Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelätty koe voi ratkaista kiinalaisen koko elämän

Zhao Renjie, 17, suoritti Kiinan suuren yliopistokokeen, joka voi ratkaista loppuelämän kulun

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Vanhemmat odottivat lapsiaan Ritan-keskikoulun portilla Pekingissä gaokao-kokeen viimeisenä päivänä.
Vanhemmat odottivat lapsiaan Ritan-keskikoulun portilla Pekingissä gaokao-kokeen viimeisenä päivänä. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Fakta

 Tuhatvuotinen  koeperinne

 Gaokao on lukiota vastaavan kolmivuotisen ylemmän keskikoulun päätteeksi pidettävä valtakunnallinen koe, jolla valitaan opiskelijat Kiinan yli 2 000:een yliopistoon.

 Aineina ovat kiinan kieli, vieras kieli, matematiikka ja joko luonnontieteellinen tai humanistinen valinnainen aine.

 Kiinan koulujärjestelmää on arvosteltu siitä, että se tähtää vain ulkoa oppimiseen ja kokeessa pärjäämiseen eikä juurikaan opeta omaehtoista ajattelua.

 Gaokao otettiin käyttöön 1950-luvulla, mutta Kiinan valintakoehistoria ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. Tang-dynastian (618–907) aikana yleistyi käytäntö, että valtion virkamiehet valitaan kokeen eikä esimerkiksi luokka-aseman perusteella.

 Gaokaossa epäonnistuminen ei estä hakemasta ulkomaisiin yliopistoihin, jos on rahaa lukukausimaksuihin.

Peking

Satoja vanhempia on vastassa pekingiläisen Ritan-keskikoulun portilla, kun nuoret kävelevät ulos kellon tultua viisi. Tämänvuotinen gaokao, Kiinan kammottu ja kunnioitettu yliopistokoe, on päättynyt.

Useimmat nuorista näyttävät iloisilta. Joko siksi, että koe meni hyvin, tai vain siksi, että se on vihdoin ohi. Koetta varten on päntätty kolme vuotta. Siinä menestyminen tai epäonnistuminen voi ratkaista koko loppuelämän kulun.

”Kiina, englanti ja matematiikka menivät ihan hyvin. Humanistinen koe oli tavallista vaikeampi”, sanoo Zhao Renjie, 17.

Hän on yksi niistä noin 9,4 miljoonasta kiinalaisnuoresta, jotka tällä viikolla osallistuivat kokeeseen.

Gaokao suoritetaan lukiotasoa vastaavan kolmivuotisen ylemmän keskikoulun päätteeksi. Se muistuttaa ylioppilaskirjoituksia Suomessa. Erona on se, että gaokao sulkee tai avaa portteja paljon lopullisemmin.

Gaokao-pisteiden perusteella mennään tai ollaan menemättä yliopistoon. Kiinassa ei ole yliopistojen omia pääsykokeita.

”Kyllä tämä oli tähän mennessä elämäni suurin ponnistus”, Zhao sanoo, kun koe on ohi.

Kaksi päivää kestävä Gaokao on Kiinassa niin arvostettu, että sen järjestelyihin osallistuu muitakin kuin koululaitos. Pekingin poliisi asetti tällä viikolla kaikille kaupungin 96 koepaikalle vähintään kahdeksan poliisia varmistamaan, ettei kokeen aikana synny häiriöitä, kertoi uutistoimisto Xinhua. Ritan-keskikoulun pihalla näkyy ainakin yksi poliisiauto.

Kokeen ajaksi myös katkaistiin autoliikenne monilta koepaikkojen läheisiltä kaduilta ja muutettiin bussireittejä, ettei liikenteen melu häiritsisi opiskelijoiden keskittymistä kokeeseen. HS:n kuuleman tiedon mukaan Nanjingin kaupungissa joukko oppilaiden vanhempia sulki tällä viikolla liikenteen ainakin yhdeltä kadulta, kun poliisi ei ollut sitä tehnyt.

Kiinassa kilpailu yliopistoon pääsemisestä on erittäin kovaa. Tänä vuonna paikkoja riittää vain noin 3,7 miljoonalle yli yhdeksästä miljoonasta gaokao-kokeeseen osallistuneesta.

Ilman yliopistopaikkaa jääminen sulkee tien moneen hyvään työpaikkaan. Kiinassa yliopistokoulutusta arvostetaan paljon. Etenkin maaseudulla moni kokee, että yliopisto on ainoa tie kuokan varresta ja köyhyydestä sisätöihin ja hyvään elintasoon.

Mikä tahansa yliopistopaikka ei kuitenkaan ole tie onneen. Kilpailu on kovaa myös työpaikoista, kun yliopistoista valmistuu jatkuvasti enemmän väkeä. Tässä kilpailussa on hyvin paljon merkitystä sillä, mistä yliopistosta on valmistunut. On aivan eri asia päästä vaikkapa Pekingin maineikkaaseen Renminiin tai Shanghain Fudaniin kuin johonkin vähemmän arvostettuun maalaisyliopistoon.

Möys Zhao haaveilee paikasta Renmin-yliopistossa. Kokeesta tultuaan hän uskoo, että se saattaisi olla vielä ulottuvilla.

”Ehkä. Vielä ei tiedä.”

Zhao päättää vasta tulosten tultua parin viikon kuluttua, mihin yliopistoon hän hakee. Joka tapauksessa hän aikoo hakea johonkin Pekingin yliopistoista, mieluiten liiketalousopintoihin.

Koska gaokao on niin tärkeä, se tuo oppilaille kovat paineet. Osalle se tuottaa mielenterveysongelmia, ja stressaantuneet koululaiset ovat tehneet jopa itsemurhia.

Zhao ei koe joutuneensa stressaamaan liikaa. Hänen mielestään gaokaossa menestyminen kuitenkin vaatii valmistautumista koko kolmivuotisen koulun ajan.

”Viimeinen vuosi on tietenkin tärkein. Käytin paljon aikaa ja energiaa valmistautumiseen suunnilleen viime vuoden kesäkuusta alkaen.”

Osa kiinalaisista koululaisista pänttää viimeisenä vuotena gaokaoon aamusta iltaan, myös viikonloppuisin. Joillekin vanhemmat maksavat yksityisiä tukiopettajia.

Zhao on vuoden mittaan käyttänyt valmistautumiseen viikonloppuja, mutta sanoo pystyneensä viettämään myös vapaa-aikaa. Maksullista lisäopetusta hän ei ole hankkinut.

”Minun luokallani ei kovin moni niin tehnyt. Osa kävi preppauskursseilla.”

Nyt, kun urakka on ohi, Zhaolla on kesälomaa elokuun lopulle asti.

”Aion tavata kavereita ja rentoutua. Ja tehdä jonkinlaisen turistimatkan.”

Matkoja tekevät monet muutkin gaokaon jälkeen. Koulun ulkopuolella nuoria vastassa olevien vanhempien joukossa kiertelee ainakin yksi nuori nainen jakamassa matkatoimiston käyntikortteja.

Zhao teki kokeensa Pekingin keskustan Ritan-keskikoulussa, vaikka kävi läheistä Chen Jinglun -koulua. Useimmat oppilaat pannaan suorittamaan koe muualla kuin omassa koulussaan, jotta esimerkiksi lunttilappujen piilottaminen koepaikalle olisi vaikeampaa.

Gaokaossa huijaaminen on ollut Kiinassa perinteisesti ongelma. Yleinen keino on ollut lähettää kokeeseen oikean oppilaan sijasta erikoistunut kokeentekijä, joille usein maksetaan huikeita summia. Kiina on kuitenkin tehostanut kokeen valvontaa paljon. Viime syksynä hyväksyttiin laki, jonka nojalla gaokao-petoksesta voi saada jopa seitsemän vuotta vankeutta.

Zhaon mielestä kiinalainen opiskelijavalinta on varsin toimiva.

”Mielestäni gaokao on paras, reiluin ja tehokkain tapa valita opiskelijat yliopistoihin.”

Mikko Paakkanen / HS
Zhao Renjie, 17, aikoo pitää pari kuukautta kesälomaa selvitettyään Kiinan yliopistokokeen Gaokaon.
Zhao Renjie, 17, aikoo pitää pari kuukautta kesälomaa selvitettyään Kiinan yliopistokokeen Gaokaon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat