Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heidän äänensä voivat muuttaa Eurooppaa – Britannia äänestää pian EU-jäsenyydestään

Britannia äänestää juhannusviikolla EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta. Jos britit päättävät erota, voi koko EU ajautua kriisiin. Ja vaikka eivät päättäisikään, unioni ei ole enää entisensä.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Peter van den Berg
Valtaosa itäenglantilaisen Peterborough’n asukkaista haluaa Britannian lähtevän Euroopan unionista. Hubert Venters ja muut armeijan veteraanit ovat huolestuneita brittijoukkojen tulevaisuudesta EU:ssa.
Valtaosa itäenglantilaisen Peterborough’n asukkaista haluaa Britannian lähtevän Euroopan unionista. Hubert Venters ja muut armeijan veteraanit ovat huolestuneita brittijoukkojen tulevaisuudesta EU:ssa. Kuva: Peter van den Berg

HS-työryhmä: Annamari Sipilä/Peterborough, Suvi Turtiainen/Varsova, Virve Kähkönen/Koski, Tiina Rajamäki/Berliini

Itä-Englannissa sijaitseva Peterborough on pikkukaupunki, jonka asukkaat tietävät mitä haluavat: ulos ja eroon Euroopan unionista.

Peterborough lukeutuu Britannian EU-kielteisimpiin alueisiin.

”Suvereniteetti, talous ja maahanmuutto. Ne ovat EU-eron pääargumentit”, sanoo kansanedustaja Stewart Jackson, joka edustaa Peterborough’n vaalipiiriä brittipalamentissa.

Pikkutakkinen Jackson kampanjoi EU-eron puolesta Peterborough’n keskustassa.

Aurinko paistaa, ja kävelykatu täyttyy ostoksilla olevista perheistä. Tätä yleisöä ei tarvitse puhua ympäri. Täällä asuville briteille unioni näyttäytyy ikävyyksien sammiona toisin kuin esimerkiksi puolalaisille siirtotyöläisille, suomalaiselle sahayrittäjälle ja saksalaiselle kansanedustajalle.

Peter van den Berg
Stewart Jackson
Stewart Jackson

”Täkäläiset ovat huolestuneet maahanmuuton lisääntymisestä ja siitä, kuinka tulijat rasittavat julkisia palveluja”, Jackson sanoo.

Taustalla kohoaa Peterborough’n 1100-luvulta peräisin oleva tuomiokirkko. Ollaan englantilaisuuden ytimessä. Monikulttuurinen ja elitistinen Lontoo on kaukana.

Jackson kuuluu konservatiivipuolueen Brexit-leiriin, siis pääministeri David Cameronin oman puolueen kapinaryhmään.

Kansanäänestys koittaa vajaan kahden viikon kuluttua eli kesäkuun 23. päivä. Kisasta tulee tiukka. Mielipidemittausten mukaan leirit ovat tasavahvat, mutta EU-eron kannattajat ovat kirineet viimeaikoina. Moni äänestäjä ei ole vielä päättänyt kantaansa.

Peterborough’ssa useimpien kanta on selvillä.

”EU on täydellisen epädemokraattinen järjestelmä. Britannian asioista päättävät EU-byrokraatit, joita ei ole edes äänestetty tehtäviinsä”, sanoo paikallinen Lauren Linskey.

Linskey haluaa rohkaista etenkin nuoria ja naisia äänestämään EU-eron eli Brexitin puolesta. Hän kannattaa EU-kielteistä Ukip-puoluetta ja ihailee sen puheenjohtajaa Nigel Faragea:

Artikkeliin liittyvät

”Farage uskaltaa sanoa suorat sanat. Hänellä on sisua.”

Peterborough on ehkä syrjässä Britannian isoista keskuksista, mutta alue on saanut osansa EU-maiden maahanmuuttajista. Läheiset maatilat ja puutarhaviljelmät eivät tulisi toimeen ilman Keski- ja Itä-Euroopasta tulevaa halpaa työvoimaa.

Elintarvikepakkaamoilla vierastyöläisiä on jo seitsemän kymmenestä. Liettualaiset, puolalaiset ja EU:n ulkopuoliset ukrainalaiset jaksavat tehdä työtä, joka on briteille liian kuluttavaa tai yksitoikkoista.

Alueen äänestäjät haluavat kuitenkin panna pisteen EU-kansalaisten vapaalle liikkumiselle. Peterborough’n Lincoln Roadille on syntynyt etnisten kauppojen keskittymä, josta on tullut myös maahanmuutto-ongelmien symboli. Paikalliset valittavat itäeurooppalaisten miesten ryyppäämisestä ja tappeluista. Poliisia on tarvittu rauhoittelemaan.

Noin 1 500 kilometriä itään Peterborough’sta yksi itäeurooppalainen mies on juuri laskeutunut Puolan pääkaupungin Varsovan lentokentälle.

Rutistus on tiukka, eikä yksi halaus riitä. Perhe on ollut isästä erossa neljä kuukautta, eikä nelivuotias Filip halua päästää Kukasz Matuszakista irti.

Matuszak, 29, on palannut kotiin Britanniasta, jossa hän on töissä einestehtaalla Leamingtonissa. Hän valmistaa työkseen brittikeittiölle ominaista piirakkaa, johon leivotaan sekalainen otos lihaa ja munuaista.

”Hirveää moskaa”, Kukasz Matuszak kuvailee puistatellen steak and kidney pieta. Englanti on vielä huteraa.

Matuszak on vain käymässä kotimaassa. Kesäkuun 11. päivä koko perhe, Filip, 8-vuotias Wiktor ja äiti Ania, muuttavat Leamingtoniin. Lapsille on paikat katolisessa brittikoulussa.

Brexitin uhka ei ole vaikuttanut suunnitelmiin.

”En usko, että he lähtevät EU:sta. Jos lähtevät, keksimme aina jotain”, Matuszak sanoo.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Lapset olivat Varsovan lentokentällä vastassa Britanniasta koto-Puolaan lomalle saapunut Kukasz Matuszakia.
Lapset olivat Varsovan lentokentällä vastassa Britanniasta koto-Puolaan lomalle saapunut Kukasz Matuszakia.

Perhe liittyy Britanniassa jo asuvien yli puolen miljoonan puolalaisen joukkoon. He ovat EU-maahanmuuttajien suurin ryhmä ja yksi Brexit-leirin suurimmista huolenaiheista.

Muuttoliike Britanniaan kiihtyi vuoden 2004 jälkeen, kun Puola liittyi EU:hun eikä työlupaa enää tarvittu. Vetovoimana on palkkataso. Varsovan keskustassa sijaitsevassa korttelikahvilassa Anna Sosnowska-Krac kertoo, että hänen miehensä tienaa Lontoossa puuseppänä kaksi kolme kertaa sen verran kuin Puolassa.

”Mieheni työnantaja ja kaikki työkaverit ovat puolalaisia. Englantia ei tarvitse välttämättä osata.”

Sosnowska-Krac sanoo brittien arvostavan puolalaisten ammattitaitoa, mutta kulttuuri saattaa ärsyttää. Huono maine on Sosnowska-Kracin mukaan puolalaisten omaa syytä: jotkut juovat liikaa ja osa muuttaa Britanniaan tukien perässä.

”Varmasti asiat vaikeutuvat, jos Britannia lähtee. En kuitenkaan usko siihen.”

Kukaan ei vielä tiedä, miten Brexit vaikuttaisi EU-maahanmuuttajiin.

Käyttöön otettaisiin mahdollisesti pisteytysjärjestelmä, jossa työlupa myönnetään koulutuksen, tulotason ja työvoiman tarpeen mukaan. Tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa EU-maista tulevista siirtolaisista ei läpäisisi vaatimuksia, joita EU:n ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä vaaditaan, Oxfordin yliopiston Migration Observatoryn raportti toteaa.

Einesvalmistaja Matuszak on yksi heistä. Hän ansaitsee alle 20 800 puntaa (noin 27 300 euroa) vuodessa, eikä työ vaadi erityistä koulutusta, mitkä ovat olleet vaatimuksia yleisimmän työviisumin saamiseksi.

Brexit-äänestys saattaa iskeä Matuszakin perheen tuloihin, vaikka Britannia jäisi unioniin. Alkuvuodesta neuvotellun sopimuksen mukaan Britannia saa siinä tapauksessa rajoittaa muille EU-kansalaisille maksettavia sosiaalitukia, kuten lapsilisiä.

”En tiedä, aiommeko hakea tukia. Nyt emme saa mitään edes Puolasta”, Ania Matuszak sanoo.

Noin 950 kilometriä Varsovasta pohjoiseen pienessä Kosken kylässä Salon kupeessa ei hötkyillä EU:n mahdollisesta murenemisesta. Paimionjoen rannalla yli satavuotias Westas Groupin saha puskee sahatavaraa yötä päivää viitenä päivänä viikossa aivan kuten ennenkin.

Alkuviikosta sahalla on käynyt vieraita Britanniasta, itse asiassa yhtiön oma edustaja saarivaltiosta.

”Heiltä vähän haistelin tunnelmia”, kertoo Westas Groupin toimitusjohtaja Pekka Kopra.

Kopra ei vaikuta kovin huolestuneelta Britannian mahdollisesta EU-erosta. Ei vaikka Britannia on Westasin viidenneksi tai kuudenneksi suurin vientimaa.

”Yhden vientimaan merkitys on rajallinen”, Kopra sanoo.

Kaisa Rautaheimo / HS
Westas-yhtiön toimitusjohtaja Pekka Kopra ei ole kovin huolissaan Britannian mahdollisesta erosta, vaikka sahatavaran vienti on jo hieman kärsinyt kansanäänestyksen aiheuttamasta epävarmuudesta.
Westas-yhtiön toimitusjohtaja Pekka Kopra ei ole kovin huolissaan Britannian mahdollisesta erosta, vaikka sahatavaran vienti on jo hieman kärsinyt kansanäänestyksen aiheuttamasta epävarmuudesta.

Sadetin heittää korkeassa kaaressa vettä tukkipinojen päälle. Lounais-Suomen alueelta hakatut puut päätyvät käsittelyn jälkeen vientiin yli 30 maahan.

Noin seitsemän prosenttia yhtiön tuotannosta menee Britanniaan, jossa pienet höyläämöt valmistavat niistä muun muassa verhoilupaneeleja ja sisäovia.

Britannian yritysmaailma on kampanjoinut ankarasti EU:ssa pysymisen puolesta, koska lähtö nakertaisi ennusteiden mukaan kipeän loven saarivaltion talouteen.

Vaikutuksia Suomen talouteen on vaikea ennustaa. Britannian EU-ero voisi johtaa vuosikausien epävarmuuteen, jona aikana Suomenkin vienti kärsisi. EU:sta lähtevä Britannia kun joutuisi neuvottelemaan kauppasuhteensa unionin kanssa uusiksi.

Kopra myöntää, että Westasin vienti on jo itse asiassa hieman kärsinyt tulevasta EU-kansanäänestyksestä. Odotukset siitä, että Britannia jättää Euroopan unionin, ovat laskeneet punnan arvoa, mikä puolestaan on kutistanut vientimäärää ja viennin arvoa. Tätä nykyä Westasin viennin arvo Britanniaan on 5–6 miljoonaa euroa vuodessa.

”Jos Britannia päättää pysyä EU:ssa, se varmaan vahvistaisi puntaa. Meidän näkökulmasta se olisi hyvä, koska se vaikuttaisi heti hintaan”, Kopra sanoo.

”Jos he eroavat, niin käy päinvastoin.”

Perinteinen kauppakumppani Britannia on edelleen Suomen kolmanneksi suurin sahatavaran vientimaa. Vuonna 2015 Suomesta vietiin Britanniaan yli 800 000 kuutiota sahatavaraa, jonka arvo oli vajaat 200 miljoonaa euroa.

Euroopan ulkopuoliset maat ovat kuitenkin alkaneet kiilata Britannian edelle kauppakumppaneina.

”Eniten viedään Japaniin, sitten Egyptiin”, Kopra sanoo.

Britannian osuus Suomen koko viennistä on noin viisi prosenttia. Pääasiallisesti Suomesta viedään paperia ja sellua, sen jälkeen tulevat muut puutuotteet kuten Westas-yhtiön valmistama sahatavara.

”Kovin kilpailu viennistä käydään ruotsalaisten ja venäläisten kanssa heidän edullisten valuuttakurssiensa takia”, Kopra sanoo.

Myös 1 100 kilometriä lounaaseen Paimionjoen rannalta Saksan parlamentissa pohditaan brittien lähtöaikeita. Sosiaalidemokraattien kansanedustajan Jens Zimmermannin betoniseinäinen työhuone kylpee häikäisevässä ilta-auringossa Berliinissä.

Liittopäivillä Saksan poliittisissa piireissä on viime kuukaudet vallinnut hämmästyttävä yksimielisyys yhdestä asiasta.

Poliitikot liittokansleri Angela Merkelistä kansanedustajiin ovat todenneet, että brittien Brexit-keskusteluun ei kannata puuttua. Pienikin kannanotto voi helposti kolahtaa Briannian EU-eroa ajavan leirin laariin. Ja brexitiä ei Saksassa toivo juuri kukaan.

”Britit äänestävät kesäkuussa enemmän tunne- kuin asiapohjalta. Tämä on kuitenkin demokratiaa, ja kansa päättää”, sanoo Jens Zimmermann.

Itse hän toivoo, että britit jäävät. Zimmermann pitää britteihin erittäin tiivistä yhteyttä, sillä hän on saksalais-brittiläisen parlamentarikkoklubin varapuheenjohtaja liittopäivillä. Henkilökohtaiset suhteet britteihin ovat opiskeluajalta Lontoosta.

Mitä Britannian mahdollinen ero EU:sta sitten tarkoittaisi koko unionille?

”Kummassakin tapauksessa unionin on pakko aloittaa laaja keskustelu olemuksestaan. Ei ole niin, että voidaan huokaista helpotuksesta, jos britit päättävät jäädä. On aloitettava keskustelut David Cameronin äänestyksen pohjaksi neuvottelemista uusista jäsenyysehdoista, ja niistä ovat erityisen kiinnostuneita itäisen Euroopan EU:hun tyytymättömät maat”, hän sanoo.

Jos britit päättävät lähteä, on se lähtölaukaus niin sanotulle ”kahden nopeuden” Euroopalle, jossa valtasuhteita aletaan vähitellen jakaa uudella tavalla.

”Silloin Saksan ja Ranskan ympärille alkaa todennäköisesti muodostua ydinunioni, joka jakaa myös muita arvoja kuin talouden ja kaupan. Ulkoreunoille jäävät maat, jotka kokevat EU:n lähinnä talousyhteistyön liitoksi”, Zimmermann arvioi.

Hän kehottaa katsomaan unionia myös ulkopuolelta.

”Jos otetaan 80 miljoonan asukkaan Saksa tai 65 miljoonan asukkaan Britannia, ne ovat maailman markkinoilla ja politiikassa pieniä tekijöitä. Kuitenkin 500 miljoonan asukkaan EU on jo painava tekijä.”

Jos Britannian ero toteutuisi, se voisi sysätä Euroopan sisällä monia kiinnostavia ilmiöitä liikkeelle.

”Vaalipiirini on Frankfurt am Mainista etelään. Siellä pohditaan, muuttaisivatko esimerkiksi yhdysvaltalaiset suurpankit pääkonttorinsa paikan Lontoon Citystä Frankfurtiin”, Zimmermann kertoo.

Hän kertoo käyneensä juuri Irlannissa. Siellä sekä pelätään Brexitiä että visioidaan sen vaikutuksilla.

”Dublinista saattaisi tulla nykyistä kiinnostavampi paikka esimerkiksi amerikkalaisyrityksille. Toisaalta Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta tulisi EU:n ulkoraja.”

Mutta puhutaanpa vielä vähän Euroopan vapaasta liikkuvuudesta ja maahanmuutosta.

Niistä asioista, joiden takia itäenglantilaisen Peterborough’n pikkukaupungin asukkaat haluavat ulos ja eroon Euroopan unionista.

Peterborough’n asukkaiden EU-inho on välillä niin aggressiivista, että se purkautuu suoraan jäsenyyden kannattajiin.

”Tarjoamiamme lehtisiä on revitty riekaleiksi silmiemme edessä”, kertoo Peterborough’n paikallispolitiikassa toimiva labour-puolueen Jonathan Wilde.

Osa maanmiehistä ja -naisista on ottanut täysin päinvastaisen kurssin. He yrittävät varmistaa, että pysyvät jatkossakin EU-kansalaisina, kävi Britannialle mitä hyvänsä.

Saksan Bundestagin kansanedustaja Jens Zimmermann puhuu kiinnostavasta suuntauksesta, joka on viime viikkoina näkynyt kansalaisuushakemuksissa.

Saksassa asuvien brittien hakemusten määrä on kasvanut tavallisesta selvästi.

Aikajana: Britannian EU-tie on ollut kivinen

1963: Britannia yrittää EU:ta edeltäville yhteismarkkinoille, mutta Ranska vastustaa. Britannia yrittää uudestaan 1967, ja taas Ranska vastustaa.

1973: Britannia liittyy EEC:n jäseneksi. Samana vuonna liittyvät myös Irlanti ja Tanska.

1975: Työväenpuoluelainen hallitus järjestää kansanäänestyksen EEC-jäsenyydestä. Jäsenyyden jatko saa 67 prosenttia äänistä. Myös oppositiojohtaja Margaret Thatcher kannattaa jäsenyyttä.

1984: Pääministeriksi noussut konservatiivien Margaret Thatcher paukuttaa käsilaukkuaan ja vaatii ja saa Britannian "rahat takaisin" eli tuntuvan alennuksen EU-jäsenmaksuun. Alennus on voimassa yhä vieläkin.

1992: Britannia irrottautuu ERM-valuuttakurssijärjestelmästä. Jäsenvaltiot solmivat Maastrichtin sopimuksen, joka luo pohjan eurolle sekä yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle sekä yhteisille päätöksille oikeus- ja sisäasioissa. Britannia jättäytyy yhteisvaluutan ulkopuolelle.

1995: Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyvät EU:hun.

1996: Hullunlehmäntauti johtaa joukkoteurastuksiin Britanniassa, ja EU asettaa brittinaudalle kolme vuotta kestävän vientikiellon. Ranska ja Saksa jatkavat boikottia vielä kauemmin, mikä suututtaa brittejä entisestään.

1997: Työväenpuolue palaa valtaan Britanniassa ja pääministeriksi nousee Tony Blair.

2000: Nizzan sopimus pohjusti EU:n laajentumista uudistamalla unionin päätöksentekoa. Irlantilaiset hylkäävät sopimuksen kansanäänestyksessä, mutta Irlanti pannaan äänestämään uudelleen.

2004: EU ottaa kymmenen uutta jäsenmaata, joista kahdeksan tulee entisestä itäblokista Keski- ja Itä-Euroopasta. Suurin osa vanhoista jäsenmaista asettaa esteitä uusien EU-kansalaisten työssäkäynnille, mutta Britannia toivottaa kaikki tervetulleiksi. Uusista jäsenmaista alkaa muuttaa Britanniaan ihmisiä paljon odotettua enemmän.

2005: Ranskalaiset ja hollantilaiset hylkäävät EU:n uuden perustuslain kansanäänestyksessä.

2007: Romania ja Bulgaria liittyvät EU:hun.

2009: EU- ja maahanmuuttokielteinen Britannian itsenäisyyspuolue Ukip saa yli 16 prosenttia brittiäänistä europarlamenttivaaleissa.

2010: Konservatiivipuolueen David Cameron nousee pääministeriksi.

2013: Cameron lupaa briteille kansanäänestyksen EU-jäsenyyden tulevaisuudesta, jos konservatiivipuolue voittaa seuraavat parlamenttivaalit.

2013: Kroatia liittyy EU:hun. Unionissa on nyt 28 jäsenmaata.

2015: Cameronin konservatiivipuolue ottaa yllätysvoiton Britannian toukokuisissa parlamenttivaaleissa.

2016: Britannia ja muut EU-maat sopivat helmikuussa joukosta myönnytyksiä, jos Britannia päättää jäädä unioniin. Cameron vahvistaa kansanäänestyksen ajankohdaksi kesäkuun 23. päivän. Kampanjointi Britannian EU-jäsenyyden jatkon ja EU-eron puolesta repii maata.

Peter van den Berg
Dewi Wilde (vas.), Barbara Griffith, Meirion Griffiths, Sue Chislett, Christian Hogg, Matthew Mahabadi ja Johnathan Wilde kampanjoivat EU:ssa pysymisen puolesta.
Dewi Wilde (vas.), Barbara Griffith, Meirion Griffiths, Sue Chislett, Christian Hogg, Matthew Mahabadi ja Johnathan Wilde kampanjoivat EU:ssa pysymisen puolesta.
Peter van den Berg
Valtaosa itäenglantilaisen Peterborough’n asukkaista haluaa Britannian lähtevän Euroopan unionista. Hubert Venters ja muut armeijan veteraanit ovat huolestuneita brittijoukkojen tulevaisuudesta EU:ssa.
Valtaosa itäenglantilaisen Peterborough’n asukkaista haluaa Britannian lähtevän Euroopan unionista. Hubert Venters ja muut armeijan veteraanit ovat huolestuneita brittijoukkojen tulevaisuudesta EU:ssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat