Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhrien viimeinen mahdollisuus – Kansainvälinen rikostuomioistuin käsittelee tapauksia, joita maat eivät itse halua käsitellä

Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat ovat yhä Kansainvälisen rikostuomioistuimen ulkopuolella

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
Kodeistaan paenneita Kenian sisäisiä pakolaisia vaelsi Nakurun kaupungin leireille tammikuussa 2008. Arvostelijoiden mielestä Kansainvälinen rikostuomioistuin epäonnistui työssä syyllisten tuomitsemisessa.
Kodeistaan paenneita Kenian sisäisiä pakolaisia vaelsi Nakurun kaupungin leireille tammikuussa 2008. Arvostelijoiden mielestä Kansainvälinen rikostuomioistuin epäonnistui työssä syyllisten tuomitsemisessa. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Mikä on ICC?

 Kansainvälinen rikostuomioistuin (International Criminal Court, ICC) tutkii ja tuomitsee tällä hetkellä kolmesta rikoksesta: rikoksista ihmisyyttä vastaan, kansanmurhista ja sotarikoksista.

 ICC:n tuomitsee ihmisiä, ei valtioita.

 ICC perustettiin vuonna 1998 Rooman perussääntönä tunnetulla perustamissopimuksella. Sopimus tuli voimaan vuonna 2002.

 Sopimuksen ratifioineita valtioita on 124, uusimpana El Salvador.

 ICC ei korvaa kansallisia tuomioistuimia vaan täydentää niitä. Se käsittelee vain tapauksia, joita maa itse ei voi tai halua käsitellä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on ollut kovien paikkojen edessä 15 toimintavuotensa aikana. Vaikka tuomioistuin on saanut tuotua oikeuden eteen maailman vakavimmista rikoksista epäiltyjä ihmisiä, se on samaan aikaan saanut vastata arvosteluun esimerkiksi afrikkalaisten johtajien jahtaamisesta. Tilanne kärjistyi niin, että Afrikan unionin maat harkitsivat tuomioistuimen perustamissopimuksesta irtautumista.

ICC:n johtaja, argentiinalainen Silvia Fernández de Gurmendi nielee vain osan arvostelusta. Tuomioistuimen käsittelemistä kymmenestä tapauksesta yhdeksän on tapahtunut Afrikassa, mutta vain kaksi niistä lähti liikkeelle ICC:n aloitteesta. Lopuista aloitteen teki joko maa itse tai YK:n turvallisuusneuvosto.

”Ei ole niin, että tuomioistuin olisi valinnut Afrikan, vaan Afrikka itse valitsi tuomioistuimen.”

Tuomioistuin ei voi puuttua rikoksiin, jotka on tehty ennen sen perustamista vuonna 2002. Fernández de Gurmendi huomauttaa, että myös ajankohta on vaikuttanut siihen, mille alueelle tutkinnat painottuvat. Hänen mukaansa 70-luvulla tuomioistuin olisi saattanut keskittyä Latinalaiseen Amerikkaan ja alueen tuolloisiin kriiseihin.

Fernández de Gurmendi muistuttaa, ettei ICC edes tutki ja tuomitse valtiota vaan ihmisiä. Tuomioistuin puuttuu tilanteisiin silloin, kun hirmutekojen uhreilla ei ole mahdollisuutta saada oikeutta kansallisella tasolla siksi, ettei maa joko pysty tutkimaan tai halua tutkia asiaa itse.

Johtaja vieraili Suomessa ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa. Seminaarissa puhuessaan hän kiitti Suomea johdonmukaisesta tuesta koko tuomioistuimen elinkaaren ajalta. Suomi oli yksi 60 maasta, jotka allekirjoittivat Rooman perussääntönä tunnetun perustamissopimuksen vuonna 1998. Nyt sopimuksen ratifioineita maita on 124.

Fernández de Gurmendi korostaa valtioiden yhteistyön tärkeyttä. Hänen kautensa tärkein tavoite on parantaa tuomioistuimen tehokkuutta ja vaikuttavuutta, minkä vuoksi tuomioistuin parhaillaan arvioi omia toimintatapojaan ja rakentaa uudelleen sekä palveluitaan että strategioitaan. Paljon kuitenkin riippuu myös ulkopuolisista toimijoista.

”On monia asioita, joita voimme ja meidän pitääkin tehdä itse. Useat asiat ovat kiinni siitä, millaiseen yhteistyöhön on mahdollisuuksia.”

Yksi ICC:n takaiskuista oli Kenian presidenttiä Uhuru Kenyattaa vastaan nostetuista syytteistä luopuminen vuonna 2014. Kenyattaa syytettiin etnisten väkivaltaisuuksien lietsomisesta vuoden 2007 vaalien jälkeen, mutta todisteet olivat riittämättömät. Tuolloin arvostelijat katsoivat, ettei ICC pystynyt osoittamaan voivansa asettamaan korkeassa asemassa olevaa ihmistä rikosvastuuseen.

Fernández de Gurmendi ei kommentoi yksittäisiä tapauksia mutta sanoo, että yhteistyön puute voi aiheuttaa esimerkiksi juuri todisteiden puuttumista tai riittämättömyyttä. Koska joissakin tapauksissa epäiltyinä on valtioiden viranomaisia, tietoja ei välttämättä saada toivotulla tavalla. Esimerkiksi Kenyattan tapauksessa todistajien todettiin muuttaneen lausuntojaan uhkailun tai lahjonnan vuoksi, ja syyttäjien mukaan epäilty käytti valta-asemaansa rikostutkimuksen vaikeuttamiseen.

Johtaja toivoo, ettei yksittäisistä tapauksista tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ICC:n toimintakyvystä. Hän korostaa, että jokainen tuomittu on syyllinen vasta kun niin on todistettu.

”Missä tahansa tuomioistuimessa käy niin, ettei kaikkia tapauksia viedä loppuun asti. Toivon, että myös ICC:n uskottavuutta tarkastellaan pitkällä aikavälillä.”

Aika onkin ollut ICC:lle sekä ystävä että vihollinen. Fernández de Gurmendi sanoo, että kärsimättömyys on sekä haitannut että ollut hyödyksi tuomioistuimen historiassa. Hän muistuttaa ICC:n olevan instituutiona nuori, ja asiat ovat edenneet suhteellisen nopeaa vauhtia.

”Jo perustamisvaiheessa oli paljon odotuksia siitä, mitä kaikkea tuomioistuin voi tehdä. Samalla syntyi kuitenkin idea, että jos oikeutta ei tule heti, sitä ei tule koskaan.”

Kansainvälisiä rikoksia tehneiden asettaminen vastuuseen on Fernández de Gurmendin mukaan vain osa tuomioistuimen tavoitteita. Perusajatuksena on se, että kun syyttämiselle ja tuomitsemiselle on olemassa kaava, ihmiset ymmärtävät, että rikoksilla on seurauksia.

”Toivomme, että ICC:n olemassaolo ehkäisee vastaavien rikosten tapahtumista tulevaisuudessa.”

Arvostelua on herättänyt myös se, ettei tuomioistuimen toimivalta yllä kaikkialle. ICC voi tuomita vain tapauksissa, joissa rikos tapahtuu sopimuksen ratifioineessa maassa tai rikoksesta epäilty on sopimuksen ratifioineen maan kansalainen. Muiden maiden tilanteisiin ICC ei voi puuttua.

Uusien maiden mukaantulo on Fernández de Gurmendin mukaan tuomioistuimelle erittäin tärkeä tavoite. Universaaliudella on merkitystä paitsi ICC:n toimintamahdollisuuksille, myös sen legitimiteetille. Esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ratifioineet sopimusta.

”Yleiseen mielipiteeseen voi vaikuttaa se, ettei ICC näytä tekevän mitään, vaikka rikoksia tapahtuu.”

Johtaja uskoo, että lisää ratifiointeja on tulossa. Viimeisin tulokas on Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador, joka ratifioi sopimuksen kesäkuun alussa.

Fernández de Gurmendin johtajakausi jatkuu vuoteen 2018. Pestinsä päätteeksi hän toivoo näkevänsä vahvan ja itsenäisen tuomioistuimen, joka auttaa parantamaan rikoksista kärsineiden uhrien ja heidän yhteisöjensä tilannetta.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Silvia Fernández de Gurmendi
Silvia Fernández de Gurmendi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat