Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abortin täyskielto uhkaa jopa estää raskausajan terveystarkastukset Puolassa – ”Raivo nousi hyökyaaltona”

Lain vastustajien mukaan lakimuutos uhkaa sekä naisten että sikiöiden terveyttä.

Ulkomaat
 
© Kacper Pempel / Reuters
Mielenosoittajien kantamat henkarit symboloivat epätoivoisia ratkaisuja, joihin aborttikielto on ajanut naisia.
Mielenosoittajien kantamat henkarit symboloivat epätoivoisia ratkaisuja, joihin aborttikielto on ajanut naisia. Kuva: © Kacper Pempel / Reuters
Fakta

Aborttioikeus halutaan pois insestin ja raiskauksen uhreilta

 Puolassa kansalaisliike kerää nimiä aloitteeseen, jolla halutaan kieltää abortti lähes kokonaan. Asia etenee todennäköisesti parlamentin käsittelyyn.

 Abortti olisi sallittu vain jos äidin henki on vaarassa.

 Nykylaki on jo Euroopan tiukimpia. Abortti on sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

 Naisjärjestöjen mukaan yli 100 000 puolalaisnaista tekee abortin vuosittain ulkomailla.

Varsova

Maaliskuun viimeisellä viikolla Puolan katolisen kirkon piispat julkaisivat kirjeen, jossa he kertoivat kannattavansa abortin täyskieltoa. Seuraavana päivänä pääministeri Beata Szydło antoi tukensa kiellolle, josta on tekeillä kansalaisaloite.

Vastavoima nousi kuin pyörremyrsky.

Vain kolme päivää piispojen tukikirjeen jälkeen – päivänä jolloin kirje luettiin ääneen kirkoissa ympäri maata – tuhannet naiset, miehet ja perheet marssivat Puolan kaupunkien kaduille puolustamaan aborttioikeutta.

Mielenosoittajat kantoivat mukanaan rautahenkareita. Se symboloi epätoivoisia ratkaisuja, joihin aborttikielto on naisia ajanut.

Ajatus aborttikiellosta oli monille täystyrmäys, sillä jo nykyisellään Puolan aborttilaki on Euroopan tiukimpia. Abortti on sallittu vain, jos raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

Täyskielto osuisi siis kaikista haavoittuvaisimpiin ryhmiin, sillä se sallisi abortin vain äidin hengen pelastamiseksi.

”Raivo nousi hyökyaaltona samanaikaisesti eri paikoissa ja ihmisissä todella voimakkaasti”, varsovalainen Ewa Borguńska, 50, kuvailee spontaania protestiaaltoa varsovalaisen elokuvateatterin kahvilassa. Vieressä istuu Dorota Hawliczek, 46.

He työskentelevät yhdessä elokuvatuotannossa, mutta nyt työparilla on uusi missio. He aikovat estää aborttikiellon toteutumisen Puolassa.

He olivat mukana perustamassa liikettä, jonka moottorina on ensimmäisen mielenosoituksen jälkeen noussut joukkovoima. Raivosta on tullut kansalaisliike.

”Ajattelimme, että meidän pitää tehdä asialle muutakin kuin vain puhua siitä”, Borguńska sanoo.

Borguńska ja Hawliczek ehdottivat tapaamista ihmisille, jotka keskustelivat aborttikiellosta mielenosoituksia varten perustetussa Facebook-ryhmässä.

Heti ensimmäinen tapaaminen oli menestys. Paikalle saapui yli sata naista. Yritys kieltää abortti kääntyi itseään vastaan: naiset aikovat nyt kanavoida kieltoyrityksen nostattaman raivon naisten oikeuksien puolustamiseen.

Borguńska ja Hawliczek sanovat, että aborttikielto uhkaa sekä naisten että sikiöiden terveyttä. Aborttioikeuden rajoittaminen heikentäisi raskauden ajan terveydenhoitoa tai estäisi osan hoidoista kokonaan. Esimerkiksi lapsivesinäytteen ottoon liittyy pieni keskenmenon riski, mikä saattaa tehdä tutkimuksesta laittoman.

Kielto voisi tehdä lääkäreistä rikosvastuullisia, jos odottavan äidin hoito johtaisi sikiön kuolemaan. Tästä varoitti myös varsovalaisen Bielański-sairaalan synnytysosaston johtaja Romuald Dębski puhuessaan parlamentille.

”Kun minulla on raskausmyrkytyksestä kärsivä potilas, joka on 32. viikolla raskaana, minun pitää antaa hänen kuolla jolloin myös lapsi kuolee. Jos teen keisarileikkauksen ja lapsi kuolee, minut voidaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankeuteen”, Dębski sanoi huhtikuussa.

Puolan nykyinen tiukka aborttilaki astui voimaan 1993, muutama vuosi kommunismin kaatumisen jälkeen. Jo silloin asia nousi symboloimaan katolisen kirkon vaikutusvaltaa politiikkaan, sillä kirkko vaati abortin kieltämistä kun Puolassa rakennettiin uutta yhteiskuntaa.

Tiukka laki säädettiin, vaikka yli miljoona ihmistä kirjoitti vetoomuksen aborttioikeuden säilyttämiseksi. Kommunismin aikana Puolassa oli vapaa aborttioikeus.

Borguńska sanoo tilanteen olleen naisten oikeuksien kannalta paradoksaalinen. Puolalaiset saivat uusia kansalaisoikeuksia, mutta naisten asemaa heikennettiin.

”Puola vapautui vuonna 1989, mutta naiset eivät”, Borguńska sanoo.

Kommunismin aikana naiset ja miehet olivat virallisen propagandan mukaan tasa-arvoisia, mutta totuus oli toinen. Osin sen vuoksi feminismillä on yhä huono imago itäisessä Euroopassa.

Feministit esitetään Borguńskan mukaan usein ”omituisina, hulluina housuihin pukeutuvina naisina”, jotka ovat kaikkea vastaan. Lisäksi heidät leimataan vasemmistolaisiksi tai jopa kommunisteiksi, mikä on kansallismielisen konservatiivihallituksen puheissa pahinta mitä ihminen voi nyky-Puolassa olla.

Kommunistiksi leimaaminen on tapa sivuuttaa naisten oikeuksia ajavat liikkeet ulos yhteiskunnallisesta keskustelusta. Hawliczek sanoo, että he sen sijaan itse pitävät omaa aborttikantaansa paljon kristillisempänä kuin mitä katolisen kirkon tukema abortin täyskielto on.

Silti naiset ovat tarkkoja siitä, että naisten oikeuksien liike ei ole suunnattu hallitusta, kirkkoa vai aborttikieltoa vaativia vastaan. Eikä miehiä vastaan.

”Joidenkin mukaan yritämme astua miesten saappaisiin. Todellisuudessa haluamme vain astua ihmisten saappaisiin”, Borguńska sanoo.

Hän tarkoittaa ihmisoikeuksia.

Borguńskan ja Hawliczekin liikkeen ensimmäinen näytös aborttikieltoa vastaan on kesäkuun 18. päivän suurmielenosoitus aborttikieltoa vastaan. Henkarisymboli on vaihdettu punaiseen ruusuun.

Mukaan on lupautunut useita järjestöjä Puolasta ja ulkomailta. Paikalle odotetaan tuhansia.

Marssi järjestetään nyt, sillä aborttikieltoa ajavalla kansalaisaloitteella on aikaa heinäkuun alkuun kerätä tarvittavat 100 000 allekirjoitusta. Jos nimiä saadaan tarvittava määrä, asia etenee parlamentin käsittelyyn.

Arvioiden mukaan on vielä täysin epäselvää, menisikö esitys parlamentissa läpi. Riski on olemassa, Borguńska sanoo. Katolista kirkkoa lähellä olevalla Laki ja oikeus -valtapuolueella on parlamentissa enemmistö.

”Olemme huolissamme, koska olemme nähneet, miten lakeja säädetään. Niistä päätetään keskellä yötä, joten asioita voi tapahtua yllättäen.”

Jotkut kansanedustajat ovat puhuneet suoraan raiskattujen naisten aborttioikeutta vastaan. Laki ja oikeus -valtapuoluetta edustava kansanedustaja Arkadiusz Czartorysk sanoi, että toisen maailmansodan aikana raiskatut puolalaiset synnyttivät ”kelpo puolalaisia”.

”Mitä eroa sillä on, jos lapsia saa alkunsa raiskauksesta tai ei?” Czartorysk sanoi puolalaisia kuohuttaneessa haastattelussa.

Borguńskalle ja Hawliczekille puolalaisten voimakas reaktio aborttikieltoa vastaan ei ollut yllätys. Hallitukselle se saattoi olla, ja nyt se on joutumassa tukalaan välikäteen.

Lakialoite edennee parlamentin käsittelyyn, jolloin maan johto joutuu päättämään puolalaisia jakavasta asiasta. Hallitus on lähellä kirkkoa, joka painostaa täyskiellon hyväksymiseen.

Aborttikiellon lisäksi naiset aikovat ajaa seksuaalikasvatuksen tuomista kouluihin, lisää oikeuksia raiskauksen uhreille ja tukea väkivallasta kärsiville naisille.

Uuden naisliikkeen kaltaista voimaa ei olisi saatu liikkeelle ilman kieltoyritystä. Aborttikielto saattaa kääntyä itseään vastaan.

”He eivät taida tietää, mitä laittoivat liikkeelle”, Borguńska sanoo.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Ewa Borguńska ja Dorota Hawliczek johtavat lauantaina aborttikieltoa vastustavaa protestimarssia, jolle odotetaan tuhansia ihmisiä. Aiemmin aborttioikeutta tukevien mielenosoittajien symbolina oli rautahenkari, nyt symboliksi on vaihdettu ruusu. ”Se on herkkä, mutta samalla piikikäs”, Dorota Hawliczek sanoo.
Ewa Borguńska ja Dorota Hawliczek johtavat lauantaina aborttikieltoa vastustavaa protestimarssia, jolle odotetaan tuhansia ihmisiä. Aiemmin aborttioikeutta tukevien mielenosoittajien symbolina oli rautahenkari, nyt symboliksi on vaihdettu ruusu. ”Se on herkkä, mutta samalla piikikäs”, Dorota Hawliczek sanoo.
Tausta: Liberalismin taantumusta

Puolaa johtava kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeus korostaa perheiden merkitystä ja on esiintynyt perheiden puolustajana.

Puolue on vaalilupauksensa mukaisesti nostanut huomattavasti monilapsisten perheiden tukea. Toisesta lapsesta alkaen lapsilisä on 115 euroa kuussa, mikä on eurooppalaisittain erittäin korkea.

Perhearvojen korostamisella saattaa olla kääntöpuoli. Puolassa monet naisjärjestöt pelkäävät, että hallitus vahvistaa perhearvoja naisten oikeuksien kustannuksella. Pääministerin antama tuki aborttikiellolle on tästä yksi osoitus.

Puolan johto korostaa lisäksi perinteisiä perhearvoja ja rajaa perhekäsityksen heteropareille, joilla on lapsia. Tämä on osa Puolan niin kutsuttua epäliberaalia kehitystä.

Toisen epäliberaaliksi kutsutun maan Unkarin tavoin Puolassa yritetään kitkeä yhteiskunnasta pois ne piirteet, jotka eroavat maan johdon käsityksestä todellisesta unkarilaisuudesta tai puolalaisuudesta.

”Tämä rajoittaa sitä, miten naisista ja heidän oikeuksistaan voi edes puhua”, populismin tutkija Emilia Palonen sanoo.

Oikeistopopulismin nousu on herättänyt huolta naisten asemasta myös Itävallassa, Wienissä työmatkalla ollut Palonen kertoo.

Kevään presidentinvaaleissa lähes puolet itävaltalaisista äänesti oikeistopopulistista Vapauspuoluetta FPÖ:tä, jonka politiikkaan liittyy ajatus naisten pääroolista kotona.

Reuters
Puolan nykyinen aborttilaki astui voimaan vuonna 1993, vaikka yli miljoona ihmistä allekirjoitti vetoomuksen aborttioikeuden säilyttämisen puolesta.
Puolan nykyinen aborttilaki astui voimaan vuonna 1993, vaikka yli miljoona ihmistä allekirjoitti vetoomuksen aborttioikeuden säilyttämisen puolesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat