Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteenveto: Tämä tiedetään Orlandon joukkosurmasta ja epäillystä ampujasta

Orlandon joukkosurmassa kuoli sunnuntaina 50 ihmistä ja yli 50 haavoittui. Teko on tuomittu kansainvälisesti. Tässä yhteenvedossa kerrotaan, mitä tapahtumista tähän mennessä tiedetään.

Ulkomaat
 
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Orlandon isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.
Näin Orlandon tapahtumat etenivät

Viranomaisten mukaan 29-vuotias Omar Mateen alkoi ampua homoklubilla nimeltä Pulse Floridan Orlandossa kahdelta yöllä eli Suomen aikaa sunnuntaina aamuyhdeksältä.

Lehtitietojen mukaan yökerhon piti sulkeutua puolta tuntia myöhemmin.

Poliisin mukaan yökerhossa vartijana työskennellyt poliisi vastasi tuleen, kertovat uutistoimistot. Sen jälkeen Mateen kävi ampumassa myös yökerhon ulkopuolella, mutta palasi sisään poliisin ammuttua takaisin.

Mateen otti yökerhossa olleet ihmiset panttivangeiksi. Osa asiakkaista oli piiloutunut vessoihin, yhdysvaltalaislehdet kertovat.

Poliisi hyökkäsi yökerhoon panssaroidulla ajoneuvolla ja hämäsi Mateenia kontrolloidulla räjähdyksellä. Mateen kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa.

The New York Times -lehden haastattelema Ray Rivera oli yökerhossa dj:nä joukkoampumisen alkaessa. Hän kuvaili lehdelle nähneensä lattialle lyyhistyviä ihmisiä.

”Se oli kaaos. Kaikki yrittivät päästä ulos”, hän sanoi.

Mateen oli aseistautunut käsiaseella ja rynnäkkökiväärillä, kertovat uutistoimistot. Lehtitietojen mukaan poliisi vapautti yökerhosta kolmisenkymmentä panttivankia.

Mateenin tekemässä joukkosurmassa kuoli 50 ihmistä ja haavoittui yli 50. Isku on Yhdysvaltojen lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Sunnuntaina FBI vahvisti tiedotustilaisuudessa, että Mateen oli soittanut poliisille ennen ampumista ja vannonut uskollisuutta äärijärjestö Isisille.

Illan aikana äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa vastuussa joukkosurmasta, mutta viranomaisten mukaan Mateenin ja järjestön mahdollisista yhteyksistä ei ole selkeitä todisteita.

Tässä jutussa lisää Orlandon tapahtumista.

 

Mitä tiedetään epäillystä ampujasta?

Orlandon epäilty ampuja Omar Saddiqui Mateen oli afgaanitaustainen Yhdysvaltain kansalainen.

Hän oli syntynyt New Yorkissa ja asui Floridan itärannikolla Port St. Luciessa. Se sijaitsee noin 175 kilometrin päässä Orlandosta.

Vartiointiyritys G4S varmisti sunnuntaina, että Mateen oli työskennellyt sen palveluksessa vuodesta 2007. Uutistoimistojen mukaan hänellä oli rekisteritietojen perusteella vartijalupa sekä lupa kantaa aseita.

Vartiointiyritys tarkasti Mateenin taustat palkkauksen yhteydessä sekä uudestaan vuonna 2013, mutta mitään huomionarvoista ei löytynyt.

FBI on kuitenkin vahvistanut, että se on tutkinut Mateenin mahdollisia yhteyksiä terrorismiin vuosina 2013 ja 2014. FBI lopetti molemmat tutkinnat tuloksettomina.

Tässä jutussa lisää epäillystä.

Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
Orlandon ampujan ex-vaimo: Hän oli mielisairas
50 ihmistä ampuneen miehen ex-vaimo oli järkyttynyt kuullessaan tragediasta. Hän sanoi tiedotusvälineille, että ex-mies oli mielisairas. Leikkaus: Esa Juntunen, kuva: Reuters.

 

 Mitä tiedetään joukkosurman motiivista?

Teon motiivi on vielä hämärän peitosta. Joukkosurmasta epäillyn Omar Mateenin isä on sanonut uutiskanava NBC:n haastattelussa, ettei teko liity uskontoon.

Hän kertoi hiljattain nähneensä, kuinka voimakkaasti Mateen oli reagoinut, kun näki kahden miehen suutelevan toisiaan Miamissa.

Mateen oli raivostunut miesten käytöksestä.

Kuvakaappaus Facebookista
Pulse-yökerho kehotti Facebook-sivullaan asiakkaitaan pakenemaan, kun joukkoampuminen alkoi.
Pulse-yökerho kehotti Facebook-sivullaan asiakkaitaan pakenemaan, kun joukkoampuminen alkoi.
Mitä tiedetään joukkosurman uhreista?

Maanantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että poliisi on tunnistanut osan uhreista. Tunnistetut ovat 22–36-vuotiaita, ja valtaosin miehiä. Monet kuolleista olivat aktiivisia alueen homopiireissä.

20 uhrin nimet on julkistettu tähän mennessä. Useita ihmisiä on yhä kateissa, ja voi kestää vielä päiviä, ennen kuin kaikki uhrit on tunnistettu. Orlandon kaupunki päivittää verkkosivuillaan listaa kuolleista.

Tässä jutussa lisää uhreista.

Mitä tiedetään joukkosurman tapahtumapaikasta?

Pulse-niminen homoklubi on suosittu yökerho Orlandossa. Se on tunnettu erityisesti siellä järjestetyistä drag-esityksistä, kertoo uutistoimisto AFP. Lauantai-iltana yökerhossa oli esiintymässä puertoricolainen drag queen Kenya Michaels.

Hän ei loukkaantunut joukkoampumisessa. Michaels kirjoitti Facebook-sivuilleen olevansa kunnossa.

 Näin joukkosurmaa on kommentoitu

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi Orlandon tapahtumia sunnuntaina.

”Tämä oli terroriteko ja vihateko”, hän sanoi televisioidussa lausunnossaan uutistoimistojen mukaan.

Obama myös kuvaili päivän olevan ”raskas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille”.

Yhdysvaltain republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump ilmoitti olleensa ”oikeassa radikaalista islamistiterrorismista”. Hän kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä, että arvostaa oikeassa olemisestaan saamiaan onnitteluita, mutta haluaa mieluummin ”kovuutta ja tarkkaavaisuutta”.

Trump myös moitti maanantaina muslimiyhteisöä siitä, että he eivät olleet varoittaneet viranomaisia Mateenista. Hän sanoi amerikkalaiskanava CNN:lle, että hänen mielestään yhteisön on täytynyt tietää ampujan väkivaltaisista taipumuksista. Trump toisti vaatimuksensa estää ulkomailla syntyneitä muslimeja saapumasta Yhdysvaltoihin.

Demokraattipuolueen todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton puolestaan totesi, että Yhdysvaltoja täytyy pystyä suojelemaan muslimeja demonisoimatta. Hän toivoi presidentti Obaman tavoin tiukennuksia Yhdysvaltain aselakeihin.

Britannian pääministeri David Cameron kirjoitti Twitterissä, että Orlandon joukkosurman uhrit ja heidän omaisensa ovat hänen ajatuksissaan.

Myös Vatikaani otti kantaa Orlandon tapahtumiin sunnuntaina. Paavi Franciscus tuomitsi teon ja kuvaili sitä osoitukseksi ”järjettömästä vihasta”.

Myös poptähdet ovat kommentoineet tapahtumia. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta pitkään puhunut brittiyhtye Pet Shop Boys välitti osanottonsa Facebook-sivullaan.

Orlandon iskut järkyttivät Tony-gaalassa
Orlandon iskut järkyttivät Tony-gaalassa
Teatteriväki ilmaisi surunsa muun muassa hopeisilla nauhoilla rintapielissä. Moni vaati tiukennusta aselakeihin.
Carlo Allegri / Reuters
Rikospaikkatutkijoita Pulse-klubin edustalla sunnuntaina.
Rikospaikkatutkijoita Pulse-klubin edustalla sunnuntaina.
Joshua Roberts / Reuters
Presidentti Obama ilmaisi surunsa joukkosurman uhrien ja omaisten puolesta Valkoisessa talossa sunnuntaina.
Presidentti Obama ilmaisi surunsa joukkosurman uhrien ja omaisten puolesta Valkoisessa talossa sunnuntaina.
JIM YOUNG / Reuters
Poliisin tutkijaryhmä surman tapahtumapaikalla maanantaina.
Poliisin tutkijaryhmä surman tapahtumapaikalla maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat