Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin pitäisi kukistaa Isis, sitten estää valtion hajoaminen – irakilaiset vaikuttajat kokoontuivat Helsinkiin

Suomen historia antaa toivoa irakilaisille, jotka saapuivat rauhanvälitysjärjestö CMI:n kutsumina Helsinkiin pohtimaan kansallista sovintoa.

Ulkomaat
 
KHALID AL-MOUSILY / Reuters
Kuva: KHALID AL-MOUSILY / Reuters

Tehtävä ei ole ihan helppo. Ensin pitäisi kukistaa äärijärjestö Isis, sitten sovitella Irakin eri kansanryhmien välit, rakentaa uudelleen asutuskeskuksia, kotiuttaa miljoonat pakolaiset – niin ja pitäisi myös estää valtiota hajoamasta.

”Se on tärkein tavoite, ylittää välillämme olevat kuilut ja pitää Irak koossa yhtenäisenä”, sanoo irakilainen tutkija Khaled al-Maini.

Al-Maini on viettänyt tämän viikon Helsingissä pohtimassa Irakin tulevaisuutta. Kymmenkunta irakilaista poliitikkoa, tutkijaa ja kansalaisjärjestöihmistä osallistuu rauhanvälitysjärjestö CMI:n hankkeeseen, jossa luodaan Irakille strategiaa kansalliseen sovitteluun.

CMI on työstänyt strategiaa irakilaisten kanssa jo kaksi vuotta. Poliittisen herkkyyden, turvallisuuden ja muiden syiden vuoksi osallistujat eivät tapaa toisiaan Bagdadissa vaan Helsingissä.

Isisin heikkeneminen viime kuukausina on nostanut toivoa siitä, että väkivaltainen terroristiliike voidaan tuhota. Nyt kovia taisteluita käydään Fallujan kaupungista, jossa Isis on saarrettuna. Kymmennettuhannet siviilit ovat kärsineet viime päivien taisteluissa.

”Fallujan vapauttaminen olisi ensi askel [Isisin kukistamiseen]. Se on Isisille henkinen ja logistinen keskus”, sanoo tuomari, kansanedustaja Qassem al-Aboudi, joka osallistuu Helsingin-kokoukseen.

Fallujan lisäksi Isis hallitsee Irakissa Mosulin kaupunkia. Irakin tulevaisuudenvisiossa on hahmoteltu tapoja palauttaa Isisin taistelijoita yhteiskunnan jäseneksi. Odotettavissa on myös vaikeita oikeusjuttuja.

”Jotkut ovat tehneet kauheita rikoksia. Uhreilta ja omaisilta ei voi viedä mahdollisuutta hakea oikeutta”, sanoo al-Aboudi.

Ääri-islamistien marssi Irakissa alkoi kaaoksesta, joka seurasi Yhdysvaltain miehitystä vuonna 2003. Isisin johtajista monet ovat entisiä Irakin asevoimien ja turvallisuuselinten miehiä, jotka yhdistivät sunnien kapinaan jihadistista ideologiaa.

Tutkija al-Mainin mukaan Irakin tulevaisuudelle ratkaisevaa olisi puuttua taustasyihin, jotka ajavat nuoria ääriliikkeisiin. Irakin noin 36 miljoonan ihmisen väestö on nuorta ja työttömyysaste 50 prosentin luokkaa. Toimeentulon rajoilla olevia nuoria liittyy terroristiryhmiin myös taloudellisista syistä.

”Tai sitten he näkevät vaihtoehdoksi pyrkiä veneellä Eurooppaan”, al-Maini sanoo.

Suomi luokitteli äskettäin turvapaikkapolitiikassaan Irakin turvalliseksi maaksi. Sota ja poliittinen vaino kuitenkin jatkuvat, vaihtelevasti eri puolilla maata. Irakilla itsellään on valtava pakolaisongelma: maan sisällä elää noin 3,4 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä.

Irakin miehityksen jälkeen valtion johtopaikat jaettiin kolmen suurimman kansanryhmän shiiojen, sunnien ja kurdien välillä. Ryhmien kiintiöt ulottuvat läpi koko valtionhallinnon, mikä on johtanut moniin epäpäteviin virkamiehiin ja syvään korruptioon.

CMI:n kokouksissa hahmoteltuun strategiaan kuuluisi myös uusi poliittinen sopimus.

”Meiltä puuttuu luottamusta toisimme. Siksi tarvittaisiin myös kolmas osapuoli, ulkopuolinen takaaja, joka auttaisi sopimuksen toteuttamisessa. Eurooppalaiset hyväksyttäisiin rooliin paremmin kuin amerikkalaiset”, sanoo tutkija al-Maini, joka poliittisesti tukee oppositiota.

Irak kärsi shiiojen ja sunnien välisestä väkivallasta jo vuosia ennen Isisiä. Sovittelussa on iso urakka.

”Yhteisötasolla sovittelu on helpompaa kuin politiikassa. Politiikassa jakoa käytetään helposti hyväksi”, sanoo kansanedustaja al-Aboudi.

Irakia on aina vedetty moneen suuntaan. Naapuri Iranilla on vaikutusvaltaa Irakin shiioihin. Kurdit Irakissa ja naapurimaissa ovat ikiajat unelmoineet omasta valtiosta.

Ristiriidoista huolimatta al-Aboudi uskoo Irakin pysyvän koossa.

”Minulle antaa toiveikkuutta Suomen historia. Tekin pystyitte sovittelemaan sisällissodan jälkeen, vaikka pitkä aika tarvittiin. Kyllä me pystymme Irakissa samaan.”

KHALID AL-MOUSILY / Reuters
Irakilaiset tekivät ostoksia Shorjan markkinoilla Bagdadissa paastokuukausi ramadanin alkaessa tällä viikolla.
Irakilaiset tekivät ostoksia Shorjan markkinoilla Bagdadissa paastokuukausi ramadanin alkaessa tällä viikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat