Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon EM-kisat alkavat, isäntämaa Ranskassa työtaistelut sekoittavat liikennettä ja roskat löyhkäävät kaduilla

Hallitus moitti viikkokausia lakkoilleita ammattiliittoja Ranskan talouden ja jalkapallokisojen vaarantamisesta.

Ulkomaat
 
CHARLES PLATIAU Reuters
Sotilaat partioivat roskien täyttämällä kadulla Pariisissa torstaina. Lakkoilevat ammattiliitot ovat pysäyttäneet jätehuollon osassa kaupunkia.
Sotilaat partioivat roskien täyttämällä kadulla Pariisissa torstaina. Lakkoilevat ammattiliitot ovat pysäyttäneet jätehuollon osassa kaupunkia. Kuva: CHARLES PLATIAU Reuters

Jalkapallon EM-kisat alkavat perjantaina, ja Ranska on yhä sekaannuksen tilassa.

Useita viikkoa jatkuneet työtaistelut ovat sekoittaneet junaliikenteen, täyttäneet kaupunkien kadut osissa kaupunkia löyhkäävillä roskilla ja uhkaavat lentoliikenteen sujuvuutta.

Presidentti Françoise Hollande sanoi olevansa valmis tekemään ”kaiken tarvittavan” varmistaakseen kisojen onnistumisen.

”Olkaa huoleti, julkiset palvelut toimivat ja valtio kantaa täyden vastuun”, Hollande sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Perjantain avausottelussa toisensa kohtaavat Ranska ja Romania, työtaistelussa vastakkain ovat työlakiuudistusta ajava hallitus ja kaksi kovan linjan ammattiliittojen keskusjärjestöä.

Useita liittoja edustava CGT-kattojärjestö ilmoitti, ettei roskia kerätä Pariisissa ja Marseillessa ennen kesäkuun 14. päivää. Liiton lakkovahdit ovat saartaneet kaksi kaatopaikkaa ja roska-autojen pysäkin Pariisissa, ja estäneet pääsyn jätteenpolttolaitokseen Marseillessa, brittilehti The Guardian kertoi. Saint-Étiennessa jätehuolto saatiin taas käyntiin torstaina.

Junaliikenne on jo toipumassa yhdeksän päivää kestäneestä lakosta, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan toinen ammattiliittojen keskusjärjestö SUD on uhannut häiritä kisojen avauspäivän liikennettä. Järjestön edustaja vihjasi lakon koskevan RER D -paikallisjunaa, joka kulkee Pariisin keskustan ja jalkapallostadionin kautta.

”EM-kisat ovat täällä, ja sanonpa vaan että perjantaina voi olla hankala kulkea RER D:llä. He löytävät joitain lakon ulkopuolelle jääneitä ajamaan junia, mutta monimutkaista siitä tulee”, SUD:n edustaja Fabien Villedieu sanoi Reutersille.

Lauantaina neljän päivän ulosmarssin aloittavat Air Francen lentäjät, joiden palkkaneuvottelut kariutuivat. Lentoyhtiön mukaan jopa 30 prosenttia lennoista joudutaan perumaan tänä aikana.

CHARLES PLATIAU Reuters
Roskia oli kasautunut röykkiöiksi kahvilan eteen Pariisissa keskiviikkona.
Roskia oli kasautunut röykkiöiksi kahvilan eteen Pariisissa keskiviikkona.

Lakoilla liitot vastustavat Hollanden sosialistihallituksen ajamaa uutta työlakia, jolla haetaan lisää joustavuutta työmarkkinoille ja näin kohentamaan työllisyyttä. Laki muun muassa helpottaisi irtisanomista ja lisäisi paikallista sopimista.

Ranskan hallitus moitti torstaina kovin sanoin ammattiliittoja, jotka lakkoilevat näyttävästi juuri arvokisojen alla.

”Toiset eivät vain välitä pätkän vertaa, että heidän maansa isännöi isoa tapahtumaa, joka luo työpaikkoja ja valtavia taloudellisia hyötyjä”, urheiluministeri Thierry Braillard sanoi Reutersin mukaan.

Valtiovarainministeri Michel Sapin puolestaan sanoi lakkojen tärvelevän talouskasvua. ”Nyt ei ole aika heittää kapuloita rattaisiin, kun talouskasvu on kohenemassa”, Sapin sanoi.

Noin kuukauden kestäviin jalkapallon EM-kisoihin odotetaan kahta miljoonaa kisaturistia. Otteluita pelataan ympäri Ranskaa, muun muassa Pariisissa, Marseillessa, Saint-Étiennessa ja Lyonissa.

CHARLES PLATIAU Reuters
Roskia oli kasautunut myös suurten bulevardien alueelle torstaina.
Roskia oli kasautunut myös suurten bulevardien alueelle torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat