Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koralliriuttojen kalpeneminen on uhka myös ihmisille

Jopa 500 miljoonan ihmisen elinkeinon arvioidaan riippuvan koralleista, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Henrik Suni.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Levän peittämää mössöä. Sellaiseksi alati lämpenevä ilmasto uhkaa muuttaa suuren osan maailman koralliriutoista.

Brittilehti The Guardian julkaisi tällä viikolla laajan artikkelin Australian Ison valliriutan hiljaisesta tuhoutumisesta. Sen maalaama todellisuus näyttää mustalta.

Tänä vuonna liki neljäsosa Saksan kokoisen koralliriutan koralleista on kuollut. Melkein kaikkialla korallit ovat ainakin osittain haalistuneet.

Artikkelin kuvissa tuho näkyy selvimmin: kirkkaat korallit ovat haalistuneet harmaiksi luurangoiksi ja levän peittämiksi möykyiksi. Elämä korallien ympäriltä on kadonnut.

Kuvat kirpaisevat jo pelkästään itsekkäistä syistä. On nimittäin vaikea keksiä elinvoimaisempaa näkyä kuin koralliriutta täydessä väriloistossaan. Merenpinnan alla sykkii suurkaupungin sydän: se on täynnä päämäärätöntä neonvärien tungosta.

Korallien keskellä sukeltaessaan on kädenmitan päässä siitä kaikesta. Ajatus levän peittämästä paratiisista karmaisee.

Ongelma on kuitenkin paljon enemmän kuin kosmeettinen. Värinsä menettänyt koralli on kuolemassa, ja silloin häviää koko sen ylläpitämä ekosysteemi.

Haalistuminen kertoo stressistä. Kun merivesi on liian lämmintä liian kauan, korallin polyypit karkottavat korallissa elävät ja värin antavat levät. Alta paljastuu korallin paljas runko.

Ilman väriä koralli nälkiintyy, pahimmillaan kuolee. Samaan aikaan koko ekosysteemi kärsii. Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta, joka tarjoaa elinympäristön parilletuhannelle kalalajille, sadoille eri koralleille sekä lukemattomille nilviäisille ja muille meren eliöille.

Kun korallit eivät enää tarjoa suojaa ja ravintoa, kaikkoavat pikkukalat. Kun pikkukalat lähtevät, isommat seuraavat perässä. Kuollut koralli kelpaa ravinnoksi enää levälle.

Korallien kohtalo korostaa ihmisen mutkatonta riippuvuussuhdetta luontoon: näkymättömissä pinnan alla lepäävä koralli ruokkii ja suojelee elämää myös maan päällä.

Jopa 500 miljoonan ihmisen elinkeinon arvioidaan riippuvan koralleista. Korallien kuolema uhkaa trooppisten vesien kalastajien elantoa ja jopa Australian turismia: koralliriutta tuo maalle vuosittain tuloja noin viiden miljardin euron verran.

Ne tonnikalat, joita täälläkin syödään, ovat todennäköisesti saaneet alkunsa koralleissa.

Samalla koralliriutat toimivat rannikoilla suojavalleina myrskyjä ja korkeita aaltoja vastaan. Niiden taakse jää 150 000 kilometriä rantaviivaa yli sadassa maassa.

Jälleen kerran ilmastonmuutos iskee kaikkein köyhimpiin. Iso osa koralliriutoista ympäröi kehitysmaita, joissa ilmastonmuutoksen muut seuraukset piinaavat jo ihmisiä.

Korallin kalpeneminen ei ole ainoastaan Australian ongelma. Ensimmäisen kerran laaja haalistuminen huomattiin vuonna 1979. Sen jälkeen ilmiö on toistunut vuosittain.

Korallit ympäri maailman menettävät väriään nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan takia ennennäkemättömällä vauhdilla. Lämpenemisen seuraukset ovat piirtyneet merenpohjaan kiistattomalla tavalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat