Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaislehti: Turkkilais­taustaisia kansanedustajia kehotetaan välttämään Turkkiin matkustamista

Turkki on arvostellut Saksaa tiukasti sen jälkeen kun Saksan liittopäivät julisti armenialaisten joukkosurmat kansanmurhaksi.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Ankarassa osoitettiin mieltä Saksan liittopäivien julistettua armenialaisten joukkosurmat kansanmurhaksi kesäkuun alussa.
Ankarassa osoitettiin mieltä Saksan liittopäivien julistettua armenialaisten joukkosurmat kansanmurhaksi kesäkuun alussa. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan maan ulkoministeriö on varoittanut turkkilaistaustaisia kansanedustajia Turkkiin matkustamisesta. Lehti kertoo, että varoituksen mukaan kansanedustajien turvallisuutta ei voida taata.

Taustalla on Saksan ja Turkin välinen kiista armenialaisten joukkosurmista vuonna 1915. Saksan liittopäivät päätti kesäkuun alussa selvällä enemmistöllä, että armenialaisten joukkosurma oli kansanmurha.

Osmanien valtakunnan toimien vuoksi kuoli aikoinaan noin 1,5 miljoonaa armenialaista.

Turkki on kiistänyt kansanmurhan. Maan mukaan armenialaisia kuoli noin 300 000 lähinnä taisteluissa sekä nälkään ja tauteihin.

Saksa puolestaan oli pitkään vältellyt kansanmurhan käsitettä. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Saksa ja Osmanien valtakunta olivat liittolaisia ja Saksassa tiedettiin hyvin, mitä nykyisessä Turkissa tapahtui.

Saksassa asuu noin kolme miljoonaa turkkilaistaustaista ihmistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että liittopäivien päätöstä kannattaneiden turkkilaistaustaisten kansanedustajien olisi annettava verinäytteet. Erdoğanin mukaan heissä on ”saastunutta verta”, ja lisäksi presidentti on syyttänyt heitä terroristeiksi.

Erdoğan oli jo ennen päätöstä varoittanut, että jos parlamentti julistaa tapahtumat kansanmurhaksi, Saksan ja Turkin väliset suhteet kärsivät. Saksan päätöksen jälkeen Turkki kutsui Berliinin-suurlähettiläänsä kotiin, ja Turkin ulkoministeriö kutsui Saksan Ankaran-asiainhoitajan puhutteluun.

Der Spiegelin mukaan Saksan vihreän puolueen toinen johtaja Cem Özdemir on saanut päätöksen vuoksi tappouhkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat