Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO: Thaimaa onnistui kitkemään äidiltä lapselle tarttuvan hivin

Thaimaassa tartuntojen vähentäminen on seurausta laajoista testauksista ja ilmaisesta lääkityksestä kaikille hiviä kantaville raskaana oleville naisille.

Ulkomaat
 
Chaiwat Subprasom / Reuters
Vain 85 lasta sai viime vuonna Thaimaassa hiv-tartunnan äidiltään.
Vain 85 lasta sai viime vuonna Thaimaassa hiv-tartunnan äidiltään. Kuva: Chaiwat Subprasom / Reuters

Thaimaa on onnistunut ensimmäisenä maana Aasiassa lopettamaan hivin tarttumisen äidistä lapseen raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO:n mukaan hiv-tartuntojen kitkeminen on suuri saavutus maan terveydenhuollolta, ja se osoittaa maailmalle, että hiv voidaan nujertaa.

Thaimaassa tartuntojen vähentäminen on seurausta laajoista testauksista ja ilmaisesta lääkityksestä kaikille hiviäkantaville raskaana oleville naisille.

Vuonna 2000 arviolta 1 000 lasta sai hivin äidiltään, mutta vuoteen 2015 mennessä luku oli pudonnut noin 85:een, WHO kertoo.

Hoitamattomilla naisilla on WHO:n mukaan 15–45 prosentin todennäköisyys tartuttaa hi-virus lapselleen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Tartunnan riski pienenee yhteen prosenttiin, jos sekä nainen että lapsi saavat tartuntaa ehkäisevää lääkettä odotuksen ja vauvavaiheen aikana.

WHO katsoo tartunnat voitetuiksi, kun enää alle kaksi prosenttia hiv-positiivisten äitien lapsista saa tartunnan.

Thaimaa on kärsinyt yhdestä Aasian vakavimmista hiv-epidemioista. Vuosina 1990–1993 hiv-tartuntojen määräsä kasvoi maassa 100 000:sta kolmeen miljoonaan. Pitkälti se oli seurausta laajasta seksikaupasta.

Tartuntojen määrä saatiin laskuun uusilla lääkkeillä ja jakamalla seksityöläisille ilmaisia kondomeita.

Viime vuosina tartuntojen määrä on WHO:n mukaan kuitenkin lähtenyt lievään nousuun. Järjestö arvioi, että Thaimaassa elää noin puoli miljoonaa hiv-positiivista.

Viime vuonna Kuubasta tuli maailman ensimmäinen maa, joka onnistui kitkemään äidiltä lapselle tarttuvan hi-viruksen ja kupan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat