Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian lähtö EU:sta voi ratketa jalkapallon EM-kisoissa

Brittien uskotaan äänestävän EU-erosta ennemmin tunne- kuin asiapohjalta, ja Englannissa jalkapallo on valtava sosiaalinen voima.

Ulkomaat
 
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.

Kun Englanti pelaa jalkapallon EM-kisoissa, englantilaisten kansallismielisyys nousee pintaan. Sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia Britannian EU-kansanäänestykseen, joka järjestetään torstaina 23. kesäkuuta jalkapalloturnauksen alkulohkovaiheen jälkeen, ennen ensimmäisiä pudotuspelejä.

Ajoituksella on väliä, koska brittien uskotaan äänestävän EU-erosta ennemmin tunne- kuin asiapohjalta ja Englannissa jalkapallo on valtava sosiaalinen voima. Lähes koko yhteiskunta pysähtyy seuraamaan maajoukkueen pelejä.

Jotain jalkapallon merkityksestä Englannissa kertoo, että kun Liverpool voitti Mestarien liigan eli seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuden keväällä 2005, arviolta viidesosa kaupungin työväestöstä jäi seuranneena arkiaamuna kotiin juhlien jäljiltä.

Britannian EU-eroa kannattavien ja vastustavien leirit ovat mielipidekyselyjen mukaan niin tasoissa, että lopputulosta on mahdoton ennustaa. Siksi hienoinenkin alitajuinen muutos englantilaisten kollektiivisessa kansallistunteessa voi ratkaista äänestyksen.

Jalkapallomenestyksen vaikutus äänestyskäyttäytymiseen voi kuitenkin toimia arvaamattomasti. Voittokulku ruokkisi varmasti kansallistunnetta, mutta entä jos Englanti konttaa kisoissa? Lisäisikö se enemmän katkeruutta muuta Eurooppaa kohtaan vai epävarmuutta englantilaisten pärjäämisestä omillaan?

Englanti on voittajasuosikki alkulohkossaan, jonka muut joukkueet ovat Slovakia, Venäjä ja Wales. Jos Englanti lunastaa kovat odotukset, ottelukaavion mukaan ensimmäisessä pudotuspelissä sitä voisi hyvinkin odottaa Puola, Romania tai Tšekki.

Ne ovat alkulohkovastus Slovakian tavoin esimerkkejä Brexit-leirin suurimmista huolenaiheista. Sadattuhannet ihmiset ovat muuttaneet itäisestä Keski-Euroopasta Britanniaan työvoiman vapaan liikkuvuuden myötä.

Ehkä Englannin joukkueen turmaksi koituu Slovakian puolustaja Martin Škrtel, joka on itsekin muuttanut töiden perässä Englantiin ja muistuttaa kaiken lisäksi EU:n sekaantumisesta jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Škrtel on ilmoittanut kannattavansa Slovakian pääministeriä Robert Ficoa, ja tämä puolestaan vastustaa tiukasti EU:n asettamia pakolaiskiintiöitä.

Eniten kansallistunnetta lietsoo silti Britannian sisäinen alkulohkopeli Englanti–Wales. Brexit-leiri ei nimittäin perustu niinkään yhteisbrittiläiseen kuin nimenomaan englantilaiseen kansallismielisyyteen – ja kuin iskuna vasten englantilaisten kasvoja Gareth Bale, yksi kisojen suurimmista tähdistä, edustaa Walesia, vaikka olisi sukutaustansa ansiosta voinut valita Englannin.

EU-eron kannatus on suurinta juuri Englannissa. Skotlannin ja Pohjois-Irlannin asukkaat haluaisivat selvästi pysyä EU:ssa. Walesissa kannat ovat liki tasoissa mutta osin siksi, että viidesosa Walesin asukkaista on englantilaisia. Osuus on moninkertainen Skotlantiin tai Pohjois-Irlantiin verrattuna.

EU-ero on suositumpi ajatus konservatiivien kuin työväenpuoluetta kannattavien keskuudessa, ja englantilainen kansallismielisyys liitetään vahvemmin konservatiivipuolueeseen.

Brexit-leirin yhteydestä englantilaiseen kansallismielisyyteen kertoo myös välinpitämättömyys siitä, että Britannian EU-ero voisi tietää Skotlannin irtautumista Britanniasta. Skotlannin suurin puolue, kansallispuolue SNP on ilmoittanut, että Britannian EU-eroa seuraisi lähes varmasti uusi äänestys Skotlannin itsenäistymisestä.

Se vielä puuttuisikin, että Englanti kohtaisi kisoissa Skotlannin, jota vastaan se on käynyt historiallisesti huomattavasti kiihkeämpiä jalkapallotaistoja kuin Walesin tai Pohjois-Irlannin kanssa.

Skotlanti ei selvinnyt karsinnoista lopputurnaukseen. Ehkä se hillitsee englantilaisten kansallismielisyyttä ratkaisevasti ja pitää Britannian EU:ssa.

Hannah McKay / Reuters
Englannin jalkapallomenestys voi vaikuttaa Britannian EU-kansanäänestykseen. Kuvassa kannattajia ennen kesäkuun alussa pelattua Englannin ja Portugalin välistä ystävyysottelua.
Englannin jalkapallomenestys voi vaikuttaa Britannian EU-kansanäänestykseen. Kuvassa kannattajia ennen kesäkuun alussa pelattua Englannin ja Portugalin välistä ystävyysottelua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat