Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n kannatus vähenee ympäri Eurooppaa – alle puolet briteistä kannattaa unionia

Pewin kyselyyn vastanneista 51 prosenttia sanoi kannattavansa Euroopan unionia.

Ulkomaat
 
Titte Törnroth-Sarkkinen / Lehtikuva
Euroopan unionin kannatus laskee unionin jäsenmaissa.
Euroopan unionin kannatus laskee unionin jäsenmaissa. Kuva: Titte Törnroth-Sarkkinen / Lehtikuva

Euroopan unionin kannatus on laskussa ja vastustus nousussa unionin jäsenmaissa, käy ilmi Pew-tutkimuslaitoksen kyselystä.

Kyselyyn vastanneista hieman yli puolet – 51 prosenttia – sanoi kannattavansa EU:ta, 47 prosenttia vastusti sitä. Vastanneista 19 prosenttia antaisi lisää valtaa Brysseliin. 42 prosenttia oli sitä mieltä, että valtioiden pitäisi saada takaisin menetettyä valtaansa.

Kyselyyn osallistui 10 491 vastaajaa kymmenestä EU-maasta. Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

EU:n vastustus oli kovinta Kreikassa ja Ranskassa, kun taas kannattajia löytyi eniten Puolasta ja Unkarista. Jyrkimmin kannatus oli laskenut Ranskassa ja Espanjassa.

EU:n kannatus oli laskenut viidessä kuudesta molempina vuosina kyselyyn osallistuneista maista.

Raportissa todetaan, että EU:ta vastustetaan poliittisten jakolinjojen molemmin puolin. Joissakin maissa EU-kriittisyys on vasemmistopuolueiden agendalla, joissain maissa se on osa oikeistopuolueiden sanomaa.

Britanniassa äänestetään EU-jäsenyydestä juhannusviikon torstaina 23. kesäkuuta.

Britanniassa 44 prosenttia Pewin kyselyyn vastanneista kannatti yhä Euroopan unionia, mutta kannatus oli laskenut 8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lisäksi vain kuusi prosenttia briteistä haluaisi tiivistää Euroopan unionia – 65 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että valtaa pitäisi palauttaa takaisin jäsenmaihin.

Muissa kyselymaissa Britannian mahdollinen EU-ero ei saanut kannatusta: 70 prosenttia pitäisi Britannian eroa unionista huonona asiana. Etenkin Ruotsissa, Alankomaissa ja Saksassa mahdollista eroa pidetään huonona asiana.

Ranska oli maista ainoa, jossa yli neljäsosa vastanneista – 32 prosenttia – oli sitä mieltä, että Britannian ero Euroopan unionista olisi hyvä asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat