Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlandon joukkosurma nostaa esiin pelottavan faktan – terrori­epäillyillä on USA:ssa oikeus ostaa ase kaupasta

Orlandon joukkosurmassa oli piirteitä sekä terrori-iskusta että viharikoksesta, kirjoittaa Saska Saarikoski.

Ulkomaat
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
50 ihmistä ampuneen miehen ex-vaimo oli järkyttynyt kuullessaan tragediasta. Hän sanoi tiedotusvälineille, että ex-mies oli mielisairas. Leikkaus: Esa Juntunen, kuva: Reuters.

Orlando. ”Tämä oli terroriteko ja vihateko”, presidentti Barack Obama kommentoi Orlandon yökerhoiskua sunnuntaina.

Muotoilu oli tarkasti valittu, sillä joukkomurhassa oli piirteitä molemmista.

San Bernardinon viime joulukuun terrori-iskusta muistuttivat tekijän afgaanitausta ja väitetyt Isis-sympatiat. Sen sijaan uhrien valinta toi enemmän mieleen Charlestonin rasistisen kirkkoampumisen kesäkuussa 2015.

Orlandon joukkomurhan poliittiset seuraukset riippuvat siitä, kumpi kahdesta tulkinnasta pääsee lopulta niskan päälle.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kiirehti kutsumaan iskua islamilaiseksi terrori-iskuksi. Hän tviittasi arvostavansa onnitteluja siitä, että oli ollut oikeassa varoittaessaan islamilaisen terrorismin vaarasta.

Arvostelijat tyrmäsivät ehdokkaan reaktion uusimpana todisteena tämän täydellisestä empatian puutteesta. Kun 50 ihmistä kuoli, Trump päätti ottaa vastaan onnitteluja.

Presidentti Obama ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton esittivät murhenäytelmän toisessa valossa. Heistä se oli hyökkäys homoyhteisöä vastaan ja uusi osoitus Yhdysvaltain aselakien sietämättömästä lepsuudesta.

Lähipäivinä saamme varmasti lisää tietoa epäillyn ampujan Omar Mateenin mahdollisista terroristiyhteyksistä. Jo nyt kuitenkin tiedetään seikkoja, joiden pitäisi pelästyttää amerikkalaisia pahemmin kuin mitkään tulevat paljastukset.

The Washington Postin mukaan Mateen käytti joukkomurhassaan AR-15-rynnäkkökivääriä, jonka hän oli hankkinut laillisesti muutamia päiviä ennen tekoaan.

AR-15:sta on tullut joukkomurhaajien suosikkiase Yhdysvalloissa. Sitä on käytetty seitsemässä viime vuosien kymmenestä eniten uhreja vaatineista joukkoampumisista.

AR-15:n tyyppiset aseet kiellettiin Yhdysvalloissa vuonna 1994. Kielto raukesi vuonna 2004, kun kongressi päätti olla jatkamatta sitä.

Perusteena oli se, että käsiaseet tappavat paljon enemmän ihmisiä kuin rynnäkkökiväärit. Terrori-iskuihin kiväärit sopivat kuitenkin täydellisesti.

Yhdysvaltain aselakeja ovat lukeneet myös ulkomaiset terroristit.

Vuonna 2011 Al-Qaidan puhemies Adam Gadahn kannusti videollaan amerikkalaisia tukijoitaan aseostoksille: ”Voitte mennä asenäyttelyyn paikalliseen konferenssikeskukseeen ja ostaa täysautomaattisen rynnäkkökiväärin ilman taustaselvityksiä ja todennäköisesti edes näyttämättä henkilökorttia. Joten mitä oikein odotatte?”

Omar Mateenin nimen olisi pitänyt saada kaikki varoitusvalot välkkymään. FBI oli tutkinut häntä kahdesti terrorisympatioista epäiltynä. Hänen isänsä on Afganistanin talibanien julkinen tukija. Hänen ex-vaimonsa on kertonut miehen olleen väkivaltainen.

Epäilemättä Mateenin nimi löytyikin viranomaisten listoilta. Uskomatonta kyllä, liittovaltion lakien mukaan myös terroriepäiltyjen listalla olevilla ihmisillä on oikeus ostaa ase.

Tässäkin on takana asejärjestö NRA, joka pelkää hallituksen panevan ihmisiä listoilleen turhan takia.

Tuhansilla amerikkalaisilla terroriepäillyillä on laillinen ase. Siinä on todella pelottava uutinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat