Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain presidenttiydestä taistelee kaksi epäsuosittua ihmistä – kuinka tässä näin kävi?

Hillary Clintonin ja Donald Trumpin kamppailusta tulee poikkeuksellinen vaalitaisto. HS keräsi kisaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Ulkomaat
 
Tekstitetty: Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi
Tekstitetty: Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi

Los Angeles, Kalifornia

Hillary Clinton teki historiaa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, kun hän voitti demokraattien presidenttiehdokkuuden. Koskaan aiemmin Yhdysvaltain historiassa nainen ei ole ollut pääpuolueen ehdokas.

Clinton ylitti ehdokkuuteen tarvittavan valitsijamiesten määrän tiistaina, kun kuudessa osavaltiossa äänestettiin. Clinton voitti neljässä, joista yksi oli Yhdysvaltain väkirikkain osavaltio Kalifornia.

Vastaansa Clinton saa syksyllä republikaani Donald Trumpin, joka hänkin tekee historiaa. Kiinteistömiljardööri Trump ei ole koskaan aiemmin ollut ehdolla, mutta voitti esivaaleissa 16 kilpakumppaniaan.

Republikaanien edellinen presidentti ja presidenttiehdokas kieltäytyvät tukemasta Trumpia tämän äärimielipiteiden takia. Tiistaina edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kutsui Trumpin puheita suoraan rasistisiksi.

HS vastaa kysymyksiin poikkeuksellisesta presidenttikisasta.

Miten kahdesta epäsuositusta ihmisestä tuli pääpuolueiden presidenttiehdokkaita?

Mielipidemittausten mukaan yli puolet äänestäjistä ei pidä Clintonista eikä Trumpista. Yksi syy on se, että poliitikot ovat Yhdysvalloissa erittäin epäsuosittuja.

Toiseksi maa on jakautunut jyrkästi kahtia. Tämän takia puoli kansaa ei usein pidä vastapuolueen ehdokkaasta. Kaksi pääpuoluetta ovat myös jakautuneet sisäisesti. Monet senaattori Bernie Sandersin kannattajat inhoavat Clintonia.

Kolmanneksi, parempiakaan vaihtoehtoja ei ollut. Esivaaleissa Trumpin vastaiset äänet hajautuivat monelle ehdokkaalle. Demokraatit pitivät Clintonia etukäteen niin vahvana ehdokkaana, että monet muut jättivät esivaalit väliin.

LUCAS JACKSON / Reuters
Hillary Clinton juhli tulosta kannattajiensa keskellä New Yorkissa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.
Hillary Clinton juhli tulosta kannattajiensa keskellä New Yorkissa varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Miten Trump pääsi näin pitkälle?

Trump on puhunut samoista asioista 1980-luvulta lähtien, mutta nyt maaperä on suotuisa. Yksi syy ovat globalisaatio ja finanssikriisin seuraukset.

Yhdysvaltain keskiluokka on ahtaalla, perinteiset työpaikat siirtyneet halpatyön maihin ja palkat laahaavat elinkustannusten jäljessä. Osa syyttää vapaakauppaa, osa siirtolaisia.

Toinen syy on republikaanien äänestäjien pitkään jatkunut tyytymättömyys poliitikkoja kohtaan. He haluavat valtaan jonkun, joka höykyttää eliittiä ja muuttaa kaiken.

Kolmas syy on republikaanien kilpakumppaneiden ja median haluttomuus haastaa Trump vaalikamppailun alussa. Taustalla oli Trumpin aliarviointi ja se, että kilpakumppanit halusivat trumpilaisten äänet.

Neljäs syy on demografia. Ei-valkoisten määrä Yhdysvalloissa on noussut 20 prosentista vuonna 1980 nykyiseen noin 40 prosenttiin. Yhdysvalloissa on musta presidentti. Muutos pelottaa joitakin valkoisia, jotka eivät enää tunne oloaan kotoisaksi omassa maassaan.

Viides syy on jakaantuneet todellisuudet. Ihmiset seurustelevat samanmielisten kanssa ja seuraavat omia medioitaan. Se, että Trump on jäänyt monta kertaa kiinni valehtelusta, ei heilauta hänen äänestäjiään.

Kuudes syy on, että Trump on osa populistista, nationalistista ja protektionistista poliittista liikettä, joka on ollut pitkään Euroopassa suositumpi kuin Yhdysvalloissa. Trumpia voikin kutsua eurooppalaisen ilmiön amerikkalaiseksi versioksi.

JONATHAN ERNST / Reuters
Donald Trump toisti perjantaina San Diegossa suunnitelmansa karkotuksista ja Meksikon-vastaiselle rajalle rakennettavasta muurista.
Donald Trump toisti perjantaina San Diegossa suunnitelmansa karkotuksista ja Meksikon-vastaiselle rajalle rakennettavasta muurista.

Mikä on Bernie Sandersin perintö?

Sanders ei ole vielä luopunut kisasta. Tiistain tappioiden jälkeen hänen kampanjansa on kuitenkin loppusuoralla. Jäljellä on enää yksi esivaali, joka ei muuta kokonaistilannetta.

Sanders onnistui luomaan poliittisen liikkeen, jossa oli paljon nuoria ja riippumattomia äänestäjiä. Ydinjoukkoa kutsutaan ”sandernistoiksi”. Heihin vetoaa Sandersin ajatus ilmaisesta koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

Sanders on saanut Clintonin siirtymään vasemmalle minimipalkan ja vapaakaupan suhteen. Sama voi tapahtua demokraattipuolueelle, jos sandernistat pysyvät poliittisesti aktiivisina.

Kenestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti?

Mielipidemittauksissa Trumpin ja Clintonin kannatus on tasaista. Demografia suosii kuitenkin Clintonia. Trumpin kannatus laahaa naisten ja latinojen keskuudessa kaukana Clintonin perässä. Trump ei voi voittaa vaa’ankieliosavaltioissa ilman heitä.

Toisaalta valkoiset miehet saattavat siirtyä Clintonin takaa Trumpin taakse. Trump saattaa voittaa Suurten järvien osavaltioissa, joissa demokraatit ovat yleensä vahvoilla.

Paljon riippuu kampanjasta. Näissä vaaleissa on varauduttava Trumpin voittoon, Clintonin voittoon ja tasaiseen tulokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat