Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän merivoimat laski uuden jäänmurtajan vesille ensimmäisen kerran 45 vuoteen

Uusi jäänmurtaja pystyy Venäjän puolustusministeriön mukaan leikkaamaan jopa metrin paksuista jäätä ja kulkemaan koko Koillisväylän läpi.

Ulkomaat
 

Venäjän merivoimien ensimmäinen uusi jäänmurtaja noin 45 vuoteen laskettiin perjantaina vesille. Pietarin Admiralteiskije verfi -telakalalla rakennettu Ilja Muromets on ensimmäinen Venäjän puolustusministeriön tilaamasta vähintään kolmesta jäänmurtajasta, kertoo uutistoimisto AFP.

”Vuonna 2017 tämä jäänmurtaja liittyy Pohjoiseen laivastoon varmistaakseen prioriteettimme pohjoisella alueella”, sanoi amiraali Igor Zvaritš perjantain juhlallisuuksien aikana AFP:n mukaan. Zvaritš johtaa Venäjän merivoimien teknistä osastoa.

Ilja Muromets on 85-metrinen dieselsähköisellä voimansiirrolla toimiva jäänmurtaja, joka on suunniteltu auttamaan merivoimien sijoittamista jäisiin olosuhteisiin. Sen lisäksi Ilja Muromets pystyy saattamaan ja hinaamaan muita aluksia, AFP kertoo.

Uusi jäänmurtaja pystyy Venäjän puolustusministeriön mukaan leikkaamaan jopa metrin paksuista jäätä ja kulkemaan koko Koillisväylän läpi.

Pietari Suuren aikoinaan perustama Admiralteiskije verfi -telakka allekirjoitti viime kuussa uuden sopimuksen Venäjän puolustusministeriön kanssa kahdesta korvettityyppisestä arktisesta laivasta. Ne pystyvät toimimaan myös jäänmurtajina, mutta lisäksi laivat varustetaan risteilyohjuksilla. Korvettien rakentaminen alkaa tänä syksynä, ja telakka toimittaa ne puolustusministeriölle vuonna 2020, kertoo AFP.

Venäjä on tehnyt arktisesta alueesta yhden tärkeimmistä painopisteistään uudessa sotaopissaan. Se on rakentanut alueelle useita uusia tukikohtia ja pitänyt siellä myös sotaharjoituksia.

Viime vuonna Venäjä toimitti YK:lle tutkimustuloksia, joiden mukaan sen mannerjalusta ulottuisi 1,2 miljoonan neliökilometrin alueelle Pohjoisella jäämerellä mahdollisesti aina pohjoisnavalle asti. Kansainvälisten sopimusten mukaan valtioilla on oikeus merenalaisiin luonnonvaroihin, jotka sijaitsevat sen mannerjalustalla. Venäjän vaatimukset on kiistetty.

Arktis on ilmastonmuutoksen takia muuttunut aiempaa houkuttelevammaksi viime vuosina, sillä jäätä on vähemmän ja toimiminen alueella on siksi helpompaa kuin ennen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat