Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n tuomioistuin hyväksyi Britannian rajoitukset EU-kansalaisten lapsilisiin

Britannia saa rajoittaa lapsilisiä sellaisilta maassa työskenteleviltä EU-kansalaisilta, joiden lapset asuvat muualla.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
EU-maahanmuuttajien sosiaalietuuksien rajoittaminen on ollut Britannian kiistanalaisimpia erityisvaatimuksia Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa, joilla maa yritetään pitää mukana unionissa.
EU-maahanmuuttajien sosiaalietuuksien rajoittaminen on ollut Britannian kiistanalaisimpia erityisvaatimuksia Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa, joilla maa yritetään pitää mukana unionissa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Euroopan unionin tuomioistuin päätti tiistaina, että Britannia saa rajoittaa lapsilisiä sellaisilta maassa työskenteleviltä EU-kansalaisilta, joiden lapset asuvat muualla, uutistoimistot kertovat.

EU-maahanmuuttajien sosiaalietuuksien rajoittaminen on ollut Britannian kiistanalaisimpia erityisvaatimuksia Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa, joilla maa yritetään pitää mukana unionissa. Neuvotteluissa syntynyt sopimus astuu voimaan vain, jos Britannia päättää jäädä osaksi EU:ta.

Britanniassa äänestetään EU-jäsenyydestä ensi viikolla. Kansanäänestyksen lähestyessä eri kyselyissä kampanjat vaikuttavat olevan erittäin tasaväkisiä. Lue HS:n laaja Brexit-paketti täältä.

Britannian vaatimuksena on ollut, että lapsilisiä ei tarvitsisi tulevaisuudessa maksaa täysimääräisesti niille Britanniassa työskentelevien EU-kansalaisten lapsille, jotka eivät asu Britanniassa. Lisät voitaisiin indeksoida lapsen asuinmaan elintasoon. Oikeus koskisi myös muita jäsenmaita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannian hallitus oli tyytyväinen tuomioistuimen päätökseen. Brysselissä Euroopan komissio niin ikään kiitti päätöstä ”tärkeäksi ja tervetulleeksi selvennykseksi” EU-maiden kansalaisten oikeuksiin nostaa sosiaalietuuksia muissa EU-maissa.

AFP:n mukaan Euroopan komission ja Britannian kiista asiasta alkoi jo vuonna 2008. Tapaus eteni Euroopan unionin tuomioistuimeen vuonna 2014, koska komission mukaan lapsilisien rajoittaminen EU-maahanmuuttajilta on syrjivää, sillä Britannian kansalaisilta lapsilisiä ei tarkasteta.

AFP:n mukaan komission edustaja Margaritis Schinas huomautti lehdistötilaisuudessa, että asiaa ajoi komissio entisen puheenjohtajan Jose Manuel Barroso n johtamana. Barroson paikan vuonna 2014 ottaneen Jean-Claude Junckerin johtaman komission näkemys on Schinasin mukaan lähempänä tuomioistuimen kantaa kuin Barroson.

Päinvastainen päätös olisi voinut olla vastaisku Britannian EU-jäsenyyden puolesta kampanjoiville. Lähtöä haluavat ovat puolustaneet lähtöä sillä, että EU ja erityisesti Euroopan unionin tuomioistuin haittaavat Britannian itsemääräämisoikeutta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan jotkut EU-viranomaiset ovat kokeneet, että Britannian EU-asenteet ovat vaikuttaneet tuomioistuimen viimeaikaisiin päätöksiin maahanmuuttajien sosiaalietuuksista. Useissa tuomioistuimen päätöksissä on painotettu, että EU-kansalaisten liikkumisvapaus on pääosin rajattu työssäkäyville, työtä etsiville ja heidän huollettavilleen.

Juttua korjattu 15:10: Euroopan komissio ei haastanut EU-maiden johtajien sopimusta viime helmikuussa, vaan komissio vei tapauksen tuomioistuimeen vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat