalistinen sosiaalidemokraattinen työväenpuolue SDLP. Aika näyttää, tehostaako kunnon oppositio poliittista päätöksentekoa.

Mielipidemittausten mukaan pohjoisirlantilaisten enemmistön kannattaa EU-jäsenyyttä.

Brexitin eli EU-eron puolesta kampanjoi protestanttien DUP. Puolueen rivit ovat kuitenkin hajalla. DUP:n kannattajissa on muun muassa maanviljelijöitä, jotka eivät halua menettää EU-tukiaan.

Toiseksi suurin unionistipuolue UUP on puolestaan EU-jäsenyyden puolella. Senkin riveistä kuuluu eripuraa, sillä osa kannattajista haluaisi erota EU:sta.

Sinn Féin ja SDLP ovat EUjäsenyyden jatkon kannalla.

Pikkupuolueista tasavaltalaisten vasemmalta reunalta löytyvä Éirígí on joukon kummajainen. Se kannattaa EU-eroa arkkivihollistensa eli DUP:n ja brittikonservatiivien Brexit-leirin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat