Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muinaisen Petran rauniokaupungin keskeltä löytyi valtava monumentti

Tutkijat löysivät hiekan alle hautautuneen rakennelman satelliittikuvien ja miehittämättömien lennokkien avulla.

Ulkomaat
 
Christian Westerback HS
Petran kuuluisin nähtävyys, kallioon kaiverrettu Aarrekammio, oli yksi elokuvan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki kuvauspaikoista.
Petran kuuluisin nähtävyys, kallioon kaiverrettu Aarrekammio, oli yksi elokuvan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki kuvauspaikoista. Kuva: Christian Westerback HS

Muinainen rauniokaupunki Petra nykyisen Jordanian alueella on ollut arkeologinen tutkimuskohde jo yli 200 vuoden ajan, mutta hiekkaerämaa kätkee yhä löytämättömiä salaisuuksia.

Nyt alueelta on löydetty uusi valtava monumentti, joka poikkeaa tutkijoiden mukaan kaupungin muista rakennuksista.

Tutkijat löysivät hiekan alla lymyävän raunion satelliittikuvien ja kauko-ohjattujen lennokkien avulla. Suorakaiteen muotoinen rakennelma on noin 50 metriä pitkä ja 49 metriä leveä koroke tai tasanne, jonka keskellä on ollut pienempiä rakennuksia.

”Olen työskennellyt Petrassa kahdenkymmenen vuoden ajan ja tiesin siellä olevan jotain, mutta tätä voi täydellä oikeudella kutsua löydöksi”, sanoi yhdysvaltalainen arkeologi Christopher Tuttle The National Geographic -lehdelle.

Löydön tekivät Tuttle ja arkeologi Sarah Parcak, joka on aikaisemmin tutkinut satelliittikuvista muun muassa muinaismuistojen ryöstelyä Egyptissä ja löytänyt merkkejä mahdollisesta viikinkiasutuksesta Kanadassa.

Petran tutkimuksesta he kertoivat toukokuussa Bulletin of the American Schools of Oriental Research -lehdessä. Löytö on jälleen uusi osoitus Parcakin kehittämän satelliittiarkeologian mahdollisuuksista.

Petran keskustaa ja ympäristöä on tutkittu perusteellisesti, mutta avoimella tasangolla hiekan peittämä valtava rakennelma on jäänyt huomaamatta. Parcak etsi satelliittikuvista luonnottomia muotoja kuten suoria kulmia ja linjoja, ja huomasi merkkejä rakennelmasta. Havaintoja tarkennettiin ilmakuvauksilla ja tutkimuksilla paikan päällä.

Uusi löytö sijaitsee Petran muinaisen keskustan alueella. Kivilaatoille päällystetty valtava avoin koroke on ainutlaatuinen koko kaupungissa, ja tutkijat uskovat sen toimineen jonkinlaisena julkisten seremonioiden tapahtumapaikkana.

”Suuren kokonsa ja sijaintinsa vuoksi tiedämme, että sillä on todennäköisesti ollut jonkinlaisten julkinen, ehkä uskonnollinen tai rituaalinen tarkoitus. Mutta emme tiedä varmasti. Tarvitaan lisää kaivauksia”, Parcak sanoi NPR-radiokanavan haastattelussa.

Kiveen kaiverretusta arkkitehtuurista ja kehittyneestä vesijohtojärjestelmästä tunnettu Petra oli tärkeä kauppakeskus noin 100 eaa. aikoihin. Se rakennuttaneet nabatealaiset olivat vauras arabiheimo, jonka Rooman valtakunta valloitti noin 100 jaa.

Petra autioitui 600-luvun lopulla maanjäristysten ja kaupan hiipumisen seurauksena. Se vaipui unohduksiin, kunnes sveitsiläinen tutkimusmatkailija Johann Ludwig Burckhardt toi sen eurooppalaisten tietoisuuteen 1800-luvulla.

Nykyisin Petra on Unescon maailmanperintökohde, arkeologinen tutkimuskohde ja suosittu nähtävyys, jossa vierailee satojatuhansia turisteja vuosittain.

Christian Westerback HS
Petra sijaitsee laaksossa, johon johtava mutkitteleva sola on paikoin vian kolme metriä leveä.
Petra sijaitsee laaksossa, johon johtava mutkitteleva sola on paikoin vian kolme metriä leveä.
Christian Westerback HS
Petran rauniot ovat nykyisin tärkeä arkeologinen tutkimuskohde ja Jordanian suosituin nähtävyys.
Petran rauniot ovat nykyisin tärkeä arkeologinen tutkimuskohde ja Jordanian suosituin nähtävyys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat