Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Salvador pyrkii pois murhatilastojen kärkisijalta verisillä tehoiskuilla

Poliisin tehoiskujen alettua murhien määrä kuukaudessa on puolittunut, mutta vaikutuksen pysyvyydestä ei ole takeita.

Ulkomaat
 
JOSE CABEZAS Reuters
El Salvadorin poliisi esitteli viestimille pidättämäänsä jengipäällikkö Gustavo”El Tigre” Neriota Colonin kaupungissa toukokuun lopussa.
El Salvadorin poliisi esitteli viestimille pidättämäänsä jengipäällikkö Gustavo”El Tigre” Neriota Colonin kaupungissa toukokuun lopussa. Kuva: JOSE CABEZAS Reuters

El Salvador sai viime vuonna kyseenalaisen kunnian, kun maa singahti maailmanlaajuisten henkirikostilastojen ykköseksi.

Vuonna 2015 El Salvadorissa murhattiin yhteensä lähes 6700 ihmistä, mikä on asukasta kohden enemmän kuin yhdessäkään toisessa maassa, jossa ei ole käynnissä sota.

El Salvadorissa sotaa käyvät rikollisjengit sekä keskenään että viranomaisia vastaan.

Maan hallitus on puuttunut kestämättömäksi käyneeseen tilanteeseen huhtikuun alusta lähtien kovin ottein.

Kaduilla partioivia poliisivoimia on vahvistettu tuhansilla sotilailla. Maaseudulle paenneita jengiläisiä jahtaa tuhannen hengen erikoisjoukkojen iskuryhmä. Vankilasta käsin jengejä johtavat päälliköt on suljettu eristyksiin ja heiltä on viety oikeus puheluihin.

Kova linja on tuottanut jo jonkin verran tulosta, kertoo uutistoimisto AFP. Alkuvuodesta murhia kirjattiin keskimäärin yli 660 kuukaudessa. Tehoiskujen alettua huhtikuun alussa kuukausittainen murhaluku on puolittunut. Huhtikuussa kirjattiin 353 murhaa, samoin toukokuussa.

”Poikkeustoimet ovat leikanneet rikollisuutta yli 50 prosentilla”, oikeusministeri Mauricio Ramirez Landaverde sanoi torstaina AFP:n mukaan.

Koko alkuvuoden murhaluku on kuitenkin yhä murheellinen, jopa korkeampi kuin ennätysvuonna 2015. Tammi-toukokuussa murhattiin 2721 ihmistä, lähestulkoon ruumis per tunti. Viime vuonna vastaavassa ajassa henkirioksia tehtiin 2188.

Tehoiskut ovat olleet verisiä. Tänä vuonna viranomaiset ovat tappaneet jo 346 epäiltyä jengin jäsentä, Latinalaisen Amerikan rikollisuutta tutkiva InSight Crime kertoi. Se on enemmän kuin viime vuonna.

Vaikka hallitus vakuuttaa erikoisjoukkojen toimivan lain puitteissa ja kunnioittavan ihmisoikeuksia, on lehdistössä raportoitu muun muassa mielivaltaisista teloituksista.

El Salvador on ennenkin yrittänyt murskata jengejä voimalla, mutta väkivalta on vain yltynyt. Edellisen kerran hallitus kokeili aselepoa jengien kanssa vuonna 2012. Tuolloin henkirikosten määrä laski alkuun, mutta aselevon on moitittu lisänneen jengien vaikutusvaltaa.

Nykyinen presidentti Salvador Sánchez Cerén on vannonut mano duran eli rautaisen otteen nimeen.

Tänä keväänä hallitus kieltäytyi jengien neuvottelukutsusta. Oikeusministeri Ramirez totesi tuolloin The Washington Postille jengien olevan liian hajanaisia, jotta kestävää neuvottelupohjaa voitaisiin edes luoda.

Jengiongelma on perua 1990-luvulta ja suurelta osin tuontitavaraa Yhdysvalloista, joka karkotti tuhansia nuoria paperittomia siirtolaisia El Salvadoriin maan sisällissodan loputtua vuonna 1992. He toivat mukanaan Los Angelesissa muotoutuneen väkivaltaisen jengikulttuurin.

Nykyisin El Salvador on eri rikollisjengien hallitsemien alueiden tilkkutäkki. Jopa 70000 nuorta kuuluu jengeihin, jotka keräävät rahaa kiristämällä, ryöstelemällä ja myymällä huumeita.

Viime vuosina pahentuneen turvallisuustilanten vuoksi virta on kääntynyt jälleen El Salvadorista kohti Pohjois-Amerikkaa. Yhdysvaltoihin tulee El Salvadorista etenkin perheitä ja yksin matkustavia lapsia, joita rekisteröity rajalla lähes kymmenen tuhatta vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat