Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvun pubi-iskut tutkitaan taas Britanniassa – syyttömät viruivat vankilassa 16 vuotta

IRA räjäytti Birminghamissa kaksi pubia vuonna 1974. Syyllisiä aletaan nyt etsiä uudelleen.

Ulkomaat
 
Chris Helgren / Reuters
Birminghamin kuutoset vapautettiin vankilasta maaliskuun 14. päivänä 1991. He ehtivät istua syyttöminä 16 vuotta. Kuutoset vasemmalta John Walker, Patrick ”Paddy” Hill, Hugh Callaghan – keskellä kuutosten vapauttamiseksi 1980-luvulla kampanjoinut kansanedustaja Chris Mullen (huivi kaulassa) – Richard McIlkenny, Gerry Hunter ja William Power.
Birminghamin kuutoset vapautettiin vankilasta maaliskuun 14. päivänä 1991. He ehtivät istua syyttöminä 16 vuotta. Kuutoset vasemmalta John Walker, Patrick ”Paddy” Hill, Hugh Callaghan – keskellä kuutosten vapauttamiseksi 1980-luvulla kampanjoinut kansanedustaja Chris Mullen (huivi kaulassa) – Richard McIlkenny, Gerry Hunter ja William Power. Kuva: Chris Helgren / Reuters
Fakta

Oikeusmurhia on ollut muitakin

 Guildfordin nelikko ja Maguiren seitsemikko. Guildfordissa, Surreyn kreivikunnassa, räjäytettiin 5. lokakuuta 1974 kaksi brittisotilaiden suosiossa ollutta pubia. Viisi kuoli ja 65 loukkaantui.

 Guildfordin nelikko tuomittiin lokakuussa 1975 elinkautiseen vankeuteen. Maguiren seitsemikko sai 1976 avunannosta 4–14 vuoden vankeustuomiot.

 Tunnustukset saatiin kiduttamalla. Epäiltyjen puolesta puhuvat todisteet salattiin.

 Tuomiot kumottiin myöhemmin. Guildfordin nelikko ehti kuitenkin istua vankilassa 15 vuotta. Iskujen takana oli IRA, mutta syyllisiä ei ole saatu kiinni.

 Guildfordin nelikosta on tehty elokuva Isän nimeen (In the Name of the Father, USA 1993), jonka pääosaa näyttelivät Daniel Day-Lewis ja Emma Thompson.

Lontoo

Birminghamin pommi-iskuista tulee kuluneeksi tänä syksynä jo 42 vuotta, mutta niiden aiheuttama tuho ja kärsimys ovat yhä tuoreessa muistissa.

Terrori-iskujen kohde oli ”pehmeä” eli kaksi vilkasta pubia tavallisine asiakkaineen.

Kuolinuhreja kertyi 21, ja ainakin 222 loukkaantui. Valtaosa uhreista oli nuoria, alle 30-vuotiaita.

Monien vammat olivat vakavia. Ihmisiä paloi hengiltä. Monet henkiinjääneet menettivät yhden tai useamman raajan. Joku sokeutui.

Se oli aikaa, kun Pohjois-Irlannin levottomuudet levisivät Englannin puolelle. Terroristijärjestö IRA oli aito turvallisuusuhka.

Marraskuun 21. päivä 1974 muistetaan mustana hetkenä siinäkin mielessä, että oikeita tekijöitä ei ole vieläkään saatu vastuuseen.

Brittiviranomaisilla oli kuitenkin kiire löytää edes jonkinlaiset syylliset.

Kiinni otettiin kuusi irlantilaismiestä, jotka tuomittiin vuonna 1975 elinkautiseen vankeuteen. Heidät tunnetaan nimellä Birminghamin kuutoset.

Syyttömyyttään vakuuttaneet kuutoset viruivat vankilassa 16 vuotta, ennen kuin heidän tuomionsa kumottiin vuonna 1991. Todisteet eivät olleet alun perinkään riittävät.

Kyseessä on yksi Britannian lähihistorian pahimmista oikeusmurhista.

Helsingin Sanomat uutisoi Birminghamin pommi-iskun tutkinnan aloittamisesta vuonna 1974.
Helsingin Sanomat uutisoi Birminghamin pommi-iskun tutkinnan aloittamisesta vuonna 1974.

Nyt Birminghamin pommi-iskujen tutkinta avataan uudelleen. Asiasta päätti Birminghamin kuolemansyyntutkija Louise Hunt viime viikolla tutustuttuaan sitä ennen noin 250 todistajanlausuntoon.

Tutkinnan käynnistäminen on voitto pommi-iskujen uhrien omaisille, jotka ovat kampanjoineet syyllisten kiinnisaamiseksi 1990-luvulta lähtien.

”Rakkaamme eivät pyytäneet tulla murhatuiksi sinä iltana. Haluamme tulla kuulluksi löytääksemme totuuden sekä saadaksemme oikeutta ja [syylliset] vastuuseen”, omaisia edustanut Julie Hambleton sanoi The Irish Times -lehden mukaan.

Hambletonin 18-vuotias Maxine -sisar kuoli Tavern in the Town -pubin iskussa. Ensimmäinen isku tehtiin Mulberry Bush -pubiin.

Viranomaisten mukaan on todennäköistä, että Birminghamin poliisi sai pommi-iskuista kaksi vihjettä, joiden nojalla iskut olisi voitu estää.

Ensimmäinen vihje kerrottiin poliisille yli viikko ennen iskuja. Sen mukaan kaksi IRA-yhteyksistään tunnettua miestä olisi uhonnut, että ”Birminghamiin isketään ensi viikolla.”

Toinen vihje annettiin päivää ennen iskuja. Sekään ei johtanut poliisin varotoimiin.

Aiemmin on annettu ymmärtää, että pommi-iskuista saatiin kyllä varoitukset, mutta niin myöhäisessä vaiheessa ja niin epämääräisesti, että aikaa iskujen estämiseen ei jäänyt.

Birminghamin poliisi ei kannattanut iskujen tutkimusten käynnistämistä uudelleen.

”Heillä on liikaa luurankoja kaapissa”, kommentoi Birmighamin kuutosiin kuulunut Paddy Hill The Irish News -lehden mukaan.

Syyllisten saaminen oikeuden eteen Englantiin tulee olemaan vaikeaa, ellei mahdotonta. Todisteet ja todistajat ovat tuhoutuneet tai kuolleet.

Birminghamiin iskeneitä terroristeja uskotaan olevan viisi, ja he toimivat todennäköisesti alhaalla IRA:n organisaatiossa.

Lehtitietojen mukaan osa heistä olisi jo kuollut, mutta kaksi piileskelisi yhä Dublinissa Irlannissa.

”Minusta IRA:n vapaaehtoiset eivät olleet murhaajia, vaan he osallistuivat oikeutettuun sotaan”, IRA:n tiedustelujohtajana vuoteen 1975 asti toiminut Kieran Conway sanoi BBC4:n keskusteluohjelmassa. Conway toimii nykyään Dublinissa juristina.

Sisarensa terrori-iskussa menettänyt Julie Humbleton tuomitsi kovin sanoin entisen IRA-miehen sanat:

”En ole koskaan kuullut samanlaista roskaa.”

Humbletonin mielestä tekijöiden pitää tulla esiin vastaamaan viimeinkin teoistaan.

Wesley
The Tavern in the Town pommi-iskun jäljiltä.
The Tavern in the Town pommi-iskun jäljiltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat