Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlandon joukkosurmassa kuoli 50 ihmistä – FBI oli kuulustellut epäiltyä terroristiyhteyksistä

Homoklubille tehdyssä iskussa kuoli sunnuntaina 50 ihmistä ja yli 50 haavoittui. Isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Ulkomaat
 
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
50 ihmistä ampuneen miehen ex-vaimo oli järkyttynyt kuullessaan tragediasta. Hän sanoi tiedotusvälineille, että ex-mies oli mielisairas. Leikkaus: Esa Juntunen, kuva: Reuters.
Fakta

Pahimpia joukkoampumisia Yhdysvalloissa

 Orlandon isku oli Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen. Kuolleita on tämän hetken tiedon mukaan 50.

 Vuonna 2007 Virginia Techin yliopistossa Virginian Blacksburgissa asemies tappoi 32 ihmistä ja itsensä.

 Vuonna 2012 ampuja tappoi 26 ihmistä Newtonissa Connecticutissa Sandy Hookin ala-asteella.

 Yhdysvaltojen jonkinasteisia joukkoampumisia seuraavan Shootingtracker-sivuston mukaan joukkoampumisia tapahtuu Yhdysvalloissa lähes päivittäin.

 Ääri-islamistiset iskut ovat harvinaisia. Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen pahin ääri-islamistien isku oli viime joulukuussa San Bernardinossa, jossa kuoli 14 ihmistä.

Washington/Helsinki. Äärijärjestö Isis ilmoittautui sunnuntai-iltana Floridan Orlandon yökerhoiskun tekijäksi. Hieman myöhemmin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi, että epäiltyä tekijää oli aiemmin tutkittu yhteyksistä amerikkalaiseen itsemurhapommittajaan.

Homoklubille tehdyssä iskussa kuoli sunnuntaiaamuna Suomen aikaa 50 ihmistä, ja yli 50 haavoittui. Isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Isisin ilmoituksesta kertoi uutistoimisto Reuters, jonka lähde oli Isisin uutistoimisto Amaq. Amaqin mukaan iskun teki ”Isisin taistelija”. Uutistoimisto AFP:n mukaan FBI vahvisti sunnuntai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ampuja oli soittanut poliisille ennen ampumista ja vannoneen uskollisuutta Isisille. Yhdysvaltalaismediat CNN ja NBC kertoivat puhelusta jo aiemmin.

Floridan senaattori Bill Nelson sanoi Isisin ilmoituksen jälkeen, ettei yhteyttä äärijärjestöön ole vahvistettu. Tekijä voi ilmoituksesta ja puhelusta riippumatta olla ”yksinäinen susi”, joka ei ole saanut apua muualta.

Viranomaistietojen mukaan epäilty on afgaanitaustainen Yhdysvaltain kansalainen nimeltään Omar Mateen. Tässä jutussa lisää epäillystä.

FBI ilmoitti jo aiemmin, että ampumisesta epäilty saattaa olla ”kallellaan ääri-islamismiin”. Reuters kertoo, että äärijärjestö Isisiin liittyvällä Twitter-tilillä julkaistiin kuva, jossa väitetään olevan epäilty ampuja.

Uutiskanava NBC News haastatteli epäillyn isää. Isän mukaan teolla ”ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa”, vaan hän pitää todennäköisempänä motiivina homofobiaa. Isä kertoo poikansa suuttuneen muutamia kuukausia sitten nähtyään kahden miehen suutelevan.

AFP:n mukaan FBI:n tiedotustilaisuudessa sunnuntaina kerrottiin, että Mateen herätti viranomaisten kiinnostuksen kaksi kertaa, vuosina 2013 ja 2014.

”Ensimmäistä kertaa FBI tuli Mateenista tietoiseksi vuonna 2013, kun hän oli antanut työkavereilleen lausuntoja, joissa hän viittasi terroristiyhteyksiin”, FBI:n erikoisagentti Ronald Hopper sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Hopperin mukaan FBI tutki tapauksen perusteellisesti ja teki silminnäkijähaastatteluita sekä asiakirjatarkistuksia.

”Tutkinnan yhteydessä Mateenia haastateltiin kaksi kertaa. Lopulta emme kyenneet varmistamaan hänen kommenttiensa todellisuuspohjaa ja tutkinta lopetettiin”, Hopper sanoi.

Toisen kerran FBI:n agentit kuulustelivat Mateenia mahdollisesta yhteydestä Moner Mohammad Abusalhaan, joka oli ensimmäinen Syyriassa itsemurhaiskun tehnyt Yhdysvaltain kansalainen.

”Päättelimme, että yhteys oli ollut minimaalinen”, Hopper sanoi AFP:n mukaan.

Orlandon pormestari Buddy Dyer julisti kaupunkiin sunnuntaina hätätilan ja pyysi Floridan kuvernööriä julistamaan hätätilan koko osavaltioon. AFP:n mukaan viranomaiset eivät usko Orlandon alueeseen tai Yhdysvaltoihin kohdistuvan muita välittömiä uhkia.

Useat eri tahot Orlandossa kannustivat ihmisiä luovuttamaan verta uhrien avuksi. Luovuttajia oli nopeasti niin monta, että veripankit täyttyivät, Orlando Sentinel kertoo. Luovuttajia on kehotettu tulemaan takaisin muutaman päivän päästä. Sairaalalähteiden mukaan monet loukkaantuneet ovat kriittisessä tilassa.

Epäilty alkoi ampua Pulse-nimisessä yökerhossa kahdelta yöllä eli Suomen aikaa yhdeksältä aamulla.

The New York Times -lehden haastattelema Ray Rivera oli yökerhossa dj:nä, kun ammuskelu alkoi. Rivera ei heti ymmärtänyt, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

”Luulin sitä ilotulitteeksi”, hän kuvaili lehdelle.

Rivera laski soittamansa musiikin äänenvoimakkuutta. Hän näki lattialle lyyhistyviä ihmisiä. Osa heistä yritti piiloutua, osa heistä oli haavoittunut tai kuollut.

”Se oli kaaos. Kaikki yrittivät päästä ulos”, hän sanoi lehden mukaan.

Uutistoimistot kertovat, että poliisin mukaan asemies ampui ensin, ja yökerhossa vartijana työskennellyt poliisi vastasi tuleen. Tästä seurasi panttivankitilanne, joka päättyi, kun poliisiryhmä tunkeutui yökerhoon käyttämällä räjähteitä ja murtamalla oven.

Epäilty kuoli poliisin luoteihin, ja lisäksi poliisin ja epäillyn välisessä tulitaistelussa haavoittui ainakin yksi poliisi.

Yökerhosta kuului yöllä kova räjähdys, jonka poliisi tiedotti olleen virkavallan ”kontrolloidusti aiheuttama”. Poliisi ei kuitenkaan ole antanut lisätietoa räjähdyksestä.

Reuters kertoo, että läsnäolijoiden mukaan tapahtumapaikalla kuultiin 20–40 laukausta.

Poliisipäällikön mukaan epäillyllä oli hallussaan ainakin kaksi asetta sekä jonkinlainen tuntematon ”laite”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan on vielä epäselvää, kuolivatko kaikki uhrit epäillyn ampujan luoteihin vai kuolivatko jotkut heistä poliisin ja epäillyn välisessä ampumisessa.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa osa uhreista oli jo tunnistettu, kertoo Reuters. Tunnistetut ovat iältään 22–36-vuotiaita.

Sanomalehti Los Angeles Times kertoo, että Santa Monicassa pidätettiin sunnuntaina mies, jonka autosta löydettiin rynnäkkökiväärejä, ammuksia sekä mahdollisia räjähteitä. Mies oli kertonut poliisille olevansa kaupungissa Pride-festivaalin takia, lehdelle puhunut viranomainen kertoo.

Lehden viranomaislähteen mukaan Orlandon ja Santa Monican tapausten välillä ei ole löydetty yhteyttä, mutta liittovaltion poliisi FBI on ottanut tutkinnan haltuunsa. Myöhemmin sunnuntaina poliisi vahvisti, että pidätetty mies halusi hyökätä Pride-paraatiin.

Kesäkuu on Yhdysvalloissa Gay Pride -kuukausi, jonka aikana ympäri maan järjestetään erilaisia tapahtumia. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Washingtonin Pride-festivaalin turvajärjestelyjä on lisätty Orlandon tapahtumien takia.

Orlandon isku vaikuttaa alustavien tietojen perusteella hyvin samankaltaiselta kuin San Bernardinon terrori-isku Kaliforniassa viime vuonna.

Molemmissa tapauksissa kyse on Yhdysvalloissa syntyneistä, kasvaneista ja mahdollisesti radikalisoituneista ihmisistä, joilla on juuret Lähi-idässä.

San Bernardinossa tekijä Rizwan Farook oli Yhdysvalloissa syntynyt ja kasvanut, mutta hänen vanhempansa olivat Pakistanista, ja hän oli radikalisoitunut vähitellen. Orlandon iskusta epäilty Mateen on syntynyt ja kasvanut Floridassa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Afganistanista.

Orlandossa ammuttiin perjantaina The Voice -musiikkiohjelman kautta julkisuuteen noussut laulaja Christina Grimmie. Viranomaisten mukaan viikonlopun ampumiset eivät liity toisiinsa.

Ainakin 50 kuoli Yhdysvaltain historian pahimmassa joukkoampumisessa
Ainakin 50 kuoli Yhdysvaltain historian pahimmassa joukkoampumisessa
Ainakin 50 kuoli ja loukkaantui 50 ihmistä, kun asemies avasi tulen yökerhossa Orlandossa.
STEVE NESIUS / Reuters
Sadat vapaaehtoiset jonottivat luovuttamaan verta Orlandossa sunnuntaina.
Sadat vapaaehtoiset jonottivat luovuttamaan verta Orlandossa sunnuntaina.
JOE SKIPPER / Reuters
Poliisi talon edustalla, jonka asujalla epäillään olevan yhteyksiä Orlandon joukkoampumiseen sunnuntaina.
Poliisi talon edustalla, jonka asujalla epäillään olevan yhteyksiä Orlandon joukkoampumiseen sunnuntaina.
STEVE NESIUS / Reuters
Clinton Grubb (vas.) ja Brittani Acuff (keskellä) tekivät vapaaehtoistyötä seksuaalivähemmistöjen keskuksessa Orlandossa sunnuntaina.
Clinton Grubb (vas.) ja Brittani Acuff (keskellä) tekivät vapaaehtoistyötä seksuaalivähemmistöjen keskuksessa Orlandossa sunnuntaina.
Joe Burbank / AP
STEVE NESIUS / Reuters
Ampumistapauksen uhrien ystävät ja perheenjäsenet surivat Orlandon poliisiaseman edessä.
Ampumistapauksen uhrien ystävät ja perheenjäsenet surivat Orlandon poliisiaseman edessä.
KEVIN KOLCZYNSKI / Reuters
Orlandon poliisi vastaili tiedotusvälineiden kysymyksiin sunnuntaina.
Orlandon poliisi vastaili tiedotusvälineiden kysymyksiin sunnuntaina.
KEVIN KOLCZYNSKI / Reuters
Poliisi kuulusteli ihmisiä lähellä orlandolaista yökerhoa, jossa ammuskelu tapahtui.
Poliisi kuulusteli ihmisiä lähellä orlandolaista yökerhoa, jossa ammuskelu tapahtui.
KEVIN KOLCZYNSKI / Reuters
Poliisi sulki Pulse-yökerhon lähellä sijaitsevan tien.
Poliisi sulki Pulse-yökerhon lähellä sijaitsevan tien.
Phelan M. Ebenhack / AP
Orlandon poliisi ohjasi ihmisiä pois ampumispaikalta sunnuntaina.
Orlandon poliisi ohjasi ihmisiä pois ampumispaikalta sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat