Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton voitti Kalifornian esivaalin – Sanders puhui demokraattien tarpeesta yhdistyä

Clintonista tulee ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana USA:n historiassa.

Ulkomaat
 
HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaa lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista
HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaa lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista
Voiko Donald Trump oikeasti päästä presidentiksi? Miksi moni inhoaa Hillary Clintonia? HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vastaili lukijoiden kysymyksiin USA:n presidentinvaalista. Toimittaja: Sami Sillanpää.

Los Angeles, Kalifornia

Demokraatti Hillary Clintonin julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Clintonin valinta varmistui, kun kuuden osavaltion vaalitulokset veivät häntä tukevien valitsijamiesten määrän virallisesti ehdokkuuteen vaaditun kynnyksen yli.

Clinton voitti tiistaina esivaalin Kaliforniassa ja kolmessa muussa osavaltiossa.

”Olemme ylittäneet rajapyykin”, Clinton julisti hurraavalle väkijoukolle ääntenlaskennan ollessa vielä kesken. ”Tämän illan voitto kuuluu kaikille niille aiemmille sukupolville, jotka tekivät tämän mahdolliseksi.”

Clinton tekee historiaa, sillä koskaan aiemmin Yhdysvalloissa naista ei ole valittu pääpuolueen presidenttiehdokkaaksi. Hän pyrki presidentiksi jo vuonna 2008, mutta hävisi tuolloin esivaaleissa Barack Obamalle.

Nyt yksi lasikatto Yhdysvaltain politiikassa rikkoutuu. Demokraattien puoluekokouksen on määrä vahvistaa Clintonin ehdokkuus heinäkuussa Philadelphiassa.

Mukana demokraattien esivaalikisassa on edelleen myös senaattori Bernie Sanders. Hän oli pannut toivonsa voittoon Kaliforniassa, mutta hävisi siellä Clintonille selvin luvuin.

Clinton kiitti jo voitonpuheessaan Sandersia ”poikkeuksellisesta” kampanjasta, joka on ollut hänestä hyväksi demokraattipuolueelle.

”Muistakaamme, mikä yhdistää meitä”, Clinton sanoi.

Clinton osoitti sanansa myös republikaanien tulevalle ehdokkaalle Donald Trumpille, jota hän kutsui jälleen ”epäpäteväksi presidentin tehtävään”. Clintonin mukaan tämän vuoden presidentinvaaleissa ei ole kyse tavallisesta kisasta, vaan siitä, keitä amerikkalaiset ovat.

”Yksi, Jumalaan uskova, jakamaton kansa, jossa vapaus ja oikeudenmukaisuus koskevat kaikkia”, Clinton toisti Yhdysvaltain lippuvalan sanoin.

Tekstitetty: Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi
Tekstitetty: Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi

Tiistaina kuudessa osavaltiossa oli jaossa yhteensä yli 800 demokraattien valitsijamiestä. Demokraattien ehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Keskiviikkona Suomen aikaa Clinton oli julistettu voittajaksi New Jerseyssä, New Mexicossa, Etelä-Dakotassa sekä Kaliforniassa. Sanders puolestaan voitti Pohjois-Dakotassa ja Montanassa.

Tulosten julkistamisen jälkeen Clinton johtaa Sandersia valitsijamiesäänin 2 184–1 804, kun mukaan ei lasketa puolueen ”supervalitsijamiehiä”. Jos heidät lasketaan mukaan, Clintonin johto on 2 755–1 852.

Aiemmin Sanders on vannonut jatkavansa kisaa puoluekokoukseen asti. Viime päivinä monet demokraatit ovat kuitenkin painostaneet häntä luopumaan kisasta, jotta puolue voisi yhdistyä Clintonin taakse.

Myöhään tiistaina Kaliforniassa pitämässään puheessa Sanders ei enää arvostellut Clintonia entiseen tapaan, vaan puhui jo tarpeesta yhdistyä republikaaneja vastaan.

”Me emme anna Donald Trumpin nousta presidentiksi”, hän sanoi.

Keskiviikkona Trump pyrki vetoamaan niihin Sandersin kannattajiin, jotka eivät halua äänestää Clintonia. Trump sanoi, että Sanders on oikeassa huonojen vapaakauppasopimusten suhteen, mutta Trump tekee niistä ”fantastisia”.

”Kaikki Bernie Sandersin kannattajat, toivotamme teidän lämpimästi tervetulleeksi”, Trump sanoi.

Trump syytti Clintonia siitä, että tämä olisi ”tehnyt ulkoministeriöstä oman sijoitusrahastonsa” myymällä venäläisille ja saudeille pääsyä Yhdysvaltain hallinnon sisäpiiriin. Hän syytti entistä ulkoministeri Clintonia myös Irakin, Syyrian ja Libyan levottomuuksista sekä Euroopan pakolaiskriisistä.

Trumpin päämäärä oli myös ohjata itseensä kohdistunut arvostelu takaisin Clintoniin, jota kohtaan tunnettu inho yhdistää republikaaneja. Aiemmin tiistaina edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan arvosteli Trumpin meksikolaistuomaria koskevia lausuntoja ”selkeän rasistisiksi”.

Johtavat republikaanit eivät aiemmin ole käyttäneet Trumpista suoraan rasisti-sanaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat