Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump vihjaili Obaman suhtautuvan myönteisesti terrorismiin – asetti vihjailusta kirjoittaneen lehden boikottiin

Televisiokanava Foxilla haastateltu Donald Trump vihjasi, että Barack Obama saattaa ymmärtää Orlandon joukkosurmaa paremmin kuin kukaan tietääkään.

Ulkomaat
 
Trump vaatii Orlandon jäljiltä tiukempia rajoituksia maahanmuuttoon, Clinton aseiden saantiin.
Trump vaatii Orlandon jäljiltä tiukempia rajoituksia maahanmuuttoon, Clinton aseiden saantiin.
Yhdysvaltojen seuraavan presidentin paikasta kisaavat Hillary Clinton ja Donald Trump olivat hyvin eri linjoilla siitä, miten Orlandon kaltaiset murhenäytelmät tulevaisuudessa estettäisiin. Kuva: Reuters

Orlando/Helsinki. Republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump vihjasi maanantaina epämääräisesti, että presidentti Barack Obamalla saattaa olla jotain tekemistä terrorismin ja joidenkin tulkintojen mukaan jopa Orlandon joukkosurman kanssa.

Televisiokanava Foxilla haastateltu Trump vihjasi, että Obama saattaa tietää asioista enemmän kuin kertoo.

”Hän ei ymmärrä tätä asiaa, tai hän ymmärtää sen paremmin kuin kukaan tietääkään”, Trump vihjasi.

Myöhemmin samassa haastattelussa Trump uudisti vihjailunsa. ”Katsokaa, meitä johtaa ihminen, joka ei ole kova eikä älykäs – tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään”, Trump sanoi.

”Ja se muu, mikä hänellä on mielessä, tiedättehän, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi, he eivät kykene uskomaan, että presidentti Obama käyttäytyy, kuten käyttäytyy, eikä voi edes mainita sanoja ’radikaali islamilainen terrorismi’. Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään.”

Median pyynnöistä huolimatta Trump ei ole suostunut selventämään, mitä hän sanoillaan tarkoitti.

Trumpin vihjauksia on jopa hänen omien tukijoidensa piirissä tulkittu niin, että ehdokas epäilee presidentin jotenkin sekaantuneen terrorin tukemiseen.

Donald Trump on aiemmin vihjannut, että Barack Obama saattaa olla salaa muslimi. Vuonna 2011 hän toimi aktiivisesti niin sanotussa birther-liikkeessä, joka väitti, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa, eikä siksi ole maan laillinen presidentti.

Maanantaina Trump kertoi laittavansa kampanjatilaisuuksiinsa porttikiellon The Washington Post-lehden toimittajille. Syyksi Trump sanoi lehden ”epätarkan uutisoinnin” ja klikkiuutisoinnin.

Trump kertoi päätöksestä vain hieman sen jälkeen, kun The Washington Post oli julkaissut jutun Trumpin Obama-kommenteista nimellä ”Donald Trump vihjaa presidentti Obaman olleen sekaantunut Orlandon ampumisiin”.

Lehti muutti otsikon myöhemmin muotoon ”Donald Trump vaikuttaa liittävän presidentti Obaman Orlandon ampumisiin”.

Trump käytti Orlandon iskua hyväkseen myös presidenttikilvassa pönkittämällä jyrkkiä maahanmuuttokantojaan. Trump syytti demokraattiehdokas Hillary Clintonia siitä, että tämä päästää ”radikaaleja islamistiterroristeja” maahan ja lupasi sulkea pääsyn Yhdysvaltoihin niistä maista, joista on tehty terrori-iskuja länsimaita vastaan.

”Hän (Clinton) haluaa ottaa amerikkalaisilta aseet pois ja päästää maahan ihmiset, jotka haluavat teurastaa meidät”, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Clinton ei maininnut Trumpia puhuessaan Orlandon tapahtumista, mutta vaati sen sijaan yhdysvaltalaisia unohtamaan jyrkät jakolinjat ja asettumaan yhteiseen rintamaan terrorismia vastaan.

Hänen mukaansa islaminvastainen retoriikka ainoastaan vahingoittaa sitä muslimien enemmistöä Yhdysvalloissa, joka vastustaa terrorismia. Samalla hän kuitenkin vaati arabimailta tiukempia otteita terrorismia vastaan.

”Saudi-Arabian, Qatarin ja Kuwaitin olisi pitänyt jo kauan sitten estää kansalaisiaan rahoittamasta terrorismia”, Clinton sanoi.

Clintonin mukaan on myös tärkeätä, että Omar Mateenin kaltaiset ”yksinäiset sudet” löydetään. Samalla hän vaati sarjatuliaseiden kieltoa.

Otsikkoa muokattu 14.6. kello 13.20: Uutisen alkuperäisessä otsikossa sanottiin, että Trump vihjasi Obaman sekaantuneen Orlandon ampumiseen. Trumpin kommentit olivat epämääräisiä, ja joidenkin tulkintojen Trump yhdisti Obaman terrorismin tukemiseen ja Orlandon joukkosurmaan.

BRIAN SNYDER / REUTERS
Donald Trump
Donald Trump
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat