Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump voi hyötyä yökerhoiskusta

Trump on toistuvasti puhunut siitä, että Yhdysvaltain pitää palauttaa terroriepäiltyjen kidutus ja sulkea rajat kaikilta muslimeilta, koska ”meillä ei ole vaihtoehtoja”, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 

Washington

Orlandon joukkomurhan motiivi näyttää alustavien tietojen perusteella olevan ääri-islamilainen terrorismi. Tämä hyödyttää republikaani Donald Trumpia presidentinvaaleissa.

Trump on toistuvasti puhunut siitä, että Yhdysvaltain pitää palauttaa terroriepäiltyjen kidutus ja sulkea rajat kaikilta muslimeilta, koska ”meillä ei ole vaihtoehtoja”.

”Arvostan onnitteluja, joiden mukaan olin oikeassa radikaalin islamilaisen terrorismin suhteen. En halua onnitteluja, haluan kovuutta ja valppautta”, Trump twiittasi sunnuntaina.

Trumpin muslimivastaiset puheet saivat kannatusta San Bernardinon terrori-iskun jälkeen joulukuussa. Tuolloin radikalisoitunut pariskunta avasi tulen työpaikan joulujuhlissa ja tappoi 14 ihmistä.

Ja nyt tämä, isku homoklubiin Orlandossa: 50 kuollutta, 53 haavoittunutta. Kyse on pahimmasta joukkoampumisesta Yhdysvaltain historiassa.

Alustavien tietojen mukaan San Bernardinon ja Orlandon iskuissa on paljon yhteistä. Orlandon iskusta epäilty Omar Mateen on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Afganistanista. Sunnuntaina poliisi kertoi, että Mateen oli soittanut hätänumeroon ja ilmoittanut tekevänsä iskunsa äärijärjestö Isisin nimissä.

San Bernardinon ampuja Rizwan Farook oli myös Yhdysvalloissa syntynyt ja kasvanut, mutta hänen vanhempansa olivat kotoisin Pakistanista. Farook toi vaimonsa Tashfeen Malikin Yhdysvaltoihin Saudi-Arabiasta. Ennen iskua hän vannoi Facebookissa uskollisuutta Isisille.

Molemmissa tapauksissa kyse näyttää siis olevan Yhdysvalloissa syntyneistä, kasvaneista ja radikalisoituneista ihmisistä, joilla on sukujuuret Lähi-idässä.

Vaikka Trumpin lupaus sulkea rajat muslimeilta ei olisi estänyt kumpaakaan iskua, terrorismi nousee nyt vaalien pääaiheeksi.

Sijaiskärsijöinä ovat Yhdysvaltain muslimit. Huomattavaa on se, että poliisin tiedotustilaisuudessa oli mukana floridalainen imaami, joka pyysi kaikkia iskusta mitään tietäviä välittämään tietonsa poliisille.

Terrorismin pelko Yhdysvalloissa on kasvanut myös mielipidemittausten mukaan. San Bernardinon iskun jälkeen 16 prosenttia amerikkalaisista nimesi terrorismin Yhdysvaltain pahimmaksi ongelmaksi. Ennen iskua luku oli 3 prosenttia.

Vaikka amerikkalaiset luottavat kyselyjen mukaan demokraatti Hillary Clintoniin enemmän kansainvälisten kriisien hoidossa, Trump on parempi kanavoimaan turhautumista ja vihaa.

Pärjätäkseen Trumpille Clintonin pitäisi pystyä vakuuttamaan kansa siitä, että terroristit nujerretaan ja länsimaisia ihmisoikeuksia suojellaan – niin seksuaalivähemmistöjen kuin muslimien oikeuksia. Se ei ole helppo tehtävä.

Steven Fernandez / AP
Joukkoampumisessa loukkaantunutta miestä autettiin pois yökerhosta Orlandossa sunnuntain vastaisena yönä.
Joukkoampumisessa loukkaantunutta miestä autettiin pois yökerhosta Orlandossa sunnuntain vastaisena yönä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat