Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis vetäytyi Aleppon pohjoispuolelta

Isisin äkillinen vetäytyminen Marean ympäriltä viittaa tarkkailujärjestön mukaan siihen, että paine Isisiä vastaan Syyrian itäosissa kasvaa.

Ulkomaat
 
Rodi Said / Reuters
Syyrialaiskapinallisten sotilaita vahdissa Aleppon lähistöllä toukokuun lopulla.
Syyrialaiskapinallisten sotilaita vahdissa Aleppon lähistöllä toukokuun lopulla. Kuva: Rodi Said / Reuters

Islamistijärjestö Isisin joukot ovat vetäytyneet Aleppon pohjoispuolelta sijaitsevan Marean kaupungin ympäriltä, syyrialainen oppositiolähde ja tarkkailujärjestö kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Isis piiritti syyrialaiskapinallisten hallitseman kaupungin toukokuussa ja katkaisi sinne vievät tiet. Mareaan jäi saarroksiin tuhansia siviilejä, ja Yhdysvallat joutui toimittamaan kapinallisille aseita ilmateitse.

Marean saarto oli Isisille merkittävä eteneminen, sillä se sijaitsee vain noin 40 kilometriä Syyrian suurimmasta kaupungista Alepposta pohjoiseen. Kapinalliset ja Syyrian hallitus pitävät kumpikin hallussaan osia Alepposta.

Isisin äkillinen vetäytyminen Marean ympäriltä viittaa tarkkailujärjestön mukaan siihen, että paine Isisiä vastaan Syyrian itäosissa kasvaa.

Marean kapinallisjoukot onnistuivat ennen vetäytymistä puhkaisemaan Isisin piirityksen ja valtaamaan Kafr Kalbinin kylän, joka sijaitsee Mareasta Azaziin vievän tien varrella.

”Näyttää siltä, ettei Isis pysty hallitsemaan useata rintamaa yhtä aikaa. Alue on strategisesti merkittävä, sillä Isis oli lähellä vallata myös Azazin kaupungin”, tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) johtaja Rami Abdulrahman sanoi Reutersille.

Aluetta pitää nyt hallussaan kapinallisjärjestö Vapaan Syyrian armeija (FSA). FSA on saanut aseellista tukea valtioilta, jotka vastustavat Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin hallintoa.

Syyrian itäosissa lähellä Turkin rajaa Isis taistelee Yhdysvaltain tukemaa SDF-liittoumaa ja kurdien YPG:tä vastaan. Idässä myös Syyrian armeija on taistellut Isisiä vastaan Venäjän tuella.

Isis on ajautunut viime aikoina tukalaan tilanteeseen, kun Irakin armeijan joukot työntyvät idästä, kurdijoukot pohjoisesta ja Syyrian hallituksen joukot lännestä järjestön miehittämille alueille.

Irakissa lähellä Bagdadia Irakin armeija pyrkii valtaamaan Isisiltä Fallujahin kaupungin. Irakin joukot ovat piirittäneet Fallujahin, joka oli ensimmäinen irakilaiskaupunki, jonka Isis valtasi kun se aloitti vyörynsä kaksi vuotta sitten. Viikonloppuna Syyrian armeijan joukot työntyivät myös Isisin hallitsemaan Raqqan maakuntaan, kertoi SOHR. Venäjä on tehnyt ilmaiskuja auttaakseen Syyrian joukkoja etenemään alueelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat