Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjaa Utøyan terrori-iskujen jälkeen rauhoitellut puheenkirjoittaja: ”Väkivaltaan vastattava runsaammalla inhimillisyydellä”

Hans Kristian Amundsen kirjoitti puheet, jotka silloinen pääministeri Jens Stoltenberg piti Breivikin tekemien iskujen jälkeen.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Hans Kristian Amundsen kirjoitti Norjan pääministerin puheet, kun kansalaiset surivat Utøyan terrori-iskuja. Hän luennoi Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnassa.
Hans Kristian Amundsen kirjoitti Norjan pääministerin puheet, kun kansalaiset surivat Utøyan terrori-iskuja. Hän luennoi Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Toimittaja siirtyi politiikkaan

 Hans Kristian Amundsen, 56, on norjalainen toimittaja ja työväenpuolueen tärkeä taustavaikuttaja.

 Nykyisin työväenpuolueen parlamenttiryhmän pääsihteeri.

 Siirtyi politiikkaan 2011. Toimi aluksi valtiosihteerinä kalastus- ja rannikkoministeriössä, myöhemmin pääministerin kansliassa.

 Ennen politiikkaa oli Tromssassa ilmestyvän Nordlys-lehden päätoimittaja.

Hämeenlinna

Terrori-iskut Oslon hallituskorttelissa ja Utøyan saarella heinäkuussa 2011 pysäyttivät Norjan.

Iskuissa kuoli yhteensä 77 ihmistä, joista valtaosa työväenpuolueen eli sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön kesäleirillä. Päivä oli Norjan verisin sitten toisen maailmansodan.

Kriisi oli niin kova, että hallitus ei moneen päivään ehtinyt johtaa maata niin, kuin pohjoismaisissa demokratioissa on totuttu: hallinto valmistelee raportteja ja esityksiä, joista poliitikot tekevät päätöksiä.

Sen sijaan iskupäivästä alkaen silloinen pääministeri Jens Stoltenberg johti Norjaa useiden päivien ajan käytännössä pitämällä puheita.

Näiden puheiden takana oli hänen silloinen valtiosihteerinsä Hans Kristian Amundsen.

”Puheet ovat tehokas keino viestiä, mutta eihän se ole tavallinen tapa johtaa maata. Perinteinen tapa jouduttiin kuitenkin keskeyttämään 22. heinäkuuta 2011”, Amundsen sanoo.

Hän vieraili perjantaina Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnassa kertomassa Stoltenbergille kirjoittamistaan puheista.

Pian nämä puheet nousivat kuuluisiksi. Ulkomailla niitä alettiin kutsua norjalaiseksi vastaukseksi terrorismiin.

Stoltenberg ei pyytänyt sympatiaa, vaikka isku oli tehty hänen toimistoaan ja puoluettaan vastaan. Hän ei myöskään julistanut sotaa tekijää – tai tekijöitä, kuten iskupäivän iltana vielä luultiin – vastaan.

”Emme saa koskaan hylätä arvojamme. Meidän on näytettävä, että avoin yhteiskunta selviää tästäkin testistä. Että väkivaltaan vastataan aiempaa runsaammalla demokratialla. Entistä runsaammalla inhimillisyydellä. Mutta ei koskaan naiiviudella”, Stoltenberg sanoi sen sijaan ensimmäisessä puheessaan iskupäivän iltana.

Amundsen oli lomalla Pohjois-Norjassa, kun iskut tapahtuivat. Stoltenberg pyysi lähintä avustajaansa palaamaan heti Osloon ja kirjoittamaan hänelle ensimmäinen puhe illaksi.

”Lento kesti tunnin. Tiesin, että se oli tilaisuuteni olla tunti ilman häiriöitä. Puhelinhan oli pakko sulkea lennon ajaksi”, Amundsen kertoo.

”En suunnitellut puhetta. Kirjoitin vain.”

Hän kertoo ajatelleensa, millaisessa tilanteessa puhetta kuunneltaisiin. Ihmiset olisivat epätoivoisia. Kukaan ei voisi uskoa, että tällaista tapahtuu, ainakaan Norjassa.

”Tiesin, että arvoihin perustuva puhe on vahva ja tehokas.”

Osloon päästyään hän kiiruhti pääministerin asunnolle, jonne kanslia oli muuttanut evakkoon. Stoltenberg piti puheen illalla.

”Emme oikeastaan ehtineet analysoida sanomaamme ennen kuin kolmantena päivänä.”

Siinä vaiheessa viesti oli otettu hyvin vastaan. Niinpä pääviestiä ei tarvinnut muuttaa, kun pääministeri puhui kolmantena päivänä iskujen jälkeen Oslon katedraalissa järjestetyssä muistotilaisuudessa.

Pääministeri puhui vielä seuraavana päivänä muistomarssilla Oslon keskustassa. Silloin hän alkoi jo valmistella elämän paluuta normaaliksi.

Niin se hiljalleen palasikin. Iskut tehnyt Anders Behring Breivik tuomittiin. Norjalaiset alkoivat pohtia, olisivatko viranomaiset voineet toimia toisin. Tapahtumista tehty raportti arvosteli hallitusta valmistautumisesta mahdolliseen iskuun. Vuonna 2013 Stoltenbergin työväenpuolue hävisi vaalit.

Puheet ja Stoltenbergin toiminta jäivät silti historiaan. Niiden kirjoittajankin nimi tuli aikanaan julki. Nykyisin Amundsenia halutaan esitelmöimään puheenkirjoittamisesta kriiseissä.

”Pääopetukset ovat selvät. Pitää aikaisessa vaiheessa antaa viesti, joka pohjautuu arvoihin. Puheenkirjoittajia voi olla vain yksi ja hänen on oltava tiiviissä yhteydessä johtajaan.”

Amundsenin mukaan puheenkirjoittaja on myös eristettävä kriisin kakofoniasta. Puheessa ei saa spekuloida, vaan saa sanoa vain vahvistettua tietoa. Jos joku on kuollut, se pitää kertoa suoraan, eikä käyttää kiertoilmauksia. Lohduttaa ja kiittää ei voi liikaa. On hyvä puhua lyhyesti.

”Lukekaa runoutta. Hyvä runous kuvaa elämän mystisyyden muutamassa rivissä.”

Tärkeintä on, että kirjoittaja tuntee puhujan tavan ajatella ja puhua. Puhe on puhujan.

”Silti kirjoittajan on tiedostettava, että valta on kynässä. Sanoma on lopulta tärkeämpää kuin se, miten puheensa pitää.”

Otteita Jens Stoltenbergin pitämistä puheista kesän 2011 iskujen jälkeen

”Minulla on viesti niille, jotka hyökkäsivät meitä vastaan. Ne niille, jotka olivat iskujen takana. Viesti on koko Norjalta: Ette onnistu tuhoamaan meitä. Ette onnistu tuhoamaan demokratiaamme tai sitoutumistamme tehdä maailmasta parempi paikka.”

Iskupäivänä 22. heinäkuuta kello 22.30

”Tämän tragedian keskellä olen ylpeä eläessäni maassa, joka on onnistunut pitämään päänsä pystyssä vaikeana aikana. Olen ollut vaikuttunut siitä arvokkuudesta, myötätunnosta ja päättäväisyydestä, jota olen kokenut näinä muutamina päivinä. Olemme pieni maa, mutta ylpeä kansa. Emme koskaan luovu arvoistamme.”

Katedraalissa 24. heinäkuuta

”Sydämemme ovat murskana, mutta meitä ei ole muserrettu. Soihduilla ja ruusuilla lähetämme maailmalle viestin: Emme salli pelon musertaa meitä.”

Muistomarssilla 25. heinäkuuta

”Norjalaiset kohtasivat perimmäisen testin 22. heinäkuuta. Kartta revittiin. Kompassi ammuttiin sirpaleiksi. Meistä jokaisen piti löytää reitti šokin, pelon ja tuhon maiseman läpi. Kaikki olisi voinut päättyä huonosti. Olisimme voineet eksyä. Mutta norjalaiset löysivät reitin. Pimeydestä ja epävarmuudesta, kotiin Norjaan. Tänään haluan esittää arvostukseni tästä.”

Parlamentissa 1. elokuuta

”Jokainen meistä voi kantaa vastuuta. Jokainen meistä voi puolustaa vapauttamme.”

21. elokuuta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat