Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi linjasi energiapolitiikkaansa – ydinvoimaa tuetaan verotaakkaa keventämällä

Ruotsi pykii sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan perustuvaan yhteiskuntaan vuoteen 2040 mennessä.

Ulkomaat
 
Jari Alenius
Forsmarkin ydinvoimalan ykkös- ja kakkosreaktorit.
Forsmarkin ydinvoimalan ykkös- ja kakkosreaktorit. Kuva: Jari Alenius

Ruotsissa poliittiset puolueet ovat löytäneet blokkirajat ylittävän sovun tulevaisuuden energiapolitiikasta.

Sopimusneuvotteluja on seurattu tarkasti ennen muuta ydinvoiman tulevaisuutta ajatellen.

Sopimus helpottaa nyt ydinvoiman toimintaehtoja Ruotsissa. Se poistaa ydinvoimalle hallituskauden alussa asetetun niin kutsutun tehoveron vuoteen 2019 mennessä, mitä energiayhtiöt ovat kovaäänisesti vaatineet.

Lisäksi sopimus pitää sisällään lausekkeen, jonka myötä Ruotsi voi korvata kymmenen nykyistä reaktoriaan uusilla.

”Juuri nyt hyvin harvat näkevät, että tämä olisi heidän linjansa, koska se on kannattamatonta”, sanoi sosiaalidemokraatteja edustava pääministeri Stefan Löfven uutistoimisto TT:lle.

Ruotsissa ydinvoima on ollut viime aikoina kovissa vaikeuksissa. Energiayhtiöt ovat kertoneet, että neljä Ruotsin kymmenestä reaktorista ajetaan alas tarkoitettua aiemmin.

Taustalla on paitsi sähkön alhainen hinta myös investointitarpeet vanhoihin reaktoreihin ja turvallisuusvaatimusten kiristyminen Japanin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen.

Löfven totesi, että veron poistaminen antaa yhtiöille paremmat mahdollisuudet investoida nykyisessä heikossa markkinatilanteessa.

Valtion energiayhtiön Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall kiitteli hallituksen päätöstä poistaa tehovero. Vattenfall on aiemmin varoittanut, että myös loput sen reaktorit voidaan joutua kustannussyistä sulkemaan, ellei hallitus kevennä ydinvoiman verotaakkaa.

”Tehoveron poistuminen on tärkeä edellytys sille, että voimme punnita niitä investointeja, joita tarvitaan ydinreaktoreidemme pitkäaikaiseen käyttöön”, Hall sanoi TT:lle.

Hallituksessa istuva ympäristöpuolue kannattaa ydinvoiman alasajoa Ruotsissa ja sille sopu lienee kivulias. Puolueen puheenjohtaja Isabella Lövin korosti perjantaina, että nyt solmittu sopu ei anna ydinvoimalle varsinaista valtion tukea.

”Ydinvoiman on kannettava yhteiskunnalliset kustannuksensa ja se tarkoittaa ydinvoiman alasajoa kustannussyistä”, hän sanoi TT:lle.

Energiayhteisymmärryksessä linjataan myös, että Ruotsi pykii sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan perustuvaan yhteiskuntaan vuoteen 2040 mennessä.

Linjaus sai kiitosta ympäristöjärjestöiltä. Uusiutuvan energian markkinoita olisi silti pitänyt vauhdittaa tukevammin, katsoi esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeace.

”Sopimus haavoittaa uusiutuvan energiatulevaisuuden versoja. Samalla energia-alalle annetaan 4,5 miljardin kruunun [noin 480 miljoonan euron] verohelpotukset vuosittain. Se on kompromissi, jonka riskinä on, että Ruotsi pysyttelee paikoillaan siinä missä suuri osa maailmaa tekee energiavallankumousta”, sanoi Greenpeace Ruotsin johtaja Annika Jacobson tiedotteessa.

Solmitun sovun allekirjoittivat hallituksen lisäksi pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat