Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdet: Orlandon asemiehen taustasta uusia tietoja – nähtiin useita kertoja homoklubilla

Orlandon yökerhoiskusta epäilty Omar Mateen oli useiden klubin asiakkaiden mukaan viettänyt siellä useasti aikaa. Osa amerikkalaislehtien haastattelemista henkilöistä sanoo myös, että Mateen olisi ottanut heihin yhteyttä miesten deittisovelluksen kautta.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Näin Orlandon joukkosurma eteni
Orlandon isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Useat Pulse-klubin kanta-asiakkaat sanovat amerikkalaislehdille, että viikonlopun joukkosurmasta epäilty Omar Mateen oli viettänyt klubilla aikaa useita kertoja. Hänen kerrotaan myös käyttäneen homomiehille suunnattua deittailusovellusta.

Lisäksi viranomaiset kertoivat maanantaina uusia tietoja Mateenin mahdollisista motiiveista. FBI:n mukaan mies oli osoittanut sympatiaa useille keskenään kilpaileville aseellisille järjestöille, mutta suoria yhteyksiä äärijärjestöihin ei ole löytynyt.

Mateenin epäillään surmanneen klubilla sunnuntaina 49 ihmistä ennen kuin hän kuoli poliisin luotiin. Orlando Sentinel -lehden mukaan ainakin neljä Pulsen vakioasiakasta sanoo nähneensä 29-vuotiaan Mateenin klubilla aiemminkin.

”Joskus hän meni nurkkaan istumaan ja juomaan itsekseen. Toisinaan taas hän joi itsensä niin humalaan, että hän oli äänekäs ja hyökkäävä”, klubin vakiokävijä Ty Smith kuvailee lehdelle.

Hän sanoo nähneensä Mateenin klubilla ainakin ”tusina” kertaa.

© Carlo Allegri / Reuters
Useiden amerikkalaislehtien haastattelemat lähteet kertovat, että epäilty oli viettänyt useasti aikaa iskun kohteena olleella klubilla.
Useiden amerikkalaislehtien haastattelemat lähteet kertovat, että epäilty oli viettänyt useasti aikaa iskun kohteena olleella klubilla.

Myös Los Angeles Times ja Washington Post ovat haastatelleet klubin vakiokävijöitä, jotka sanovat tunnistaneensa Mateenin. Kaksi eri mieshenkilöä kertoo, että Mateen – tai ainakin hänenä esiintynyt henkilö – oli ottanut heihin yhteyttä deittailusovelluksen kautta.

Orlandolainen Cord Cedeno sanoo Washington Postin mukaan, että Mateen esitteli kuviaan avoimesti sivustoilla ja oli vieraillut myös Pulsessa.

”Hänet oli helppo tunnistaa.”

Klubin liepeillä iskuyönä ollut Kevin West kertoo lehdelle tunnistaneensa Mateenin ulkonäöltä, koska he olivat pitäneet aiemmin yhteyttä miehille tarkoitetun Jack’d-deittailusovelluksen avulla.

Hänen mukaansa yhteydenpito alkoi Mateenin aloitteesta yli vuosi sitten ja oli jonkin aikaa katkolla, kunnes Mateen otti kolmisen kuukautta sitten jälleen yhteyttä ja ehdotti tapaamista Orlandossa.

GRETCHEN ERTL
Joukkosurma on saanut monet osoittamaan tukeaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Tämä kuva on otettu Bostonissa.
Joukkosurma on saanut monet osoittamaan tukeaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Tämä kuva on otettu Bostonissa.

Teon motiivi on vielä viranomaisille epäselvä. Mateenin on aiemmin kuvailtu olleen epätasapainoinen ja taipuvainen väkivaltaan.

FBI:stä kerrotaan uutistoimisto Reutersin mukaan, että Mateenin ”radikalisoitumiseen” on hyvin todennäköisesti vaikuttanut internet-propaganda.

FBI-johtaja James Comeyn mukaan tutkinnassa ei ole löytynyt näyttöä siitä, että mies olisi saanut ulkomailta ohjeita tekoonsa tai että hän olisi ollut osa suurempaa verkostoa. Myöskään suorasta yhteydestä Isisiin ei ole löytynyt viitteitä.

Comeyn mukaan FBI tutkii myös homofobian mahdollista osuutta rikokseen.

HANDOUT
Yökerhoammuskelusta epäilty Omar Mateen oli useiden vakioasiakkaiden mukaan nähty klubilla aiemminkin.
Yökerhoammuskelusta epäilty Omar Mateen oli useiden vakioasiakkaiden mukaan nähty klubilla aiemminkin.

Mateen oli FBI:n mukaan osoittanut aiemmin sympatiaa useille militanteille ja ääri-islamistisille toimijoille, joista jotkut ovat vihamielisiä toisiaan kohtaan. Sunnuntain soitoissaan viranomaisille Mateen vannoi uskollisuutta äärijärjestö Isisille sekä mainitsi muun muassa Bostonin maratonille vuonna 2013 iskeneet pommimiehet.

Vuonna 2013 työtoverit tekivät miehestä ilmoituksen FBI:lle, kun hän oli väittänyt, että hänellä olisi sekä ”perheyhteyksiä” al-Qaidaan että jäsenyys Libanonissa toimivassa Hizbollahissa, Reuters kertoo. Ryhmittymät ovat vihamielisissä väleissä keskenään.

Tuolloin FBI ei löytänyt näyttöä siitä, että Mateenilla olisi yhteyksiä aseellisiin järjestöihin tai että hän olisi syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Viranomaiset kiinnostuivat Mateenista myös vuonna 2014, jolloin hänen epäiltiin olleen yhteydessä Syyriaan lähteneeseen islamistijärjestön kannattajaan. Tälläkin kertaa tutkimukset lopetettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat