Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilaistulva ja muita kauhujuttuja – Brexit-leiri taivuttaa totuutta omiin tarkoituksiinsa Britanniassa

Peli kovenee brittien EU-äänestyksen alla.

Ulkomaat
 
© Darren Staples / Reuters
EU-eroa ajava leiri kampanjoi väitteellä, jonka mukaan Britannia antaa EU:lle joka viikko 350 puntaa – ja rahat olisivat parempi laittaa vaikkapa sairaaloihin. Todellisuudessa Britannian EU-jäsenyys maksaa alle puolet tästä.
EU-eroa ajava leiri kampanjoi väitteellä, jonka mukaan Britannia antaa EU:lle joka viikko 350 puntaa – ja rahat olisivat parempi laittaa vaikkapa sairaaloihin. Todellisuudessa Britannian EU-jäsenyys maksaa alle puolet tästä. Kuva: © Darren Staples / Reuters

Lontoo

Postilaatikosta tipahtaa kuivan näköinen lehdykkä.

”Virallista tietoa kesäkuun 23. päivän kansanäänestyksestä. EU ja perheesi: Faktat.”

Tässäkö viimeinkin tasapuolinen tietopaketti epätietoiselle äänestäjälle? Pitääpä tutustua, vaikka itse ei saakaan äänestää.

Katinkontit. Virallisuus onkin pelkkää naamiointia, ja läpyskä osoittautuu EU-eroa ajavan Vote Leave -kampanjan mainokseksi.

Mainoksen faktatkin jättävät toivomisen varaa.

Mainos kertoo, että Britannian EU-jäsenmaksu on 19 miljardia puntaa vuodessa, ja tällä rakentaisi sairaalan viikossa. Kyllä, mutta Britannian nettomaksu EU:lle jää vain puoleen.

Mainoksen mukaan viisi maata jonottaa EU:hun: Albania, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Kyllä, mutta EU ei ole laajenemassa lähiaikoina. Autoritäärisen Turkin EU-jäsenyys siintää kaukana, jos sielläkään.

Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Vaalipäivän lähestyessä kampanjointi kuumenee. Taistelu voitetaan mielikuvilla ja tunteella, ei faktoilla.

Etenkin Brexit-leiri on värittänyt totuutta omiin tarkoituksiinsa. Kun talousargumentit eivät ole riittäneet, on turvauduttu pelotteluun turkkilaisten maahanmuuttajien invaasiolla.

Sotatieteiden emeritusprofessori Sir Lawrence Freedman King’s Collegesta uskoo, että pelottelun mahdollistaa brittien tietämättömyys muun muassa jäsenmaiden hallitusten roolista EU:n päätöksenteossa.

”On toiveajattelua, että EU-eron myötä hyvät asiat jäävät, mutta ongelmat häviävät”, Freedman sanoi maanantaina IISS-ajatuspajan tilaisuudessa.

Euroskeptisen Ukip-puolueen puheenjohtajaa Nigel Faragea lähellä oleva Leave EU -kampanja kokeili maanantaina pelonlietsonnan ja hyvän maun rajoja. Se twiittasi mainoskuvan jihadisteista tekstillä: ”Toimi ennen kuin meilläkin on Orlandon kaltainen hirmuteko.”

Twiitti aiheutti paljon arvostelua, ja se poistettiin. Sisäministeri Theresa May kuvaili Orlando-viittausta ”täysin tuomittavaksi”.

Kaikkien pokka ei pidä, kun faktojen mutkat suoristetaan.

EU-eroa aiemmin kannattanut konservatiivikansanedustaja Sarah Wollaston sai viime viikolla tarpeekseen ja loikkasi EU-jäsenyyttä kannattavaan leiriin.

Syynä olivat Brexit-leirin terveydenhuoltoon liittyvät väitteet, joita Wollaston kuvaili ”häpeällisiksi”. Eroa ajavan kampanjan mukaan EU-jäsenmaksu voitaisiin käyttää julkisen terveydenhuoltojärjestelmän eli NHS:n pönkittämiseen.

”Se on tyhjä lupaus, joka kostautuu pian”, terveysvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Wollaston kirjoitti sivuillaan.

Asiantuntijat ovat valittaneet, että Brexit-leiri siteeraa heitä väärin.

Yksi heistä on EU-poliisiviraston eli Europolin brittiläinen johtaja Rob Wainwright, joka ärähti äskettäin Faragelle. Farage oli väittänyt Wainwrightin sanoneen, että EU:n maahanmuuttopolitiikka on tuonut Eurooppaan 5 000 jihadistia.

Brexit-leirin mielestä pahimpia pelottelijoita ovat kuitenkin juuri EU-jäsenyyden kannattajat, jotka ovat korostaneet EU-eron negatiivisia vaikutuksia muun muassa Britannian talouteen ja Euroopan vakauteen.

Eroleiriä ei hillitse edes se, että samoista riskeistä ovat varoittaneet myös Englannin keskuspankki, OECD, IMF, ekonomistit, Naton entiset pääsihteerit sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Jäsenyyden kannattajille riskeistä varoittaminen on ainoa keino kampanjoida. Positiivisuus ei myy EU:ta Britanniassa.

Kolme väitettä: Brexit-leiri maalaa synkkiä kuvia

1. ”Britannia lähettää EU:lle 350 miljoonaa puntaa viikossa.”

Teoreettinen bruttojäsenmaksu on noin 19 miljardia puntaa vuodessa, mutta Britannia saa noin 5 miljardin punnan jäsenmaksualennuksen. Britannia saa myös rahaa EU:lta. Nettomaksuksi vuodessa jää noin 8,5 miljardia puntaa.

2. ”Turkki liittyy EU:hun, eikä Britannia voi asialle mitään.”

EU ei voi laajentua ilman jäsenmaiden yksimielistä päätöstä. Turkki ei pääse unioniin nykykunnossaan.

3. ”Britannian asioista päättävät ilman vaaleja valitut EU-byrokraatit.”

EU-komissio tekee lakiesityksiä, joista päättävät vaaleilla valtaan tulleet jäsenmaiden hallitukset (EU:n neuvostossa) sekä eurovaaleissa valittu EU-parlamentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat