Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmissalakuljettajaksi epäilty on ehkä väärä mies

Eritrealaista ”Kenraalia” syytetään satojen siirtolaisten hukkumiskuolemista

Ulkomaat
 
Italian poliisi
Kenraali-lempinimellä tunnettu mies (keskellä) luovutettiin maanantaina oikeudenkäyntiä varten Palermossa. Nyt epäillään, että mies ei kuitenkaan ole oikea eli 35-vuotias eritrealainen Mered Medhanie.
Kenraali-lempinimellä tunnettu mies (keskellä) luovutettiin maanantaina oikeudenkäyntiä varten Palermossa. Nyt epäillään, että mies ei kuitenkaan ole oikea eli 35-vuotias eritrealainen Mered Medhanie. Kuva: Italian poliisi
Fakta

Lampedusa käynnisti tutkinnan

 Lokakuussa 2013 siirtolaisia kuljettanut laiva upposi Lampedusan saaren edustalla lähellä Libyan rannikkoa.

 Viranomaisten arvion mukaan noin 360 ihmistä hukkui laivan mukana. Noin 150 ihmistä saatiin pelastettua.

 Onnettomuuden jälkeen EU aloitti pelastusoperaation Välimerellä ja rikostutkinnan, joka johdatti eritrealaisen ”Kenraalin” johtaman liigan jäljille.

 Välimerellä on hukkunut YK:n arvion mukaan yli 10 000 siirtolaista vuodesta 2014 lähtien.

Italian viranomaiset selvittävät, onko Sudanissa pidätetty mies etsintäkuulutettu ihmissalakuljettaja, lempinimeltään ”Kenraali”.

Viime vuonna etsintäkuulutettu ”Kenraali” on 35-vuotias eritrealainen Mered Medhanie, jota epäillään merkittävän ihmissalakuljetusringin johtajaksi. Toukokuussa Sudanin tiedustelupalvelu pidätti Khartumissa miehen, jota se pitää Mehdaniena. Mies luovutettiin maanantaina Italiaan oikeudenkäyntiä varten.

Käsiraudoissa Italiaan lennätetyn epäillyn henkilöllisyydestä on kuitenkin epäselvyyttä. Brittikanava BBC:n mukaan pidätetty mies on todellisuudessa 28-vuotias Mered Tesfamariam, jonka ystävät tunnistivat hänet lehtikuvista. Ystävien mukaan Tesfamariam on syytön sivullinen.

Myös Medhanieta viime vuonna haastatellut ruotsalaistoimittaja Meron Estefanos sanoi Aftonbladet-lehdelle, että kuvien perusteella Italiaan on luovutettu väärä mies ja todellinen ”Kenraali” on yhä vapaalla jalalla Khartumissa.

Italian viranomaiset ovat aikeissa kuulustella miestä perjantaina, kertoi sanomalehti Corriere della Sera.

Medhanien pidätys ja tuomitseminen olisi merkittävä voitto Italian ja Britannian viranomaisten yhteiselle tutkinnalle. ”Kenraalin” johtamaa rikollisjärjestöä pidetään yhtenä aktiivisimmista ja säälimättömimmistä Välimerellä operoivista liigoista.

Tutkinta on ollut käynnissä vuodesta 2013 lähtien. Liigan uskotaan olleen vastuussa Lampedusan saaren edustalla uponneesta veneestä, jonka mukana hukkui viranomaisten mukaan noin 360 siirtolaista pääasiassa Eritreasta ja Somaliasta.

Viranomaiset pääsivät Kenraalin jäljille salakuuntelemalla tämän puheluita. Italian syyttäjäviranomaisten mukaan hän vastaa operaatiosta Afrikassa, mutta pitää yhteyttä rikostovereihinsa Italiassa ja muun muassa Skandinaviassa. Liigan uskotaan kuljettavan ihmisiä Välimeren yli ja edelleen Pohjois-Eurooppaan.

Estefanosin mukaan ”Kenraalin” järjestämä matka Eurooppaan on kallis ja vaarallinen. Siirtolaiset ovat maksaneet yli 5 000 euroa tullakseen ahdetuiksi huonokuntoisiin veneisiin.

Matkasta selviytyneet ovat kertoneet salakuljettajien ja itse ”Kenraalin” hakanneen ja raiskanneen asiakkaitaan.

Tutkintaa johtavan Palermon syyttäjän mukaan ”Kenraali” järjesti vuonna 2014 kolmen kuukauden aikana noin 10 000 siirtolaista Välimeren yli ja teki jokaista pakolaisvenettä kohden jopa miljoona euroa voittoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat