Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin kansalaiset eivät vielä saa viisumivapautta EU:hun

Asedirektiivistä syntyi EU-maiden kesken alustava kompromissi, joka kelpaa Suomelle

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
EU lupasi maaliskuussa, että Turkki saa viisumivapauden vastalahjaksi siitä, että se pysäyttää EU:hun laittomasti yrittävät omalle maaperälleen. Kuva Osmaniyen pakolaisleiriltä Turkissa.
EU lupasi maaliskuussa, että Turkki saa viisumivapauden vastalahjaksi siitä, että se pysäyttää EU:hun laittomasti yrittävät omalle maaperälleen. Kuva Osmaniyen pakolaisleiriltä Turkissa. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Lontoo

Turkkilaiset eivät voi saada viisumivapautta EU:hun heinäkuun alusta lukien, koska Turkki ei täytä unionin sille asettamia edellytyksiä. EU:n jäsenmaat totesivat asian perjantaina Luxemburgissa.

EU lupasi maaliskuussa, että Turkki saa viisumivapauden vastalahjaksi siitä, että se pysäyttää EU:hun laittomasti yrittävät omalle maaperälleen.

Viisumivapaus edellyttäisi Turkilta kuitenkin kymmeniä lakimuutoksia. EU haluaa muun muassa, ettei Turkki enää käytä terrorismin vastaisia lakeja esimerkiksi normaalia työtään tekeviä toimittajia vastaan.

EU käy neuvotteluja viisumivapaudesta myös Georgian, Ukrainan ja Kosovon kanssa. Nekään eivät ole edenneet tarpeeksi EU:n vaatimissa uudistuksissa.

Jäsenmaat löysivät perjantaina kompromissin EU:n kiistellyssä asedirektiivin uudistuksessa. Direktiivistä on haluttu entistä tiukempaa, jotta terrorismin vastainen taistelu helpottuisi ja jotta lailliset aseet eivät menisi laittomaan käyttöön.

Jäsenmaiden kannat ovat kuitenkin poikenneet toisistaan suuresti.

”Suomen toiveet tulivat kompromississa aika hyvin huomioon”, valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen sanoi HS:lle puhelimitse kokouksen jälkeen.

Heinonen oli edustamassa Suomea Luxemburgissa pidetyssä oikeus- ja sisäasioiden kokouksessa, sillä sisäministeri Petteri Orpo osallistuu kokoomuksen puoluekokoukseen Lappeenrannassa.

Heinosen mukaan asedirektiivin kompromissiin voidaan olla tyytyväisiä vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviläistoiminnan kannalta.

Tinkimäänkin jouduttiin. Suomi toivoi luonnokseen muutosta, jotta lääkärintarkastukset olisi saatu kansalliseen päätöksentekoon.

”Niille tuli yhteinen linjaus.”

Asedirektiivin uudistus ei ole kuitenkaan vielä lopullinen, sillä se menee seuraavaksi EU-parlamentin käsittelyyn.

Jäsenmaiden ministerit joutuivat myös toteamaan perjantaina, että pakolaisten uudelleensijoitus EU:ssa ei ole edistynyt toivotulla tavalla.

Suomen lisäksi vain harvat maat ovat ottaneet vapaaehtoisesti oman osuutensa pakolaisia Kreikasta tai Italiasta.

Perjantaisessa kokouksessa useat jäsenmaat kuitenkin vakuuttelivat, että tilanne on etenemässä. Heinosen mukaan henki oli, että suunnitelma pitää saada nyt etenemään.

Yhteistä tahtoa oli – ainakin periaatteessa – löytymässä myös keskisen Välimeren yli tulevan laittoman maahanmuuton ja siirtolaisuuden vähentämiseksi.

Tarkoitus on puuttua siirtolaisuuden perimmäisiin syihin ja sopia yhteisistä ohjelmista Pohjois-Afrikan maiden kanssa. Mallina olisi Turkki-sopimus.

EU haluaa rajoittaa Afrikasta tulevaa siirtolaisuutta sekä positiivisin että negatiivisin kannustein. Nyt moni Eurooppaan laittomasti Välimeren yli pyrkivä hukkuu ihmissalakuljetuksen uhrina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat