Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Vääränlainen syöminen uhkaa koko maailmaa – ”Huono ruokavalio on uusi normaali”

Ylipaino, aliravitsemus ja epäterveelliset ruokavaliot ovat raportin mukaan maailman suurimmat taudinaiheuttajat.

Ulkomaat
 
Adriana Dobrin / HS
Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa muun muassa ylipainoa ja liian korkeaa kolesterolia.
Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa muun muassa ylipainoa ja liian korkeaa kolesterolia. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Vääränlainen syöminen uhkaa enenevässä määrin kaikkia maailman maita sekä lisää terveydenhuollon paineita ja kustannuksia, kertoo tiistaina julkaistu raportti The Global Nutrition Report.

Huonot ruokavaliot aiheuttavat esimerkiksi ylipainoa, aliravitsemusta, vitamiinien ja mineraalien puutetta sekä liian korkeaa kolesterolia. Ravitsemusongelmat lisäävät diabetesta ja muista sairauksia. Tutkimuksen mukaan maailman seitsemästä miljardista ihmisestä kaksi miljardia kärsii vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta. Viidestä miljardista aikuisesta lähes kaksi miljardia on ylipainoisia tai erittäin ylipainoisia.

Tutkimuksessa tarkastelluista 129 maasta ainakin 57:ssä oli vakavia määriä sekä aliravitsemusta että aikuisten ylipainoa.

”Elämme nyt maailmassa, jossa huono ruokavalio on uusi normaali”, sanoo Lawrence Haddad, yksi raportin kirjoittajista ja International Food Policy Research Institute -tutkimuslaitoksen tutkija, uutistoimisto AFP:lle.

Raportin mukaan Afrikassa ja Aasiassa huonot ruokavaliot syövät yli kymmenyksen bruttokansantuotteesta, mikä on enemmän kuin vuonna 2008 alkaneen talouskriisin vaikutukset. Yhdysvalloissa yhden perheenjäsenen merkittävä ylipaino maksaa terveydenhuoltokuluina kahdeksan prosenttia kotitalouden vuosituloista, ja Kiinassa diabetes tekee yli 16 prosentin loven sairastuneen tuloihin.

”Kaikki tämä tarkoittaa, että huonojen ruokavalioiden taakka on meidän kaikkien kannettavana, kärsimme siitä suoraan tai emme”, raportissa sanotaan.

Haddadi toteaa AFP:lle, että huono ruokavalio ei ole väistämätöntä vaan poliittinen valinta. Raportti huomauttaakin, että ilman asiaan puuttumista YK:n asettamiin kestävän kehityksen tavoitteisiin ei päästä. Lisäksi raportti arvostelee ravitsemukseen varattujen julkisten varojen riittämättömyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat