Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis ei ehkä tiennyt Orlandon joukkosurmasta etukäteen

Valan vannominen Isisille saattoi olla myös yksipuolinen julistus. Isis ei välttämättä tiennyt joukkosurmasta etukäteen. Teon motiivilla on merkitystä laajemman uhan arvioinnissa. Isis ei kykene hyökkäämään missä ja milloin haluaa. Useimmat yritykset epäonnistuvat.

Ulkomaat
 
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Orlandon isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.
Fakta

Väkivaltainen ääri-islamistijärjestö taistelee ”kalifaatista”

 Isisin lyhenne tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio. Järjestöstä käytetään myös arabiankielistä lyhennettä Daesh. Järjestö itse haluaisi, että sitä kutsuttaisiin Islamilaiseksi valtioksi.

 Isis julisti kesällä 2014 islamilaisen valtion, kalifaatin, hallitsemilleen alueilleen Syyriassa ja Irakissa. Viime aikoina Isis on menettänyt monia alueitaan.

 Isisin johtaja on irakilainen Abu Bakr al-Baghdadi (taistelijanimi). Monet johtajista kuuluivat Saddam Husseinin aikaan Irakin asevoimiin tai turvallisuuselimiin ja joutuivat vangiksi Yhdysvaltain miehitettyä maan vuonna 2003.

 Isis pitää päämajaansa Raqqan kaupungissa Syyriassa.

Oliko kyseessä häiriintyneen ihmisen yksin tekemä viharikos, vai osa jihadistijärjestö Isisin kansainvälistä terrorikampanjaa? Hyökkäyksessä homoklubille Orlandoon saattoi olla piirteitä näistä molemmista.

Sunnuntaina aamuyöstä hyökkääjä tulitti klubilla juhlineita ihmisiä rynnäkkökiväärillä. Iskussa kuoli ainakin 50 ihmistä. Kyse on Yhdysvaltain lähihistorian pahimmasta joukkoampumisesta.

Teosta epäillään 29-vuotiasta Omar Mateenia. Hän on Yhdysvalloissa syntynyt maan kansalainen, jonka vanhemmat ovat Afganistanista.

Mateenin entinen vaimo kuvasi miestä mielisairaaksi, joka oli suhteessa väkivaltainen ja kyvytön hallitsemaan raivonpurkauksiaan. Mateenin isän mukaan iskun motiivi saattoi olla homoviha. Lue lisää ampujaepäillystä täältä.

Yhteydestä Isisiin tai sen jihadistiseen ideologiaan viittaa ensitietojen perusteella pari asiaa.

Orlandon hyökkäyksen jälkeen Isisin propagandaa levittävä Amaq-uutispalvelu sanoi, että tekijä oli ”islamilaisen valtion taistelija”. On silti mahdollista, että Isis ei tiennyt iskusta etukäteen vaan pyrkii omimaan teon nimiinsä.

”Kyllä, se on mahdollista. Mutta muistakaa, että he eivät ilmoittautuneet tekijäksi Egypt Airin turmaan”, kirjoitti Lontoon King's Collegen radikalismintutkija Shiraz Maher Twitterissä. Hän viittasi Välimereen pudonneeseen matkustajakoneeseen, jonka turman syy on yhä selvittämättä.

Teon jihadistiseen motiiviin viittaa väite, että hyökkäyksen yhteydessä Mateen olisi vannonut uskollisuutta Isisille. Asiasta kertoivat kertovat Yhdysvaltain viranomaiset.

Uskollisuuden valan (bay’ah) vannominen on olennainen osa Isisin ideologiaa. Propagandassaan Isis esittää käyvänsä profeetalliseen lopun ajan taistelua. Ideologian mukaan maailma jakaantuu kahteen: jokaisen muslimin pitää liittyä Isisin julistamaan kalifaattiin tai palaa helvetin tulissa. Tätä ajatusta Isis on esittänyt muun muassa Dabiq-propagandalehdessään.

Syyriassa ja Irakissa Isis on järjestänyt seremonioita uskollisuudenvalan vannomiseen. Länsimaissa toimivalle yksittäiselle Isisin kannattajalle ”vala” voi kuitenkin olla vain oma kannanotto, esimerkiksi verkkokirjoitus.

Omar Mateen
Omar Mateen

Mateenin uskollisuudenvala ei välttämättä koskaan tavoittanut Isisiä. Viranomaisten mukaan hän esitti sen soittaessaan 911-hätänumeroon.

”Aiemmin on nähty, että uskollisuudenvaloja on tehty oma-aloitteisesti ja yksisuuntaisesti. Sen ei tarvitse olla kaksisuuntainen dialogi”, sanoo tutkija Juha Saarinen Finnish Middle East Consulting Groupista.

Saarisen mukaan on myös mahdollista, että Orlandon hyökkääjä pyrki itse liittämään iskunsa Isisiin saadakseen sille enemmän huomiota.

”On liian aikaista spekuloida. Tästä saadaan parempi käsitys, kun saadaan tietoa hyökkääjän yhteydenpidosta ja käyttäytymisestä verkossa”, Saarinen sanoo.

Joukkosurman motiivilla ja luonteella on merkitystä laajemman uhka-arvion kannalta. Jos Mateenilla oli Isis-yhteys, toimiko hän yksin innoituksen saaneena vai osana laajempaa ohjattua terroristijuonta?

”Näiden ero on merkittävä. Se ei kuitenkaan vähennä uhkan vakavuutta. Se on tärkeä muistaa”, kirjoitti terrorismintutkija Thomas Joscelyn Twitterissä.

Yksin toimivaa terroristia on yleensä vaikeampi pysäyttää kuin usean ihmisen verkostoa. Yksin toimivalta jää suunnittelussa vähemmän jälkiä, kuten sähköposteja tai puheluita, joista viranomaiset voivat saada vihiä.

Isisin aiemmista iskuista länsimaissa voi erottaa ainakin kolmenlaista toimintaa.

Vähäisimmillään äärijärjestön rooli on innoittaja: se tarjoaa ideologian, johon yksinäinen hyökkääjä liittää tekonsa. Tästä oli ilmeisesti kyse Yhdysvaltain edellisessä ääri-islamistisessa hyökkäyksessä. Joulukuussa San Bernardinossa asemies ampui 14 ihmistä kuoliaaksi. Teko oli ennen sunnuntaita ainoa Isisiin liitetty hyökkäys Yhdysvalloissa.

Orlandon hyökkäyksen ensitietojen perusteella ampujalla ei näytä olevan apureita. Epäilty Mateen osti itse rynnäkkökiväärin laillisesti kaupasta ennen iskua, kertoivat yhdysvaltalaisviestimet.

Toinen Isisin käyttämä tapa on kouluttaa niin sanottuja yksinäisiä susia, joita lähetetään kohdemaahan. Terroristi voi saada tukea Isisiltä, mutta toteuttaa hyökkäyksen itse.

Tästä esimerkki oli Ranskan kansalainen Mehdi Nemmouche. Hän lähti Isisin riveihin Syyriaan ja osallistui siellä muun muassa länsimaisten panttivankien vartiointiin. Myöhemmin hän palasi Eurooppaan. Toukokuussa 2014 Nemmouche meni aseen kanssa juutalaisen museoon Brysselissä ja ampui kuoliaaksi neljä ihmistä.

Kolmas ja monimutkaisin tapa Isisin terrori-iskuissa on ollut rakentaa useaan lähes samanaikaiseen iskuun pyrkivä terroristien verkosto.

Tästä oli kyse Isisin kahdessa suuressa Euroopassa tehdyssä terrori-iskussa: Pariisissa viime marraskuussa ja Brysselissä maaliskuussa. Näiden hyökkäysten takana oli viranomaisten mukaan Syyriassa koulutusta saaneiden miesten verkosto. Sitä johti belgialainen Abdelhamid Abaaoud, joka kuului Isisin ulkomaisten operaatioiden yksikköön.

Julki tulleiden kuulustelupöytäkirjojen mukaan Isis värväsi, koulutti, rahoitti ja tuki verkostoa. Yksi jäsenistä opetettiin tekemään pommeja, muille salakuljetettiin kivääreitä. Hyökkäyksiä valmisteltiin kuukausia.

Terroristiryhmät, edes Isis, eivät kuitenkaan hyökkää, missä ja milloin haluavat. Useimmat yritykset epäonnistuvat.

”Jihadististen ryhmien suunnittelemista iskuista vain pieni osa toteutuu. Mitä isommasta operaatiosta on kyse ja mitä enemmän ihmisiä on mukana, sitä helpommin viranomaiset voivat saada suunnitelmat selville ja estää ne”, Saarinen sanoo.

Isis on nyt ahtaalla Syyriassa ja Irakissa sijaitsevilla ydinalueillaan, joille se kaksi vuotta sitten julisti islamilaisen valtion eli ”kalifaatin”. Viikko sitten alkaneen muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana Isis pyrkii lisäämään hyökkäyksiään osittain tappioiden kuittaamiseksi, arvioi yhdysvaltalainen Institute for the Study of War (ISW) tuoreessa raportissaan.

Erityisen houkutteleva kohde Isisille olisi ISW:n arvion mukaan Ranskassa parhaillaan käytävät jalkapallon EM-kisat.

”Euroopan uhka-arvion kannalta on tärkeää, onko Isisillä kapasiteettia toteuttaa iskuja”, sanoo Saarinen. ”Tiedetään, että näitä verkostoja on, mutta tapahtumalla on myös merkittävät turvatoimet.”

Suurten tapahtumien yhteydessä terrorismin pelko on usein läsnä. Edellinen merkittävä hyökkäys kansainvälisissä urheilukisossa oli kuitenkin pommi-isku Atlantan olympialaisissa vuonna 1996. Teosta tuomittiin yhdysvaltalainen Eric Robert Rudolph, joka selitti tekoaan abortin ja homojen vastustamisella.

Isisin toiminnan pääpaino on yhä Syyriassa ja Irakissa, arvioi ISW raportissaan. Isis hallitsee ”kalifaatissaan” enää neljää suurempaa kaupunkia ja monilla alueilla se on saarroksissa. Tappiot sodassa ovat myös vähentäneet liikkeen vetovoimaa. Ulkomaisten taistelijoiden muuttoliike äärijärjestön riveihin on hiipunut. Siihen on vaikuttanut myös Turkin tiukempi kontrolli raja-alueellaan.

Isisin väkivallan uhreista valtaosa on Irakissa ja Syyriassa. Ääriliike on vainonnut ja teloittanut siviileitä hallitsemillaan alueillaan.

Muut ääri-islamistiset liikkeet, esimerkiksi al-Qaida, ovat arvostelleet Isisiä siitä, että se kohdistaa väkivaltansa myös muslimeihin, etenkin shiiamuslimeihin. Useimmat siviileitä vastaan tehdyistä pommi-iskuistaan Isis on tehnyt Syyrian ja Irakin lisäksi naapurimaissa Turkissa ja Libanonissa.

Hyökkäyksillä Eurooppaan Isis pyrkii muun muassa kärjistämään jännitteitä ja lisäämään hajaannusta, sanoo ISW:n raportti. Sen mukaan Isisin tarjoama maailmankuva nojaa väitteeseen siitä, että länsimaat käyvät yleistä islamin vastaista sotaa. Siksi terrori-iskujen lietsoma islaminvastaisuus toimii sen tavoitteiden hyväksi.

”Isis toivoo, että hyökkäykset sen nimissä johtavat valtioiden ja yhteiskuntien vastareaktioon Euroopan muslimiyhteisöjä vastaan, mikä edistää radikalisoitumista ja jihadistien värväämistä”, raportissa todetaan.

JIM YOUNG / Reuters
Poliisit tutkivat surmapaikkaa Orlandossa sunnuntaina.
Poliisit tutkivat surmapaikkaa Orlandossa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat