Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millainen USA:n presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton on ihmisenä? Suomalaispoliitikot kertovat

Ulkomaat
 

Los Angeles

Se kysymys jäi presidentti Tarja Haloselle mieleen.

Kun Halonen vieraili Valkoisessa talossa puolisonsa Pentti Arajärven kanssa huhtikuussa 2000, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kääntyi Arajärven puoleen.

”Millainen kokemus se on – olla presidentin puoliso?” Bill Clinton kysyi.

Kysymys ei ollut pelkkää kohteliaisuutta. Vajaan kahdeksan Valkoisessa talossa viettämänsä vuoden jälkeen Hillary Clinton pyrki ja pääsi senaattiin syksyn 2000 vaaleissa. Hänen suunnitelmansa taisivat kuitenkin ulottua pidemmälle.

”Pentti oli hiljaa ja vastasi sitten, että kyllä se on ihan mielenkiintoista. You will survive [kyllä te selviätte siitä]”, Halonen kertoo puhelinhaastattelussa.

”Bill Clinton alkoi nauraa. Kyllä asia oli jo silloin hänen mielessään.”

Entinen Valkoisen talon emäntä, senaattori ja ulkoministeri Hillary Clinton, 68, on nimitystä vaille valmis demokraattien presidenttiehdokas. Hän saavutti ehdokkuuteen tarvittavan valitsijamiesmäärän viime tiistaina.

Clintonista tulee Yhdysvaltain historian ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana.

Määrätietoinen valmistautuminen on Clintonille tyypillistä, kertovat hänet tavanneet suomalaispoliitikot. Clintonin vahvimpia alueita ovat ulkopolitiikan lisäksi terveydenhoito sekä naisten ja lasten oikeudet. Mutta millainen on Clinton ihmisenä?

”Hän on sataprosenttinen ammattilainen, josta ei välity suurta henkilökohtaista lämpöä. Mutta hän osaa ottaa yleisönsä”, sanoo kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd), joka isännöi Clintonin Suomen-vierailua vuonna 2012.

Clinton ihasteli sitä, että Smolnassa vastassa oli seitsemän suomalaista, joista vain silloinen ulkoministeri Tuomioja oli mies.

”Hänen työkapasiteettinsa on aivan järisyttävä”, kuvailee valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), joka on tavannut Clintonin monta kertaa.

”Ulkoministerinä hän lensi jatkuvasti ympäri maailma, ja silti hän oli aina skarppi. Ei voi kuin ihailla hänen sinnikkyyttään.”

Silloiseen YK:n ihmisoikeustarkkailijaan Elisabeth Rehniin taas teki vaikutuksen Clintonin itsekritiikki. Clinton sanoi Rehnille, että amerikkalaiset ovat liian sisäänpäinkääntyneitä ja näiden pitäisi välittää enemmän maailmasta.

”Tapaaminen antoi Yhdysvalloista paremman kuvan kuin minulla oli ollut”, kertoo Rehn, joka tapasi silloisen presidentin puolison vuonna 1995.

”Clinton oli asiallinen ja pidättyväinen mutta kuunteli valtavan tarkasti.”

Halonen kuvailee Clintonia sanoilla ”aika kova, vahva, voimakas”. ”Tosin Yhdysvaltain presidentti myös joutuu aika erilaisiin maailmanpoliittisiin tilanteisiin kuin Suomen presidentti.”

Monet poliitikot ovat ammattimaisia, työteliäitä, sinnikkäitä ja kovia. Kun kyse on naisesta, Clintonia on arvosteltu Yhdysvalloissa myös tunteettomaksi.

Kaikki naiset eivät ole antaneet Clintonille anteeksi sitä, että hän puhui 1990-luvulla väheksyvästi pikkuleipien leipomisesta. Kun Clinton sitten julkaisi suklaakeksireseptin, häntä syytettiin laskelmoinnista.

Näissä vaaleissa haastaja Bernie Sandersin kannattajat syyttivät Clintonia elitismistä, koska tämän politiikka on Sandersiin verrattuna keskustalaista. Kun nuoret demokraatit ovat liukuneet vasemmalle, Clintonin vahvuuksista – maltillisuudesta ja realismista – on tullut omien silmissä heikkouksia. Kokemus on muuttunut kuluneisuudeksi.

Rehnin mielestä osa Clintonin arvostelusta liittyy siihen, että tämä on nainen. Rehn kertoo itsekin kuulleensa kommentteja, että ”sehän on jo vanha akka”. Bernie Sanders ja Donald Trump ovat kuitenkin molemmat Clintonia vanhempia.

”Naiselle ikä on edelleen eri asia”, Rehn sanoo.

Presidentti Halosen mukaan sukupuoli näkyy siinä, että Clintonin pieniinkin virheisiin kiinnitetään valtavasti huomiota.

”Naispoliitikon moraalia seurataan edelleen tiukemmin kuin miehen. Se näkyy Clintonin kohtelussa, kuten se näkyi Suomessa Jäätteenmäen, Kiviniemen ja Urpilaisen kohdalla. Itsestäni olen jäävi sanomaan.”

Ehkä tämän takia Clinton pukeutuu edustavasti muttei korosta naisellisuuttaan, Halonen huomauttaa. Clintonilla on monesti samankaltaisia housupukuja kuin Angela Merkelillä.

”Siinä on se hienoinen ero poliitikon ja poliitikon puolison pukeutumisen välillä. Hän [Clinton] tekee sen, mikä on välttämätöntä, mutta ei liioittele.”

Viesti on selvä: nainen, mutta myös johtaja. Maassa, jossa ei ole koskaan ollut naispresidenttiä, tämän alleviivaaminen on vielä tarpeen.

Clinton itse on sanonut, ettei hän ole synnynnäinen poliitikko, jonka kampanjointi ”muistuttaa runoutta”, kuten Bill Clintonin tai Barack Obaman. Hillary Clintonin tyylilaji on proosa.

Amerikkalaistoimittaja Indira Lakshmanan lensi Clintonin kanssa ympäri maailman tämän ulkoministerikaudella. Uutistoimisto Bloombergille työskennelleen Lakshmananin mukaan Clinton ei ole luonnostaan itsekeskeinen.

”Hänelle politiikassa on kyse asioista, ei hänestä itsestään. Siksi hän on hyvä johtamaan, mutta ei niin hyvä kampanjoimaan.”

Lakshmananin mukaan Clintonilla on aina valmiina kymmenkohtainen, realistinen esityslista. ”Se voi olla intohimoa ja suuria lupauksia kaipaavien äänestäjien mielestä tylsää.”

Tämä on myös Clintonin ja Trumpin valtava ero. Jälkimmäisen kampanja rakentuu enemmän asenteen kuin faktojen varaan. Siksi Trumpia arvioidaan eri asteikolla kuin Clintonia.

Lakshmananin mielestä Clintonilla on kuitenkin kaksi erilaista puolta: yksi on virallinen ja varautunut, toinen huumorintajuinen ja lämmin. Jälkimmäinen tulee esiin intiimeissä tilanteissa, joissa Clinton ei tunne olevansa arvostelun kohteena.

Suomalaisista Clintonin huumorintajuisen puolen kertovat nähneensä Stubb ja valtioneuvos Riitta Uosukainen.

”Clinton oli valloittava, iloinen ja välitön. Ei ollenkaan sama ihminen kuin mediassa kuvaillaan”, Uosukainen sanoo.

Uosukainen kävi Valkoisessa talossa vuonna 1996 eduskunnan puhemiehenä. Hän oli juuri jättänyt kustantajalle kirjansa Liehuva liekinvarsi ja kertoi siitä Clintonille. Naiset puhuivat Uosukaisen mukaan elämästä niin pitkään, että sihteerin piti tulla hakemaan Clinton pois.

”Clintonia huvitti erityisesti se, että minä olin eduskunnan puhemies, samassa tehtävässä kuin Newt Gingrich silloin. Että miten eri tavalla homman voikaan hoitaa.”

Myöhemmin Gingrich oli viemässä Bill Clintonia valtakunnanoikeuteen syrjähypyn kiistämisestä. Trump taas on syyttänyt Hillary Clintonia Bill Clintonin uskottomuudesta.

”Kyllä siellä nyt hyttysiä kuurnitaan”, Uosukainen sanoo vaalikampanjasta. ”Tulee mieleen, että sitä on päässyt itse aika vähällä.”

Brian Snyder / Reuters
Bill ja Hillary Clinton nauttivat yhdessä ravintola-aamiaista Manchesterissa New Hampshiressa helmikuussa.
Bill ja Hillary Clinton nauttivat yhdessä ravintola-aamiaista Manchesterissa New Hampshiressa helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat