Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin ja Sandersin kampanjajohdoilla on yhteinen näyttö osaamisestaan – Ukrainan Janukovytšin nostaminen presidentiksi

Yhdysvaltalaiset vaaliasiantuntijat ovat avustaneet kampanjoissa jo vuosia entisen Neuvostoliiton alueella

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Vaalikampanjoiden järjestämisen luulisi arkijärjellä olevan mitä paikallisinta toimintaa.

Oikeastihan näin ei ole. Kampanjan tärkeimpien neuvonantajien ei välttämättä tarvitse edes puhua äänestäjäkunnan kieltä. Monissa vaaleissa kun asiakysymyksillä ei ole niin paljon merkitystä.

Tämä tuli taas tällä viikolla mieleen, kun yhdysvaltalaislehti Politico muistutti demokraattien presidenttiehdokkaaksi yhä pyrkivän Bernie Sandersin päästrategin Tad Devinen ja republikaanien todennäköisen ehdokkaan Donald Trumpin tärkeän avustajan Paul J. Manafortin tuntevan toisensa hyvin. Molemmat työskentelivät Ukrainan sittemmin paenneen presidentin Viktor Janukovytšin menstyksekkäässä kampanjassa vuoden 2010 presidentinvaaleissa.

Yhdysvaltalaiset vaaliasiantuntijat ovat avustaneet kampanjoissa jo vuosia entisen Neuvostoliiton alueella.

Ukrainassa vielä vuoden 2004 presidentinvaaleissa kampanjoita johtivat venäläiset ”poliittisen teknologian” asiantuntijat. Niiden vaalien toisen kierroksen vilppi johti niin kutsuttuun oranssiin vallankumoukseen ja Janukovytšin tappioon.

Sen jälkeen ukrainalaiset luottivat yhdysvaltalaisiin ja itäukrainalainen miljardööri Rinat Ahmetov palkkasi Manafortin muuttamaan Janukovytšin imagoa. Työ onnistui, Janukovytš voitti vuoden 2010 presidentinvaalit. Voitossa auttoi toki myös se, että Janukovytšin vastustajat eli niin sanotut oranssit voimat Viktor Juštšenkon ja Julija Tymošenkon johdolla olivat tehottomia ja pahasti keskenään riitaantuneita.

Itsekin olen törmännyt monta kertaa näihin yhdysvaltalaisiin neuvonantajiin. Erityisesti se näkyi Georgiassa syksyn 2012 parlamenttivaaleissa, jotka Bidzina Ivanišvilin johtama oppositio voitti. Sekä Ivanišvilin että presidentti Mihail Saakašvilin puolueiden ympärillä hyöri iso joukko amerikkalaisia, jotka työkseen tekevät vaalikampanjoita.

Entisen neuvostoliiton maissa Baltiaa lukuunottamatta amerikkalainen neuvonantaja voi avustaa oikeastaan mitä kampanjaa tahansa, sillä puolueiden välillä ei näissä maissa yleensä juuri ole ideologisia eroja. Näiden maiden puolueilla kun ei usein ole oikein mitään ideologiaakaan, tärkeintä on vain päästä valtaan.

Niinpä Janukovytšista presidentin tehneet voivat nyt toimia niinkin erilaisten ehdokkaiden kampanjoissa kuin Sanders ja Trump.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat