Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan ulkoministerin kiistanalainen avaus: Voisiko pakolaiset eristää omalle saarelleen?

Malli ehdotukselle tulee Australiasta, joka sulkee turvapaikanhakijansa Naurun ja Papua-Uuden-Guinean leireille. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Australian leirejä ankarasti.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Rio Gandara / HS
Pakolaisia saapumassa Lesboksen saarelle maaliskuussa.
Pakolaisia saapumassa Lesboksen saarelle maaliskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Australian pakolaispolitiikka

 Australia otti tiukan linjan turvapaikanhakijoiden suhteen Tony Abbottin pääministerikaudella, joka alkoi 2013.

Veneillä saapuvia turvapaikanhakijoita on käännytetty suoraan paluumatkalle, ja monet ovat hukkuneet matkalla.

Australia lähettää maahan saapuvat turvapaikanhakijat Naurun ja Papua-Uuden-Guinean leireille, joilla nämä saattavat asua kehnoissa oloissa vuosien ajan.

Viime vuosina Australia on pyrkinyt asuttamaan pakolaisiaan Filippiineille ja Kambodžaan miljoonien arvoisilla sopimuksilla.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz kohautti viikonloppuna esittämällä, että Eurooppaan tulevat turvapaikanhakijat voitaisiin jatkossa siirtää esimerkiksi Kreikan Lesboksen saarelle.

Malli ehdotukselle tulee Australiasta, joka sulkee turvapaikanhakijansa Naurun ja Papua-Uuden-Guinean leireille. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Australian leirejä ankarasti.

Itävaltalaiselle Die Presse -lehdelle antamassaan haastattelussa Kurz totesi Euroopan voivan hyötyä Australian esimerkistä. Hän esitti, että Euroopan unioni siirtäisi turvapaikanhakijat jatkossa valikoiduille saarille Välimerelle tai lähettäisi merellä tavatut turvapaikanhakijat suoraan paluumatkalle.

”Meidän täytyy tehdä selväksi, että pelastus merihädästä ei tuo lippua Keski-Eurooppaan”, ulkoministeri totesi.

Kurzin lausunto on herättänyt runsaasti kritiikkiä, sillä olot Australian perustamilla leireillä ovat raporttien mukaan surkeat. Lehdistö on raportoinut pahoinpitelyistä ja raiskauksista. Terveydenhuolto ja elinolosuhteet ovat alkeellisia.

YK:n alainen pakolaisjärjestö UNHCR totesi Naurulla vierailtuaan, että olosuhteet pakolaisleirillä vaikuttavat rikkovan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Järjestön johtaja Christoph Pinter onkin todennut, että Kurzin ehdotus on ristiriidassa eurooppalaisten perusarvojen kanssa.

Ajatus turvapaikanhakijoiden siirtämisestä leireille Euroopan laitamille tai sen alueen ulkopuolelle ei kuitenkaan ole uusi.

Australian entinen pääministeri Tony Abbot ehdotti jo viime vuonna, että Eurooppa ottaisi saarivaltiosta oppia sen toimissa pakolaismäärien rajoittamiseksi.

Samansuuntaisia ajatuksia on esitetty myös Euroopassa viime vuosina. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen kertoo, että EU:ssa on taannoin ehdotettu vastaanottokeskuksen perustamista Afganistaniin.

Kurzin lausunto on siis vain yksi luku pitkään käydyssä keskustelussa.

”Tämä on osa oman maahanmuuttopolitiikan ulkoistamista rajavaltioille”, Mehtonen sanoo.

Mehtonen kuitenkin painottaa Australian pakolaispolitiikan eroavan sikäli olennaisesti Kurzin esittämästä ajatuksesta, että Kreikan saarelle perustettava leiri olisi edelleen EU:n toimivallan alla.

”Siinä ei tapahtuisi samanlaista siirtoa ulkopuoliseen valtioon.”

Australian toiminnassa erityisen ongelmallista on ollut juuri se, että maa on ulkoistanut pakolaispolitiikkaansa maihin, joiden ihmisoikeustilanne on huono.

Mehtonen näkee Kurzin ajatuksessa myös yhtymäkohtia EU:n parhaillaan suunnittelemaan järjestelmään, jossa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin jatkossa lähtökohtaisesti Kreikan ja Italian kaltaisissa rajavaltioissa.

Myös Eurooppaan perustettava vastaanottokeskus aiheuttaisi kuitenkin monenlaisia ongelmia, eikä se välttämättä edes rajoittaisi pakolaisten kulkua EU:n sisällä Kurzin toivomalla tavalla.

Naurulle ja Papua-Uuteen-Guineaan ulkoistetut leirit ovat muuttaneet Australian pakolaistilannetta. Turvapaikanhakijoiden määrä saarivaltiossa on romahtanut.

EU ei kuitenkaan ole saarivaltio, ja turvapaikanhakijat pystyvät muuttamaan kulkureittejään tilanteen mukaan.

”EU:lla on niin paljon maarajaa, että on todella epätodennäköistä, että tällä pystyttäisiin ohjaamaan ihmisiä tietylle reitille”, Mehtonen sanoo.

Muihin EU-maihin saapuneiden turvapaikanhakijoiden siirtäminen leirille Kreikkaan olisi ainakin tällä hetkellä hankalaa. Tämä johtuu siitä, että turvapaikanhakijoiden olot maassa ovat niin huonot, että siirto rikkoisi kaikkia valtioita sitovaa palautuskieltoa.

Jos vaikkapa Lesbokselle haluttaisiin perustaa leiri, olosuhteiden maassa pitäisi ensin parantua huomattavasti.

Leirien oloja on myös yleisesti hankala järjestää turvapaikanhakijoita kunnioittaen.

”On todella vaikea rakentaa järjestelmää, jossa ei olisi vapaudenriistoa”, Mehtonen huomauttaa.

Australian pakolaispolitiikka on herättänyt huolta useiden vuosien ajan. Satoja rannalta takaisin käännytettyjä pakolaisia on hukkunut merimatkalla.

Naurun ja Papua-Uuden-Guinean leirien olosuhteet ovat tiettävästi kurjat mutta myös hankalasti tutkittavissa. Australiassa tehdyn selvityksen mukaan leireillä vallitsee ”salailun kulttuuri”. Journalistiviisumit Naurulle ovat huikean kalliita.

”Edelleen kielletään monien keskeistenkin tahojen pääsy tutkimaan olosuhteita leireillä”, Amnestyn Mehtonen sanoo.

UNHCR:n mukaan leirillä asuvilla ei ole riittävästi yksityisyyttä, tilaa tai suojaa kuumuudelta. Lapsia pidetään suljetuissa oloissa, eikä heillä ole riittävää mahdollisuutta koulutukseen ja mielekkääseen vapaa-ajan viettoon.

RAC
Naurun pakolaiset osoittivat mieltään viime vuoden naistenpäivänä.
Naurun pakolaiset osoittivat mieltään viime vuoden naistenpäivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat