Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Lähi-idän hornankattilat tekevät maailmasta yhä rauhattomamman paikan

Sodista ja terrorismista koituu yhteiskunnille vuosittain biljoonien eurojen lasku, kertoo tuore Maailmanrauha-indeksi.

Ulkomaat
 
Khalil Ashawi / Reuters
Pelastustyöntekijä kantoi ilmaiskussa loukkaantunutta tyttöä Maaret al-Numanissa Syyriassa 2. kesäkuuta.
Pelastustyöntekijä kantoi ilmaiskussa loukkaantunutta tyttöä Maaret al-Numanissa Syyriassa 2. kesäkuuta. Kuva: Khalil Ashawi / Reuters

Maailma on nyt hitusen verran rauhattomampi paikka elää kuin viime vuonna – ja rauhattomuus maksaa. Väkivallan kustannukset ovat päivittäin noin viisi dollaria (noin 4,4 euroa) jokaista maapallon asukasta kohden.

Näin toteaa australialainen tutkimuslaitos The Institute for Economics and Peace (IEP) vastikään julkaistussa raportissaan. IEP julkaisee vuosittaista Maailmanrauha-indeksiä, joka arvioi rauhantilaa 163:ssa maassa.

Tänä vuonna indeksi on 0,53 prosenttia heikompi kuin viime vuonna.

Viime vuoteen verrattuna rauha lisääntyi 81 maassa ja väheni 79. Siellä missä indeksi laski, takapakkia oli yhteensä enemmän kuin edistystä. Taisteluissa kuoli enemmän ihmisiä kuin 25 vuoteen ja pakolaisia on viimeksi ollut näin paljon viime vuosisadan puolivälissä, raportissa todetaan.

Itse asiassa rauhanindeksi on tänä vuonna koko tutkimuksen historian alhaisin.

Vastoin yleistä käsitystä, jonka mukaan väkivalta on vähentynyt sitten toisen maailmansodan, maapallo keskimäärin on siis luisunut viime vuodet kohti yhä rauhattomampia aikoja. Väkivalta on kuitenkin keskittynyt yhä harvempiin valtioihin, sillä valtaosassa maista indeksi on noussut.

Suuri trendi on tämä: valtioiden väliset konfliktit ovat vähentyneet, sotilasmenot maailmanlaajuisesti laskeneet ja panostukset rauhanturvaamiseen lisääntyneet, mutta samalla sisällissodat, terrorismi ja pakolaisuus ovat lisääntyneet. Vuoteen 2008 verrattuna esimerkiksi terrorismi tappoi lähes kolminkertaisesti ihmisiä ja taistelukentillä kuoli viisinkertaisesti väkeä viime vuonna.

”Historiallinen kymmenen vuotta jatkunut rauhan horjuminen johtuu pääasiassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen pahenevista konflikteista”, raportissa todetaan.

Lähi-idän maiden tilanne heikkeni viime vuodesta entuudestaan. Syitä ovat muun muassa Syyrian sisällissota, joka imaisi mukaansa myös Venäjän, Yhdysvallat ja Turkin, sekä Saudi-Arabian sekaantuminen Jemenin sisäiseen konfliktiin. Syyria oli odotetusti maailman rauhattomin maa, seuranaan Etelä-Sudan, Irak, Afganistan ja Somalia.

Terrori-iskut Euroopassa ovat ruokkineet Lähi-idän konflikteja ja vetäneet uusia maita niihin mukaan. Eurooppa sitä vastoin on indeksin perusteella yhä rauhallisin maanosa. Maailman kymmenestä rauhallisimmasta maasta seitsemän sijaitsee Euroopassa.

Suomi sijoittui listauksessa yhdenneksitoista, mutta ylsi kuitenkin parhaan luokituksen ”erittäin rauhallisten maiden” joukkoon. Edellä olivat muun muassa Slovenia, Japani, Kanada, Uusi Seelanti, Tanska ja Itävalta. Maailman rauhallisin maa on indeksin IEP:n arvion mukaan Islanti.

Portugali paransi sijoitustaan, Ranska ja Belgia putosivat vertailussa terrori-iskujen vuoksi. Ukraina oli sijalla 156.

Rauhanideksi mittaa yhteensä yli 20:tä eri maakohtaista indikaattoria, kuten terrorismin vaikutus, osallistuminen sisäisiin ja ulkoisiin konflikteihin, puolustusmenot, asevoimien koko ja poliittinen vakaus. Metodia on toisinaan arvosteltu epätarkaksi.

Raportissa yritetään myös laskea hintalappua maailman konflikteille. Viime vuonna väkivallan kustannuksiksi arvioitiin noin 13,6 biljoonaa dollaria eli noin 12 biljoonaa euroa. Tähän summaan sisältyy muun muassa 6,2 biljoonaa dollaria sotilasmenoja, 742 miljardia konflikteista aiheutuvia tuhoja sekä 2,5 biljoonaa rikollisuuden kustannuksia. Yhteensä summa vastaa 13,3 prosenttia maailman bruttokansantulosta.

”Vaikka rauhattomuus lisääntyi maailmanlaajuisesti hieman viime vuonna, väkivallan taloudelliset vaikutukset vähenivät noin kahdella prosentilla”, raportissa kerrotaan. Tärkeimpiä syitä tähän ovat murhien ja turvallisuus- ja sotilasmenojen väheneminen rikkaissa länsimaissa.

”Usein Lähi-idän taistelujen keskellä jätämme huomioimatta muita, positiivisia trendejä. Jos katsomme viime vuotta ja jätämme Lähi-idän tarkastelun ulkopuolelle, maailma näyttää muuttuneen paljon rauhallisemmaksi”, IEP:n perustaja, IT-miljonääri Steve Killelea sanoi uutistoimisto Reutersille.

Abdalrhman Ismail / Reuters
Savu leijaili Aleppon yllä ilmaiskujen jälkeen 2. kesäkuuta.
Savu leijaili Aleppon yllä ilmaiskujen jälkeen 2. kesäkuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat