Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolalainen historioitsija uskoo löytäneensä natsien varastaman legendaarisen Meripihkahuoneen – saattaa lojua romahtaneessa bunkkerissa

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pietarin Katariinan palatsiin valmistui vuonna 2003 kopio Merpihkahuoneesta.
Pietarin Katariinan palatsiin valmistui vuonna 2003 kopio Merpihkahuoneesta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolassa on jälleen virinnyt toivo kadonneen natsiaarteen löytämisestä. Tällä kertaa on kyse tarunomaisesta Meripihkahuoneesta, jonka saksalaisjoukot varastivat Neuvostoliitosta toisen maailmansodan aikana ja joka katosi jäljettömiin sodan loppuvaiheessa.

Nyt puolalainen historioitsija Bartlomiej Plebanczyk uskoo löytäneensä aarteen mahdollisen kätköpaikan, kertoo The New York Times.

Mamerkin pikkukaupungin museota johtava Plebanczyk kertoo luodanneensa tutkalla maaperää vanhan saksalaisen bunkkerin ympärillä. Tutkakuvissa paljastui uusi, salainen kammio.

Kylän vanhukset puolestaan ovat muistelleet, kuinka saksalaiset sotilaat lastasivat kuorma-autosaattueesta valtavia laatikoita bunkkeriin lähellä Venäjän rajaa vuonna 1945.

”Tämä on täydellinen paikka piilottaa jotain, joka on täytynyt siirtää vauhdilla ulos Venäjältä”, Plebanczyk sanoi lehdelle.

Brittilehti The Telegraphin mukaan Mamerkin vanhukset ovat kertoneet myös nähneensä natsiupseeri Erich Kochin vierailleen kylässä puolalaisesta vankilasta käsin 1960-luvulla.

United Press International
Königsbergin natsikomentaja Erich Koch tuomittiin sotarikoksista.
Königsbergin natsikomentaja Erich Koch tuomittiin sotarikoksista.

Koch oli pahamaineinen sotarikollinen, joka toimi sodan loppuvaiheessa komentajana Königsbergissä, jossa natsit tiettävästi säilyttivät Meripihkahuonetta. Koch tuomittiin sodan jälkeen kuolemaan, mutta tuomio muunnettiin elinkautiseksi.

Johtolangat ovat vielä hataria, mutta Puolan viranomaiset aikovat joka tapauksessa kaivaa kammion auki ja selvittää sen sisällön lähiviikkoina. Plebanczykin mukaan huonoimmassakin tapauksessa kammiosta löytyy todennäköisesti varastettuja tauluja ja taide-esineitä.

Puolassa on totuttu teorioihin natsien kätketyistä sotasaaliista, jotka houkuttelevat aarteenetsijöitä, historian harrastajia ja aiheesta kiinnostuneita turisteja. Meripihkahuone on vieläpä natsien aarteista kuuluisin ja kenties kallisarvoisin, ja sen kohtalosta on lukuisia todistamattomia teorioita.

Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti Meripihkahuoneen Venäjän tsaarille Pietari Suurelle vuonna 1716. Aikoinaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsuttuihin kullattuihin seiniin oli upotettu yli kuusi tonnia meripihkaa pieninä upotuksina, ja sitä täydennettiin myöhemmin italialaisilla kivimosaiikeilla. Kun Meripihkahuone viimein saatiin pystettyä Katariinan palatsiin lähelle Pietaria vuonna 1755, siitä tuli suosittu nähtävyys.

Vuonna 1941 palatsin vallanneet Natsi-Saksan joukot purkivat huoneen osiin ja kuljettivat sen Königsbergiin, nykyiseen Kaliningradiin. Sodan loppuvaiheessa vuonna 1945 Saksan johto komensi Königsbergin linnaan varastoidut taideaarteet evakuoitaviksi. Siihen päättyvät Meripihkahuoneen jäljet. Osa historioitsijoista uskoo sen tuhoutuneen liittoutuneiden pommituksissa, toiset sanovat sen uponneen saksalaisen risteilyaluksen mukana Itämereen.

Toistaiseksi vain pieniä osia huoneesta on löydetty. Sadat aarteenetsijät ja onnenonkijat ovat tosin vuosikymmenten varrella väittäneet päässeensä Meripihkahuoneen jäljille. Viimeksi keväällä 2015 saksalainen eläkeläinen etsi Meripihkahuonetta Ruhrin alueella sijaitsevan Wuppertalin kaupungin alaisista tunneleista.

Viime vuonna Puolassa kohistiin natsien ryöstösaalista kuljettaneesta panssarijunasta, jonka kaksi aarteenetsijää väitti löytyvän romahtaneesta rautatietunnelista. Joulukuussa toiveet aarteesta kuitenkin käytännössä haudattiin, kun asiantuntijat eivät luotauksissa löytäneet maan uumenista merkkejä tonnien painoisesta junasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat