Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis ajettiin ahtaalle Libyassa – hallituksen joukot valtasivat Sirten sataman

Terroristijärjestö menettää otettaan myös Syyriassa ja Irakissa.

Ulkomaat
 
Reuters
Libyan sovintohallitukselle uskolliset joukot lepäsivät taisteluiden välillä lähellä Sirten kaupunkia perjantaina.
Libyan sovintohallitukselle uskolliset joukot lepäsivät taisteluiden välillä lähellä Sirten kaupunkia perjantaina. Kuva: Reuters

Sirten kaupunki oli vielä pari viikkoa sitten jihadistijärjestö Isisin tärkein tukikohta Syyrian ja Irakin ulkopuolella. Nyt sen taistelijat on saarrettu muutaman neliökilometrin alueelle kaupungin keskustaan, ja Libyan hallitukselle uskolliset joukot ovat lähellä koko kaupungin valtaamista.

Perjantaina hallituksen komentamat Misratan asejoukot ilmoittivat vallanneensa jihadisteilta Sirten sataman, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta, uutistoimistot kertoivat.

Isis on joutunut jo kuukauden ajan vetäytymään lännestä Misratasta vyöryvän hyökkäyksen tieltä. Hallituksen joukkojen etenemistä ovat hidastaneet Isisin itsemurhapommittajat, tarkka-ampujat ja miinat, mutta hyökkäys on sujunut yllättävän vauhdikkaasti.

Tällä viikolla hallituksen joukot etenivät jo Sirten keskustaan ja koukkasivat perjantaina rannikon kautta satamaan, uutistoimisto Reuters kertoi.

Kaupunkiin saarretut jihadistit pitävät tukikohtanaan konferenssikeskusta, jota Libyan armeija moukaroi ilmapommituksin. Torstaina joukot sanoivat pyrkivänsä valtaamaan koko kaupungin ”muutamassa päivässä”, kertoi uutistoimisto AFP.

Libyan sekasortoinen tilanne alkoi viimein rauhoittua viime joulukuussa, kun YK:n välittämä sopimus sai kilpailevat hallitukset yhteistyöhön. Sovintohallitus kokoontui maaliskuussa pääkaupunki Tripoliin ja on siitä lähtien pyrkinyt vakauttamaan maan tilannetta.

Hallituksella on kansainvälisen yhteisön tuki, mutta Libyan parlamentti ei ole vielä vahvistanut sen asemaa. Maan itäosissa on vielä kilpaileva hallitus, joka ei ole hyväksynyt YK:n välittämä sopimusta. Toukokuussa joukko länsimaita päätti kaikesta huolimatta alkaa aseistaa sovintohallitukselle uskollisia joukkoja.

Libya luisui sekasortoon sen jälkeen, kun kansannousu kaatoi diktaattori Muammar Gaddafin hallinnon ja valta jäi alueellisten asejoukkojen haltuun. Isis hyödynsi sekasortoa levittäytymällä Libyaan vuonna 2014 ja valloitti Gaddafin synnyinkaupungin Sirten viime vuonna.

Isisin Libyan haara on ollut järjestön menestynein Irakin ja Syyrian ulkopuolella, mutta sillä on ollut vaikeuksia pitää kiinni alueistaan Sirten ulkopuolella. AFP:n mukaan tiedustelulähteet arvioivat Libyan Isisin miesvahvuudeksi noin 5000 taistelijaa, jos kohta taistelijoiden ja siviilien määrästä Sirten saarretulla alueella ei ole varmuutta.

Isis on kärsinyt kovia tappioita myös Irakissa ja Syyriassa, jonne se perusti kesällä 2014 suureellisesti ”islamistisen kalifaatin”. Tällä viikolla Isis vetäytyi yllättäen Marean kaupungin ympäriltä Syyrian itäosassa, mikä kielii järjestön vaikeuksista. Viikko sitten Syyrian armeija marssi Venäjän ilmaiskujen tukamana Raqqan maakuntaan, joka on ollut täysin Isisin hallussa elokuusta 2014.

Irakissa Isis on joutunut vetäytymään Irakin hallituksen joukkojen tieltä ja järjestön taistelijat ovat jääneet saarroksiin Fallujan kaupunkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat