Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornialaiset äänestäjät ihmettelivät tiistaina kahden epäsuositun ehdokkaan valintaa ja Trumpin suosiota

”Miten me olemme päätyneet tähän?”, amerikkalainen äänestäjä kysyi.

Ulkomaat
 
Mathilda Tennysdotter
Jocelyn Solomon, lakimies ja joogaopettaja äänestyspaikan edessä Venicessä.
Jocelyn Solomon, lakimies ja joogaopettaja äänestyspaikan edessä Venicessä. Kuva: Mathilda Tennysdotter

Los Angeles, Kalifornia

”On kuin meidän pitäisi valita kahdesta hirveästä vanhemmasta. Molemmat ovat alkoholisteja, mutta toinen lyö ja toinen vain huutaa. Otetaan sitten mieluummin se, joka vain huutaa.”

Näin kuvaili Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa kalifornialainen korjausmies Jim O’Brien, 48, joka äänesti Venice Beachilla tiistaina senaattori Bernie Sandersia.

Huutavalla vanhemmalla O’Brien viittasi demokraattien johtavaan ehdokkaaseen Hillary Clintoniin, jonka odotettiin varmistavan presidenttiehdokkuutensa kuuden osavaltion esivaaleissa tiistaina.

O’Brien oli pettynyt, ettei vasemmistolaisesta Sandersista tullut demokraattien ehdokasta. Hän aikoi kuitenkin äänestää syksyllä Clintonia estääkseen republikaani Donald Trumpia nousemasta presidentiksi.

Tämä oli yleinen mielipide Venice Beachilla, joka on hyvin vapaamielinen alue vapaamielisessä osavaltiossa. Kaduilla vaeltavat kodittomat ostoskärryineen joogamattoja ja surffilautoja kantavien it-työläisten keskellä. Enemmistö kalifornialaisista on viimeksi valinnut republikaanin presidentiksi vuonna 1988.

”Ongelma on systeemi, ja Clinton on systeemin edustaja. Ihmiset ovat vihaisia ja kyllästyneitä systeemiin, ja siksi sekä Sanders että Trump ovat tänä vuonna niin suosittuja. Molemmat edustavat ihmisille muutosta”, O’Brien sanoi.

Vaikka Clintonin ehdokkuus varmistuu tiistaina, Sanders ei aio luovuttaa. Hän pyrkii saamaan Clintonin ajamaan varsinaisissa vaaleissa hänelle tärkeitä asioita.

Tämän takia voitto Kaliforniassa olisi Sandersille erittäin tärkeä. Kalifornia on nuori, vauras, monikulttuurinen ja väkiluvultaan Yhdysvaltain suurin osavaltio. Vaikka Clinton voittaisi ehdokkuuden, voitto Kaliforniassa vahvistaisi Sandersin väitettä, että hänen politiikkansa – verovaroin kustannettu korkeakoulutus ja terveydenhoito – edustavat tulevaisuutta.

”Haluaisin, että Sanders jatkaisi kamppailua niin kauan kuin voi. Jonkun täytyy valvoa, mitä roskaa Hillary puhuu”, O’Brien sanoi.

Aivan toista mieltä Clintonista oli juristi ja joogaohjaaja Jocelyn Solomon, 45. Hän äänesti tiistaina Venice Beachilla Clintonia, koska tämä on ”mahtava, paras, upea ja kokenein”.

”En äänestänyt häntä siksi, että hän on nainen, vaan koska hän on kaikkein pätevin ihminen presidentiksi”, Solomon sanoi. ”Minulla on kaksi tytärtä, ja on hienoa, että he näkevät, kuinka nainen on päässyt ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa näin pitkällä.”

Solomonin mukaan nuoret demokraatit äänestävät Sandersia, koska nämä eivät ymmärrä, miten paljon aiempien sukupolvien on täytynyt taistella tasa-arvon puolesta.

”Jotkut syyttävät Clintonia robotiksi, mutta ellei hän olisi sellainen kuin on, hän ei olisi päässyt näin pitkälle.”

Solomonin mukaan Sandersin alkaa olla aika luovuttaa. ”Peli on melkein ohi.”

Tai ainakin erä. Syksyllä vastakkain ovat Clinton ja republikaani Donald Trump. Ajatus vaalikamppailusta aiheutti kalifornialaisäänestäjissä tiistaina inhon väristyksiä. Kisaa kuvailtiin etukäteen sanoilla hirveä, likainen, uskomaton, mutapaini.

”En tiedä, miten me olemme joutuneet tällaiseen tilanteeseen”, sanoi näyttelijä, mustan historian opiskelija ja Clintonin kannattaja Jemal Tucker, 29.

Kuten moni demokraatti, Tucker ei käsitä Trumpin suosiota. Tiistaina edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kutsui puoluetoverinsa Trumpin puheita suoraan ”rasistisiksi”.

”Olen asunut koko ikäni mustana valkoisilla alueilla. Nyt aikaisempi kohtelias vihamielisyys on vaihtunut avoimeen vihamielisyyteen”, Tucker sanoo.

Tuckerin mukaan syy on se, että mustan presidentin valinta toi rodun julkiseen keskusteluun aivan uudella tavalla.

Aiemmin ihmiset saattoivat olla ennakkoluuloisia erilaisuutta kohtaan oman ryhmänsä sisällä; Barack Obaman aikana on Tuckerin mielestä sallitumpaa esittää rasistisia mielipiteitä julkisesti tai verkossa.

”Se näkyy myös homojen deittisovelluksissa. Kun etsitään kumppania, nykyisin sanotaan suoraan, että ei aasialaisia tai ei mustia.”

Tuckerin mielestä se ei auta mitään, että demokraatit yrittäisivät huutamalla tai haukkumalla muuttaa rasistien mieliä. Hänestä viihde on tehokkaampi keino.

”Ihmiset oppivat samastumaan toistensa taustaan viihteen avulla. Vähän niin kuin lapsille syötetään vihanneksia piilotettuna juuston alle”, Tucker sanoo.

”Minulla on valkoinen poikaystävä, joka katsoi orjuudesta kertovaa Juuret-sarjaa. Sen jälkeen hän alkoi vaahdota minulle, miten hirveällä tavalla mustia on Yhdysvaltain historiassa kohdeltu. Minulle!”

Mathilda Tennysdotter
Jim O'Brien ihmettelee ennakkovaalien ehdokkaita äänestyspaikan edustalla Venicessä tiistaina.
Jim O'Brien ihmettelee ennakkovaalien ehdokkaita äänestyspaikan edustalla Venicessä tiistaina.
Mathilda Tennysdotter
Jemal Tucker, opiskelija ja näyttelijä Venicessä.
Jemal Tucker, opiskelija ja näyttelijä Venicessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat