Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten kohtelu kauttakulkumaissa huolettaa järjestöjä – myös lapsia suljettu selleihin

Järjestöt ovat huolissaan pakolaisiin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR laski arviotaan tänä vuonna Eurooppaan saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten määrästä.

Ulkomaat
 
Alkis Konstantinidis / Reuters
Pakolaiset odottivat maanantaina Kreikan Ateenassa mahdollisuutta rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi.
Pakolaiset odottivat maanantaina Kreikan Ateenassa mahdollisuutta rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi. Kuva: Alkis Konstantinidis / Reuters

YK:n ihmisoikeuskomissaari on huolissaan Kreikassa ja Italiassa vankiselleihin ja pidätyskeskuksiin suljettujen pakolaisten kasvavasta määrästä.

Pelkästään tänä vuonna Eurooppaan on tullut 150 000 pakolaista ja siirtolaista, joista liki 40 prosenttia on lapsia. Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Husseinin mukaan myös yksin Eurooppaan tulleita lapsia on suljettu selleihin ja piikkiaidalla rajattuihin keskuksiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Pidättäminen ei ole koskaan lasten edun mukaista. Heidän oikeutensa ovat tärkeämpiä kuin maahanmuuton tavoitteet”, Al Hussein sanoi maanantaina YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Sveitsissä.

Al Hussein vaati, että turvapaikkahakemusta odottavien lasten pidättämiselle täytyy löytyä vaihtoehto. Hänen mukaansa Eurooppaan olisi mahdollista perustaa maahanmuuttoa hallinnoiva elin, joka voisi käydä yksilöllisesti läpi tulijoiden avuntarpeen.

Al Husseinin mukaan se poistaisi maahanmuuttoon liittyvän ”paniikin ja hysterian”.

YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan yli yhdeksän kymmenestä Italian kautta Eurooppaan tänä vuonna saapuneesta pakolais- ja siirtolaislapsesta on tullut yksin. Raportissa varoitetaan lasten kohtaamista vaaroista, kuten hyväksikäytöstä ja kuolemasta.

Kuluvan vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana yli 7 000 lasta saapui Pohjois-Afrikasta Italiaan ilman aikuista. Määrä on kaksinkertainen koko viime vuoteen verrattuna. Raportin mukaan yksin matkustavat lapset ovat yleensä riippuvaisia ihmissalakuljettajista, mikä tekee heistä erityisen haavoittuvia riistolle.

Italialaiset sosiaalityöntekijät ovat kertoneet Unicefille, että sekä tyttöjä että poikia on käytetty seksuaalisesti hyväksi ja pakotettu myymään seksiä Libyassa. Osa raiskatuista tytöistä on ollut raskaana saapuessaan Italiaan.

Tiistaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty International puolestaan varoitti, että EU:n yhteistyö Libyan kanssa saattaa lisätä siirtolaisten ihmisoikeusloukkauksia Libyassa.

Euroopan unioni ilmoitti toukokuussa jatkavansa salakuljettajien vastaista merioperaatiota Välimerellä yhdessä Libyan rannikkovartioston kanssa. Amnestyn mukaan rannikkovartiosto ja säilöönottokeskusten vartijat ovat syyllistyneet vakaviin väärinkäytöksiin, kuten kidutukseen ja pahoinpitelyihin.

Amnestyn mukaan yhdessä tapauksessa rannikkovartiosto oli jättänyt 120 siirtolaista ajelehtimaan Välimerelle sen sijaan, että heidät olisi pelastettu.

Järjestön mukaan EU:n ei pitäisi harkita yhteistyötä Libyan kanssa, jos se johtaa ihmisoikeusloukkauksiin.

Euroopan unioni on pyrkinyt lisäämään yhteistyötä siirtolaisten lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa siirtolaisuuden hillitsemiseksi.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR laski maanantaina arviotaan tänä vuonna Eurooppaan saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten määrästä.

Järjestö arvioi, että tänä vuonna pakolaisia tulee Välimeren itäosien kautta alle 250 000, kun se vielä alkuvuonna arveli, että tulijoita olisi jopa miljoona.

Saapuvien määrään ovat vaikuttaneet EU:n ja Turkin alkuvuonna solmima pakolaissopimus sekä Balkanilla suljetut rajat.

Muita reittejä pitkin Eurooppaan saapuvista UNHCR ei antanut arviota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat