Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlandon ampujaepäilty oli kehonrakentaja ja väkivaltainen aviomies

”Hän oli pelottava. Eikä vain toisinaan, vaan koko ajan”, kertoo entinen työtoveri.

Ulkomaat
 
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
50 ihmistä ampuneen miehen ex-vaimo oli järkyttynyt kuullessaan tragediasta. Hän sanoi tiedotusvälineille, että ex-mies oli mielisairas. Leikkaus: Esa Juntunen, kuva: Reuters.

Sunnuntaina aamuyön pikkutunteina Omar Mateen, 29, makasi kuolleena orlandolaisen yökerhon lattialla. Poliisin erikoisjoukot rynnäköivät rakennukseen ja tappoivat Mateenin sen jälkeen, kun hän viranomaisten mukaan oli avannut tulen homoklubilla. Ampumisessa kuoli 50 ihmistä.

Muutamaa tuntia aikaisemmin Mateen oli soittanut poliisin hätänumeroon, kertonut nimensä ja vannonut uskollisuutta terroristijärjestö Isisille. Kun poliisi tutki hänen asuntonsa Port St. Luciessa Floridan itärannikolla, he evakuoivat koko rakennuksen räjähteiden pelossa.

Reuters
Poliisi on tunnistanut 29-vuotiaan Omar Mateenin Orlandon ampujaksi.
Poliisi on tunnistanut 29-vuotiaan Omar Mateenin Orlandon ampujaksi.

Vaikka joukkomurhaa epäillään terrori-iskuksi, viranomaisilla ei vielä ole varmuutta ampumisen tarkasta motiivista. Mateen oli jo aikaisemmin kiinnittänyt kahdesti liittovaltion poliisin FBI:n huomion. Kummallakin kertaa tutkinta päättyi tuloksettomana.

Mateenin tuttavien ja perheenjäsenten mukaan hänessä oli väkivaltainen, epätasapainoinen ja kiihkomielinen puoli. Vain muutamaa päivää ennen ampumista Mateen oli raivostunut silmittömästi nähdessään kahden homomiehen suutelevan, hänen isänsä kertoi NBC-televisiokanavalle.

Ainakin yksi työtoveri on kuvaillut Mateenia riidanhaluiseksi, aggressiiviseksi ja rasistiseksi.

”Hän oli pelottava. Eikä vain toisinaan, vaan koko ajan. Hänellä oli ongelmia vihanhallinnan kanssa. Hän raivostui aina jostain, mutta raivoamisen aiheita olivat aina naiset, rotu ja uskonto”, Mateenin kanssa turvallisuusyhtiö G4S:ssä työskennellyt Daniel Gilroy sanoi NBC:lle.

”Hän ei pitänyt mustista, sen hän mainitsi pariin kertaan, mutta vielä enemmän oli kyse naisista. Hän piti naisista seksuaalisessa mielessä, mutta ei kunnioittanut heitä”, Gilroy kertoi.

Ennen sunnuntaita Mateen eli kuitenkin tavanomaisen hiljaista ja huomaamatonta elämää. Hän oli harras muslimi ja kehonrakentaja, jolla oli työ turvamiehenä isossa konsernissa, 3-vuotias poika ja takanaan kaksi avioliittoa, joista ainakin toinen oli lyhyt ja myrskyisä.

Lehtitietojen mukaan Mateenin perhe muutti Yhdysvaltoihin Afganistanista ja Omar syntyi New Yorkissa. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Floridassa, jossa hän myös opiskeli ammattitutkinnon teknisessä rikostutkinnassa. Poliisin työstä kiinnostunut Mateen hankki vartijaluvan ja hakeutui alan töihin.

Vuonna 2009 Mateen meni naimisiin uzbekistanislaistaustaisen Sitora Yusufin kanssa. Pariskunta oli tavannut nettipalstalla, ja Mateen houkutteli Yusufin muuttamaan Floridaan New Jerseystä.

Sunnuntaina viestimille puhunut Yusufi kertoi Mateenin mielenterveysongelmien paljastuneen pian. Mateen oli väkivaltainen ja hallitseva.

”Muutaman kuukauden avioliiton jälkeen huomasin hänen olevan epätasapainoinen. Näin, että hänellä oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän saattoi raivostua tyhjästä. Hän alkoi pahoinpidellä minua ja esti minua puhumasta perheelleni”, nykyisin Coloradon osavaltiossa asuva Yusufi sanoi viestimille.

Erityisen uskonnollinen Mateen ei ollut, vaan vietti mieluummin aikaa punttisalilla kuin moskeijassa. Mateen oli käyttänyt aikaisemmin myös steroideja, Yusufi kertoi.

Vain neljän kuukauden yhteiselon jälkeen Yusufi lähti. ”Perheeni kirjaimellisesti pelasti minut siitä tilanteesta”, hän kuvaili. Avioero tuli voimaan vasta vuonna 2011, mutta pariskunta ei tavannut enää toisiaan.

Mateenin poika on syntynyt myöhemmästä suhteesta. The Washington Post -lehden mukaan pojan äiti jätti Mateenin eikä halua julkisuuteen.

Avioeron jälkeen Mateen alkoi muuttua tuttaviensa mukaan entistä uskonnollisemmaksi. Hän kävi pyhiinvaelluksella Saudi-Arabiassa ja rukoili säännöllisesti Fort Piercen islamilaisessa keskuksessa, usein pienen poikansa kanssa. Hän ei kuitenkaan osoittanut erityisen näkyvää kiinnostusta ääri-islamilaiseen ideologiaan tai terrorismiin, The Washington Post kertoi.

Jossain vaiheessa Mateen alkoi kuitenkin puhua suopeasti terroristeista. Siinä määrin, että hänen työtoverinsa raportoi asiasta, ja pian FBI kolkutti ovelle. Kuulusteluissa ja taustatutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt yhteyksiä terrorismiin, joten tutkinta lopetettiin.

Vuonna 2014 Mateenin epäiltiin olleen yhteydessä toiseen floridalaiseen muslimiin, joka oli lähtenyt Syyriaan taistelemaan terroristiverkosto al-Qaidaan kuuluvan islamistijärjestön riveihin. Jälleen kerran tutkimukset lopetettiin, sillä miesten yhteydenpito oli vähäistä eikä Mateenia pidetty uhkana.

Kummallakin kerralla Mateenin rikosrekisteri ja taustatiedot pysyivät tahrattomina, ja hän sai pitää työpaikkansa G4S:ssä sekä aseenkantolupansa. Vain muutama päivä ennen joukkoampumista Mateen osti laillisesti kaksi asetta. Näitä aseita hänen epäillään käyttäneen sunnuntain joukkosurmassa.

Viranomaiset eivät toistaiseksi ole kertoneet löytäneensä todisteita Mateenin yhteyksistä ulkomaalaisiin terroristijärjestöihin.

Erikoinen sivujuonne Omar Mateenin tarinassa on hänen isänsä Seddique Mateenin Youtubessa levittämä pienen budjetin tv-ohjelma. Vakuutusmyyjänä työskentelevä Seddique Mateen on perustanut Durand Jirga -nimisen yhtiön. Nimi viittaa Durand-linjaan eli Pakistanin ja Afganistanin rajaan, jonka brittiläiset siirtomaaisännät piirsivät 1800-luvun lopussa.

Darinkielisissä videoissaan vanhempi Mateen on muun muassa kehunut ääri-islamistista Taleban-liikettä, joka taistelee Afganistanin hallitusta vastaan, uutistoimisto AP kertoi.

NBC-televisiokanavalle Seddique Mateen kuitenkin sanoi, ettei Omar tehnyt iskua uskonnollisin perustein.

Joe Skipper Reuters
Poliisit pitivät vahtia Orlandon ampujaksi epäillyn Omar Mateenin talon edessä Port St. Luciessa Floridassa sunnuntaina.
Poliisit pitivät vahtia Orlandon ampujaksi epäillyn Omar Mateenin talon edessä Port St. Luciessa Floridassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat