Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luiz Phillipe kärsii pienipäisyydestä koko elämänsä – zikavirus on tutkijoille edelleen mysteeri

Pollyanna Rabello sairasti raskausaikana zikaviruksen aiheuttaman kuumetaudin. Synnytyksen jälkeen selvisi, että hänen vauvallaan on vakava aivojen kehityshäiriö.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Brasilialainen Pollyanna Rabello pitelee sylissään neljän kuukauden ikäistä Luiz Phillipeä, joka kärsii mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä.
Brasilialainen Pollyanna Rabello pitelee sylissään neljän kuukauden ikäistä Luiz Phillipeä, joka kärsii mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä. Kuva: Rio Gandara / HS

Synnytys oli 26-vuotiaalle naiselle jo tuttu asia. Lapsi oli hänen kolmantensa.

Mutta brasilialainen Pollyanna Rabello ei ollut lainkaan osannut varautua siihen, mitä lääkäri kertoi vauvan tultua maailmaan.

Vauvalla oli vakava mikrokefalia, synnynnäinen pienipäisyys. Luiz Phillipen aivot eivät olleet kehittyneet kunnolla.

“Olin sokissa. En tiennyt, jääkö hän henkiin”, Pollyanna Rabello kertoo neljä kuukautta myöhemmin kotonaan Niteróin laidalla lähellä Rio de Janeiroa.

Hän oli käynyt ultraäänessä kuudennen raskauskuukauden kohdalla. Silloin kaikki oli vaikuttanut olevan hyvin. Hän sairasti kuitenkin raskauden aikana omituisen taudin, jota hän ei siihen asti ollut miettinyt sen kummemmin.

“Minulla nousi kuumetta, vartaloon sattui. Lääkäri sanoi, että kyseessä on vain jokin virus. Kukaan ei puhunut mitään zikasta”, Rabello sanoo kuistin varjossa.

Sisällä asunnossa Luiz Phillipe herää ja alkaa itkeä.

”Hän itkee koko ajan”, Rabello sanoo ja silittää vauvan mustaa tukkaa.

Luiz Phillipen pää on selvästi kovin pieni ja otsa litteä. Hän on kyyryssä kuin nyrkkeilijä. Rabello puhelee hänelle lempeästi höpöttäen, niin kuin äidit puhuvat vauvoille.

”Lääkärit eivät osanneet vastata oikein mihinkään kysymyksiimme. Saimme tietoa lähinnä televisiosta”, hän sanoo.

Zikavirus on yhä suuri mysteeri tutkijoillekin. Se on vahvistunut, että äidin raskausaikana saama zikatartunta voi aiheuttaa kehityshäiriöitä sikiölle. Brasi­liassa on epidemian alun jälkeen vahvistettu yli 1 500 mikrokefa­liatapausta.

Zikan epäillään myös aiheuttavan harvinaista Guillain-Barrén oireyhtymää eli hermojuuritulehdusta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut zikaviruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi. Osa terveysalan asiantuntijoista on vaatinut elokuussa pidettävien Rio de Janeiron kesäolympialaisten siirtämistä viruksen vuoksi.

Uumajan yliopiston tutkijat ovat hiljattain ennustaneet, että hyttysten välittämiä zikaepidemioita voi puhjeta kesän aikana myös Etelä-Euroopassa.

Metropolin toisella laidalla tutkijat kamppailevat etsiessään vastauksia mysteeriin.

Fiocruz-instituutin pihalla ihmiset odottavat pääsyä lääkärin vastaanotolle. Tropiikissa leviävät monet taudit: dengue, chikungunya, zika…

Alun perin brasilialaislääkäreitä huolestuttivat zikaa enemmän muut virukset. Sitten tilanteen vakavuus valkeni.

”Zikavirus on vähän kuten aids aikoinaan. Uusi virus, joka on yllättänyt meidät kaikki”, sanoo tohtori Myrna Bonaldo, ins­tituutin flaviviruksiin erikoistuneen laboratorion johtaja.

Toki zika ja aidsin taustalla oleva hi-virus ovat eri asioita. Aids oli uusi tauti, kun taas zikasta on tiedetty pitkään. Viime aikoihin asti sitä vain pidettiin melko harmittomana.

Toisin kuin aids, zika ei ole aiheuttanut suuria määriä kuolemia. Mutta sen vaaroihin liittyy paljon epätietoisuutta.

”Zikaa on tutkittu tätä ennen vain vähän. Siksi on vaikea osoittaa, millä tavoin virus on muuntunut”, Bonaldo sanoo.

Kysymyksiä on paljon. Miksi joidenkin tartunnan saaneiden äitien sikiöille tulee kehityshäi­riöitä, mutta kaikille ei? Miten erään naisen kaksosista vain toisella oli mikrokefalia?

Voiko kehityshäiriöiden taustalla olla kolmas muuttuja, kuten aiemmin sairastettu denguekuume?

Ensin mikrokefalian yleistyminen havaittiin viime vuonna Brasilian koillisosassa, Pernambucon osavaltiossa.

”Lääkärit sieltä raportoivat, että oli tapahtumassa jotain hälyttävää”, Bonaldo sanoo.

Vaikka mikrokefaliaa aiheuttavat muutkin asiat, kuten vihurirokko tai geneettinen alttius, tapaukset jättivät kokeneetkin lääkärit ymmälleen.

Useiden vauvojen aivot eivät olleet vain poikkeuksellisen pienet, vaan myös epätavallisen surkastuneet. Osa on kuollut pian syntymän jälkeen.

Monet äideistä olivat sairas­taneet raskauden aikana kuumetaudin, johon liittyi ihottumaa, lihaskipuja ja silmätulehdus.

Sen jälkeen tutkijat ovat taistelleet aikaa vastaan. Tiedeyhteisössä vallitsee nyt konsensus ­zikaviruksen ja kehityshäiriöiden yhteydestä, mutta mekanismia ei ymmärretä tarkkaan.

Jotenkin virus tuhoaa soluja, joista aivojen pitäisi muodostua, ja mihin kaikkeen muuhun se kykenee?

Hyttynen on tutkijoiden mukaan pääasiallinen viruksen levittäjä, mutta se voi tarttua myös seksiteitse.

On hankala sanoa, miten yleistä se on – ihmisiä, jotka ovat harrastaneet seksiä, on todennäköisesti myös pistänyt hyttynen.

”Ei tiedetä, millä kaikilla tavoin virus voi tarttua. Emme tahdo lietsoa paniikkia, mutta meidän on oltava varovaisia”, Bolando sanoo.

Toisaalla esikaupungin perukoilla Pollyanna Rabello imettää pientä Luiz Phillipeä.

“Hänellä tulee olemaan vaikeuksia oppia puhumaan ja kävelemään, ja hänen näkönsä on huono. Mutta hän on lapsi siinä missä kuka tahansa muukin”, Rabello sanoo.

Pienen talon ympärillä kasvaa vehmaita puita. Kuten monilla Brasilian pienituloisilla alueilla, jätevedet kulkevat avoviemäriä pitkin. Ikkunat ovat auki tuulen käydä sisään. Nämä ovat otollisia olosuhteita hyttysille. Brasilia on määrännyt 220 000 sotilasta tuhoamaan hyttysten lisääntymispaikkoja ja valistamaan zikaviruksen vaaroista.

Tutkijoiden mukaan epide­mian piikki on Riossa näyttää olevan jo ohitse. Kun tarpeeksi iso osa väestöstä on sairastanut taudin, sitä vastaan muodostuu yleensä immuniteetti ja tartuntojen määrä tasaantuu.

Fiocruz-instituutti arvioi, että hyvässä tapauksessa vielä melko pian lääkäreillä on käytössä kunnon diagnoosivälineet ja antiviraalilääkkeitä, joskus tulevina vuosina myös rokote.

Toistaiseksi monet brasilialaisnaiset lykkäävät raskautta zikan pelossa. Hyvätuloiset tutut kertovat naisista, jotka ovat matkustaneet raskaaksi tultuaan ulkomaille virusta pakoon.

Pollyanna Rabelloa varoitukset eivät tavoittaneet.

Nyt hän kuulee vinkkejä ja kokemuksia samassa tilanteessa olevilta äideiltä, jotka ovat perustaneet oman ryhmän viestipalvelu Whatsappiin. Viikoittain hän vie vauvan fysioterapiaan ja kerran kuussa tutkimuksiin kaupunkiin. Vasta myöhemmin lääkärit osaavat arvioida vamman todelliset mittasuhteet.

Aiemmin Rabello työskenteli järjestyksenvalvojana musiikki­klubilla. Hän ei voi palata töihin, koska Luiz Phillipe tulee tarvitsemaan hoitoa ympäri vuorokauden. Hänen miehensä on rakennustyöläinen. Raha on nyt tiukassa. He ovat keränneet apua Facebook-sivuston avulla. Tuntemattomat ihmiset ovat lahjoittaneet heille vaippoja, rahaa ja ruokaa.

”Monet isät ovat lähteneet ja jättäneet perheensä, kun he ovat saaneet tietää, että lapsella on mikrokefalia. Luojan kiitos mieheni ei lähtenyt”, Rabello sanoo.

Hän keinuttaa itkuista lasta sylissään.

”Aluksi olin paniikissa, kun en tiennyt, eläisikö Luiz Phillipe. Mutta kun sain tietää, että hän selviää elossa, olin helpottunut”, hän sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin Lastenlinnan lastenneurologian klinikkaryhmän johtajaa Hannu Heiskalaa.
Rio Gandara / HS
Pollyanna Rabello oli helpottunut kuullessaan, että hänen lapsensa jäisi eloon vaikeasta sairaudesta huolimatta.
Pollyanna Rabello oli helpottunut kuullessaan, että hänen lapsensa jäisi eloon vaikeasta sairaudesta huolimatta.
Rio Gandara / HS
Fiocruz-instituutin tutkija Ieda Pereira Ribeiro käsitteli zikavirusnäytteitä laboratoriossa Rio de Janeirossa.
Fiocruz-instituutin tutkija Ieda Pereira Ribeiro käsitteli zikavirusnäytteitä laboratoriossa Rio de Janeirossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat