Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkääjä tappoi poliisikomentajan puolisoineen Pariisissa – surmia tutkitaan terrori-iskuna

Poliisi ampui Isisille uskollisuutta vannoneen hyökkääjän piirityksen päätteeksi tiistain vastaisena yönä. Epäilty oli aiemmin tuomittu osallisuudesta äärijärjestöön.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Hyökkääjä surmasi poliisikomentajan ja tämän vaimon Pariisissa
Hyökkääjä surmasi poliisikomentajan ja tämän vaimon Pariisissa
Poliisi ampui hyökkääjän piiritystilanteen päätteeksi. Pariskunnan kolmivuotias lapsi selvisi tilanteesta hengissä.

Ranskalainen poliisikomentaja puolisoineen tapettiin maanantai-iltana Magnanville’n lähiössä Pariisissa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Epäilty hyökkääjä, 25-vuotias Larossi Abballa, puukotti poliisimiestä toistuvasti uhrinsa kotitalon edessä, kun uhri oli palaamassa kotiinsa. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan poliisi epäilee Abballan väijyneen uhriensa kotitalon edustalla ennen kuin iski noin kello 21.30 Suomen aikaa.

Viranomaisten mukaan epäilty linnoittautui teon jälkeen uhrinsa kotiin ja otti panttivangikseen uhrin puolison ja kolmivuotiaan lapsen. Puoliso, joka myös oli poliisi, löydettiin myöhemmin kotoaan kuolleena, mutta lapsi saatiin pelastettua.

Poliisit erikoisjoukot ampuivat epäillyn kuoliaaksi tunteja kestäneen piirityksen päätteeksi kello yhden jälkeen tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Poliisi löysi tekopaikalta listan mahdollisista muista kohteista. Näihin kuuluu muun muassa poliiseja, toimittajia ja rap-muusikoita.

Syyttäjälähde vahvisti tiistaina AFP:n mukaan, että Abballan epäillään laatineen ”iskulistan”, jossa on nimettynä tiettävästi tusinan verran tunnettuja henkilöitä.

Ranskan hallituksen edustajan mukaan surmia tutkitaan terrori-iskuna. Myös Ranskan presidentti François Hollande kuvaili iskua terroriteoksi.

Ranskan poliisi kertoi ottaneensa kiinni kolme ihmistä kuulusteluja varten. Ainakin kaksi heistä on poliisille jo entuudestaan tuttuja.

Poliisikomentajan ja tämän puolison tappamisesta epäilty Abballa oli tuomittu vuonna 2013 osallistumisesta jihadistisen ryhmän toimintaan, kertoo uutistoimisto AFP. Ryhmällä oli yhteyksiä Pakistaniin.

Abballa oli tuomittu vankilaan kolmeksi vuodeksi. Hän istui tuomiostaan 2,5 vuotta. Tiistaina Ranskan poliisi kertoi, että Abballan puhelin oli hiljattain laitettu poliisin kuunteluun tuloksetta.

Abballa oli vain joitain tunteja ennen kuolemaansa julkaissut Facebookissa videon, jossa hän vannoi uskollisuuttaan ääri-islamistiselle Isisille. AFP:n mukaan Abballa viittasi videolla Isisin ”hyökkäysministerinä” tunnettuun Abu Mohammed al-Adnaniin.

Al-Adnani on toistuvasti kannustanut Isisin kannattajia marttyyritekoihin ja tappamaan esimerkiksi ”yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia vääräuskoisia” kaikin mahdollisin tavoin.

AFP:n tiistaina haastatteleman asiantuntijan mukaan puukolla aseistautunut hyökkääjä on saattanut toimia Isisin propagandan innoittamana.

”Tänä päivänä näemme kohdistettujen hyökkäysten paluun – – jossa Isisille uskollisuutta vannoneet yksilöt toimivat ulkopuolisina agentteina”, sanoi terrorismiin perehtynyt Pariisin yliopiston professori Mathieu Guidere AFP:lle.

Guidere mainitsee, että myös viikonloppuna Orlandossa 49 ihmistä ja itsensä tappanut yökerhohyökkääjä oli ammentanut inspiraatiota Isisistä.

Äärijärjestö Isisin Amaq-uutispalvelu sanoi yöllä, että Isis olisi Pariisin tapahtumien takana. Väitettä tai tekijän mahdollista Isis-kytköstä ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Tieto epäillyn hyökkääjän ampumisesta tuli kello 1.25 Suomen aikaa. AFP:n mukaan paikalle hälytettiin poliisin erikoisjoukkoja, ja tunteja kestänyt piiritystilanne alkoi. Tapahtumapaikalta kuului kovia räjähdyksiä, kun poliisin erikoisjoukot lopulta rynnäköivät taloon sisälle ja ampuivat epäillyn.

Myöhemmin yöllä Ranskan sisäministeriön tiedottaja vahvisti, että operaatio kesti useita tunteja. Viranomaiset myös vahvistivat, että talosta löytyi naisen ruumis sekä kolmevuotias poikalapsi, joka oli ”shokissa mutta vahingoittumaton”.

”Neuvottelut epäonnistuivat – – tehtiin päätös, että rynnäkkö aloitetaan”, tiedottaja Pierre-Henry Brandet sanoi yöllä AFP:n mukaan.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on ilmaissut olevansa ”pohjattoman surullinen” poliisin ja tämän kumppanin kuolemasta.

Muun muassa France 24 -kanava jakoi Twitterissä kuvan tapahtumapaikalta, jossa oli aamuyöllä meneillään poliisitutkinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat