Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas köyhien maiden lapsi jää jälkeen kehityksestä

Ulkomaat
 
Thomas Mukoya / Reuters
Pakolaisleiriin saapunut lapsi joi Kenian ja Somalian rajalla Dadaabissa heinäkuussa 2011.
Pakolaisleiriin saapunut lapsi joi Kenian ja Somalian rajalla Dadaabissa heinäkuussa 2011. Kuva: Thomas Mukoya / Reuters

Joka kolmas kehittyvissä maissa asuva lapsi jää jälkeen henkisen kehityksen perustavoitteista, paljastaa uusi tutkimus. Kehitysongelmat saattavat haitata heidän terveyttään, koulutustaan ja selviytymistä aikuiselämässä, tutkijat varoittavat.

YK:n lastenjärjestön Unicefin ja Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöviraston tietoihin vuosilta 2005–2015 perustuva tutkimus julkaistiin tiistaina PLOS Medicine -lehdessä.

Raportin mukaan ongelmat koskettavat kolmannesta 3- ja 4-vuotiaista lapsista köyhissä maissa, pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Lisäksi 16 prosentilla lapsista oli häiriöitä fyysisessä kehityksessä.

Tutkimuksessa arvioitiin lasten kykyä noudattaa yksinkertaisia ohjeita, keskittymiskykyä, itsenäistä työskentelyä, aggressiivisuuden hillintää ja yhteistyökykyä. Asiaa ei ole aikaisemmin tutkittu maailmanlaajuisesti.

Lasten kehitystä jarruttavat muun muassa köyhyys ja aliravitsemus, joista aikaisemman tutkimuksen mukaan kärsii arviolta ainakin 200 miljoonaa lasta. Tutkijoiden mukaan ongelman juurisyiden selvittäminen vaatii lisätutkimusta.

Henkinen kehitys on kuitenkin ratkaisevaa lapsen myöhemmän koulunkäynnin, hyvinvoinnin ja ansiotason kannalta, sanoi tutkimusryhmän johtaja, Harvardin yliopiston apulaisprofessori Dana McCoy uutistoimisto Reutersille.

Lapsikuolleisuuden käännyttyä köyhimmissäkin maissa laskuun, tulisi kansainvälisen yhteisön nyt keskittyä lasten kehityksen tukemiseen.

”Pelkästään se, että lapset jäävät tietyistä henkisen kehityksen rajapyykeistä, ei estä heitä elämästä tervettä, onnellista ja tuottavaa elämää”, McCoy totesi.

Haasteista huolimatta enemmistö köyhienkin maiden lapsista kehittyy kuitenkin tutkimuksen mukaan normaalia tahtia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat